Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Duitse Huis, met onder meer middeleeuwse delen in Utrecht

Woonhuis

Geertebolwerk 1
3511XA Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: middeleeuwen


Beschrijving van Duitse Huis, met onder meer middeleeuwse delen

Voormalig Duitse huis, nu militair hospitaal, middeleeuws complex, gebouw met zadeldaken en topgevel, merendeels gepleisterd aan de singelzijde hoog neo-classiek gebouw, tot zelfde complex behorend. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36110
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Duitse Huis
Het Duitse Huis.
Het Duitse Huis.
Plaats Utrecht
Kloosterorde Duitse Orde
Gebouwd in 1345
Restauratie(s) 1992-1995
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  36110
Hotel Karel V
Hotel Karel V
Portaal  Portaalicoon   Religie

Het Duitse Huis in de Nederlandse stad Utrecht is het eeuwenoude en monumentale hoofdkwartier van de Duitse Orde in haar Nederlandse Balije. Het was en is de residentie van de Landcommandeur van de Orde.

Het huis is het tweede huis met deze naam; een eerder Duits Huis lag sinds 1231 buiten de stadsmuren ter hoogte van de Tolsteegsingel. Dit in tijden van oorlog gevaarlijk gelegen huis werd in 1345 na een plundering vervangen door een nieuw complex op een terrein aan de Springweg. Het complex bestond uit een hoofdgebouw van 50 bij 11 meter, enkele bijgebouwen en een kerk. De kerk stortte echter in bij de tornado van 1674, die ook het schip van de Domkerk omverblies.

Op verzoek van Lodewijk Napoleon, koning van Holland, verkocht de Balije in 1807, min of meer vrijwillig en om onteigening vóór te zijn, haar residentie aan de regering die er het ministerie van Financiën wilde vestigen. De Balije deed de verkoop wel onder beding van eerste recht van koop als het complex ooit weer te koop zou worden aangeboden. Het Duitse huis werd geen ministerie, maar het Rijks Militair Hospitaal. Het historische gebouw dat tot rijksmonument was verklaard, werd door het Ministerie van Defensie desondanks grondig bedorven en slecht onderhouden, wat in 1989 leidde tot een mislukte kraakactie.

In 1992 kon de Balije eindelijk gebruikmaken van haar eerste recht van koop. Zij kocht een deel van het complex terug en na een grondige restauratie betrok de Ridderlijke Duitsche Orde in de protestantse Balije Utrecht in 1995 opnieuw haar oude Huis.

Een ander deel van het grote gebouwencomplex stond in die tijd nog steeds te verkrotten. In 1997 is het deel dat daarna werd verbouwd tot het "Grand Hotel Karel V" enkele maanden gekraakt geweest. Deze kraakactie bracht een einde aan de schade die de originele houten vloer opliep omdat het pand nu verwarmd werd. De waterput die men heeft gevonden is uiteindelijk meegenomen in de restauratie.

Het hotel is vernoemd naar Keizer Karel V die onderdak zou hebben gevonden in het gebouw, samen met zijn zuster Maria van Hongarije, voor het bijwonen van de kapittelvergadering van de Orde van het Gulden Vlies in 1546. Aan het hotel is een deel toegevoegd met de naam "Romeinse Vleugel" dat zijn naam dankt aan de vondst van Utrechtse archeologen voorafgaande aan de bouw in 2007 op deze plek: een Romeins grafveld (40-275 n.Chr.) waar onder meer gecremeerde resten in urnen van mogelijk bouwers van het Utrechtse castellum Traiectum zijn begraven.[1] Het zijn de eerste Romeinse graven die in de Utrechtse binnenstad gevonden zijn. Men neemt aan dat het grafveld veel groter is dan het onderzoeksterrein. In het hotel zijn sporen van het Romeinse verleden van Utrecht, waaronder enkele bijzondere archeologische vondsten, voor bezoekers zichtbaar.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Duitse Huis, met onder meer middeleeuwse delen in Utrecht

Pand, dat oorspronkelijk deel uitmaakte van een complex huis, bestaande uit een breed voorhuis van een laag met kap evenwijdig aan de straat en twee a ..

Zilverstraat 38
Utrecht
Een in opzet 16e eeuws pand, dat oorspronkelijk deel uitmaakte van een complex huis, bestaande uit een breed voorhuis van een laag met kap e..

Hoekpand met de nok loodrecht op de springweg

Springweg 19
Utrecht
Een 17e eeuws hoekpand met de nok loodrecht op de springweg. Het pand bestaat uit een haast vierkant deel op de hoek van de Springweg en de..

Pand bestaande uit een bouwlaag met een kap evenwijdig aan de straat

Zilverstraat 34
Utrecht
Pand uit de eerste helft van de 16e eeuw, bestaande uit een bouwlaag met een kap evenwijdig aan de straat. Dwars hierop een achterhuis evene..

Pand met pilastergevel onder rechte kroonlijst

Nathanaëlspoort 2
Utrecht
Pand met pilastergevel onder rechte kroonlijst, 1646.

kerkelijk gebouw

Willemsplantsoen 3
Utrecht
Willemsplantsoen 3 Inleiding In 1914 als PASTORIE bij de Oud-Katholieke kerk St. Getrudis gebouwd naar ontwerp van E.G. Wentinck in een aa..

Kaart & Routeplanner