Piscina met wandschildering in Utrecht

Domplein 4
3512JC Utrecht

Bouwjaar: eerste helft 14e eeuw

Beschrijving van Piscina met wandschildering

PISCINA met wandschildering. Uit de eerste helft der 14e eeuw daterende piscina met wandschildering, zich bevindend in een nis in de rechterwand van de z.g. Marnixzaal van de Ned.Herv.MAVO, overblijfsel uit claustraalhuis op dezelfde plaats, genaamd "de Rode Poort". De piscina bevat een natuurstenen tweelicht met driepassen waarboven uit een stuk gehouwen traceerwerk; beneden twee bekkens en in de rechterzijde van de nis nog een natuurstenen tablet. De wandschildering geeft de voorstelling weer van de handwassing tijdens de mis waarbij de rechterfiguur een acolyth gekleed in een rood onder - en geelbovenkleed en een opgerolde doek in de linkerhand - water uitgiet uit een kan over de handen van de linkerfiguur, een priester welke is gekleed in een lichtgekleurd; met rood afgezet onderkleed en een blauw bovenkleed; op de achtergrond links een met een doek overdekt altaar waarop een opengeslagen boek, een hostiekelk en een kandelaar zijn afgebeeld. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)