Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Piscina met wandschildering in Utrecht

Kerkelijk Gebouw

Domplein 4
3512JC Utrecht
Utrecht

Bouwjaar: eerste helft 14e eeuw


Beschrijving van Piscina met wandschildering

PISCINA met wandschildering. Uit de eerste helft der 14e eeuw daterende piscina met wandschildering, zich bevindend in een nis in de rechterwand van de z.g. Marnixzaal van de Ned.Herv.MAVO, overblijfsel uit claustraalhuis op dezelfde plaats, genaamd "de Rode Poort". De piscina bevat een natuurstenen tweelicht met driepassen waarboven uit een stuk gehouwen traceerwerk; beneden twee bekkens en in de rechterzijde van de nis nog een natuurstenen tablet. De wandschildering geeft de voorstelling weer van de handwassing tijdens de mis waarbij de rechterfiguur een acolyth gekleed in een rood onder - en geelbovenkleed en een opgerolde doek in de linkerhand - water uitgiet uit een kan over de handen van de linkerfiguur, een priester welke is gekleed in een lichtgekleurd; met rood afgezet onderkleed en een blauw bovenkleed; op de achtergrond links een met een doek overdekt altaar waarop een opengeslagen boek, een hostiekelk en een kandelaar zijn afgebeeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 36069
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sacrarium in de stadskerk van Homberg (Efze)

Een piscina is een ondiep bekken naast het altaar of in de sacristie van een kerk dat wordt gebruikt voor het wassen en afvoeren van het water waarmee men het altaarlinnen en het purificatorium wast. Een sacrarium of heilig putje is de afvoer zelf, maar wordt soms ook als synoniem van piscina gebruikt voor het hele bekken. Ook wordt soms het woord lavabo gebruikt.

Piscina's worden gebruikt in katholieke, anglicaanse en lutherse kerken. In de Oosters-Orthodoxe Kerk wordt een soortgelijk element gebruikt. Piscina's zijn vaak gemaakt van steen en uitgerust met een afvoerpijp die rechtstreeks naar de grond loopt. Wanneer resten van de geconsacreerde hostie dan werden weggespoeld stroomde het op het kerkhof, zodat ook de doden op het kerkhof (gewijde grond) deel aan het sacrament zouden krijgen.


Monumenten in de buurt van Piscina met wandschildering in Utrecht

Zeer ondiep huis van twee bouwlagen

Domplein 10
Utrecht
Een zeer ondiep 17e eeuws huis van twee bouwlagen, een kap evenwijdig aan de rooilijn van het Domplein en met een kleine kelder. Oorspronke..

Domplein

-
Utrecht
Romeinse legerplaats (castellum) en resten van (vroeg)middeleeuwse kerkgebouwen en keizerlijke en bischoppelijke residentiegebouwen.

Domtoren

Domplein 21
Utrecht
DOMTOREN, 1321-'82 gebouwd, in 1900-'29 gerestaureerd waarbij wederom de gotische balustrades op de omgangen werden aangebracht. Klokkensto..

Huis bestaande uit twee bouwlagen

Domplein 11
Utrecht
Een 17e eeuws huis van oudere oorsprong, bestaande uit twee bouwlagen met een kap evenwijdig aan de maartenshof, dwars op de noordwand van h..

Poort bisschopshof

Servetstraat 5
Utrecht
Poort bisschopshof, 1634.

Kaart & Routeplanner