Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote Vleeshuis in Utrecht

Gebouw

Jansveld 24 A
3512BG Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1637/1638, Paulus Moreelse, deels 15e-eeuws


Beschrijving van Grote Vleeshuis

Het grote vleeshuis anno 1637. Architect Paulus Moreelse. Achterzijde fraaie in- en uitgezwenkte topgevel met natuursteenblokken boven de kruisramen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36176
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Ossenkop aan de achtergevel aan het Jansveld
Bovenste deel van achtergevel aan het Jansveld

Het Grote Vleeshuis, ook wel onder andere de Grote Vleeshal en In de Ossenkop genoemd, is een gebouw van het voormalig slagersgilde aan de Voorstraat/het Jansveld in de Nederlandse stad Utrecht.

Aan het begin van de 15e eeuw hadden de gilden in Utrecht aanzienlijke macht. Het vleeshuis van het Vleeshouwersgilde was in deze tijd bij het Utrechtse stadhuis gelegen en gezien hun werkzaamheden was bepaald dat de leden van dit gilde als enigen met lange messen door de stad mochten. Op 21 augustus 1425 kozen Vleeshouwers partij in de strijd om de macht, begaven zich naar het huis van de Utrechtse burgemeester Beernt Proys aan de Oudegracht en vermoordden hem in zijn bed. De moordenaars bleven ongestraft.

Na enkele jaren werd wel besloten dat het oude slachthuis gesloten werd en opgesplitst op twee verder gelegen locaties moest komen: het Grote Vleeshuis aan de Voorstraat, en in 1432 de Kleine Vleeshal aan de Lange Nieuwstraat. Daarbij werd bepaald dat het slagersgilde opgeheven werd en de leden over de andere gilden verdeeld moesten worden.

In 1637/1638 werd het vleeshuis herbouwd, vermoedelijk naar ontwerp van Paulus Moreelse, waarbij delen van het 15e-eeuwse vleeshuis werden behouden. Eind 19e eeuw werd op de bovenverdieping een telefooncentrale van de Nederlandsche Bell-Telephoon Maatschappij gevestigd. Omstreeks 1910 vestigde rijwielhandelaar Alfrink zich op dit adres. Rond 1960 nam de jeugdbibliotheek haar intrek in het gebouw. Vandaag de dag heeft het een winkelfunctie.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Grote Vleeshuis in Utrecht

In den Gulden Bergh

Voorstraat 25
Utrecht
Zeventiende eeuws hoekpand van twee bouwlagen met zadeldak loodrecht op de Voorstraat, in gebruik gesplitst geweest in een deel aan de Voors..

Pand met lijstgevel

Voorstraat 20
Utrecht
PAND met lijstgevel; zeer fraaie ingang.

Pand met trapgevel

Jansveld 28
Utrecht
Pand met trapgevel XVII.

D'coninck van Poortugael

Voorstraat 14
Utrecht
De Koning van Poortugael, hoge TRAPGEVEL, kruisvensters met halve luiken, ontlastingsbogen met natuurstenen blokken versierd, horizontale ra..

woonhuis

Predikherenstraat 5
Utrecht
Een vrijwel gaaf bewaard 17e eeuws pand, bestaande uit twee bouwlagen met kap, loodrecht op de straat, en een kleine kelder met tongewelf. ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)