Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Huis Leedenberch in Utrecht

Woonhuis

Drift 17
3512BR Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: 1561 (bouw) 1900 (rest.)


Beschrijving van Huis Leedenberch

Het huis Ledenberch. Gevel met rechte kroonlijst en trapgevel fraaie deels geblokte, deels geheel natuurstenen bogen boven de vensters; gesneden muurankers. 2 gebeeldhouwde stenen met mansportretten, zwaar gerestaureerd in 1900, waarbij natuurstenen toegangspoort werd toegevoegd. Eenvoudig gesmeed hek voor de ramen aan de straat. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36095
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Gilles van Leedenberch

Gilles van Leedenberch[1] (circa 1550Den Haag, 28 september 1618) was raadpensionaris van de Staten van Utrecht. Hij was een nauw bondgenoot van Johan van Oldenbarnevelt.

Gilles van Leedenberch kwam uit een eenvoudig gezin: zijn vader was metselaar. Hij werd katholiek opgevoed, maar sloot zich na de Beeldenstorm aan bij de calvinisten.

In 1588 werd hij raadpensionaris van de Staten van Utrecht. Inmiddels had hij zich, door drie huwelijken met rijke vrouwen, op de maatschappelijke ladder omhoog gewerkt. Bij het volk was hij niet populair: zijn bijnaam was Paus van Utrecht. Gedurende de Tachtigjarige Oorlog, waarin gevochten werd tegen de katholieke Spanjaarden, was dat niet bepaald een compliment.

Gilles van Leedenberch koos consequent partij voor Johan van Oldenbarnevelt in diens conflict met prins Maurits. Om deze reden werd hij, evenals Hugo de Groot, eind augustus 1618 als medeplichtige gearresteerd op verdenking van hoogverraad. Volgens Jan Wagenaar werden zij beschuldigd van landverraad en handel met Spanje. Leedenberchs grootste angst was dat zijn goederen bij een veroordeling verbeurd zouden worden verklaard. Om dit te voorkomen pleegde hij, nog voor de ondervraging was begonnen, in de nacht van 28 op 29 september 1618 met een broodmes zelfmoord in zijn cel. Zijn zoon Joost, die ook in de gevangenis verbleef, om zijn vader te ondersteunen eiste het lijk op maar kreeg geen toestemming.[2]

Op 12 mei 1619 werd hij postuum ter dood veroordeeld. Zijn doodskist met lichaam werd aan een galg opgehangen. Later werd hij begraven in de kapel van Slot Zuylen bij Utrecht.


Monumenten in de buurt van Huis Leedenberch in Utrecht

Statig herenhuis

Drift 19
Utrecht
Statig HERENHUIS. Gevel met rechte kroonlijst. Uitgebouwd middenraam boven de deur XVII met verfraaiing aanvang XVIII. Zadeldak.

Pand, statige lijstgevel met natuurstenen blokken aan weerszijden en muurankers

Drift 15
Utrecht
Pand, statige lijstgevel met natuurstenen blokken aan weerszijden en muurankers. XVII.

Pand met gevel met rechte kroonlijst en schilddak

Drift 13
Utrecht
Pand met gevel met rechte kroonlijst en schilddak XVIII.

Statig herenhuis met zandstenen pilasters versierde, middenpartij gedekt door tympanon, rijke guirlandes en boven de bovenvensters tympanen

Janskerkhof 13
Utrecht
Statig herenhuis met zandstenen pilasters versierde, middenpartij gedekt door tympanon, rijke guirlandes, en boven de bovenvensters tympanen..

Statig huis met rechte kroonlijst

Janskerkhof 13A
Utrecht
Statig huis met rechte kroonlijst. Aanvang XIX.

Kaart & Routeplanner


Foto's (7)