Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Stadsmolen in Axel

Molen

Molenstraat 20
4571EZ Axel (gemeente Terneuzen)
Zeeland

Bouwjaar: 1750


Beschrijving van Stadsmolen

In 1750 gebouwde stenen KORENMOLEN met hardstenen wapen van Zeeland in een Lodewijk XV trant; markant gesitueerd op het vm. bastion Vlissingen van Axel. De molenromp is opgetrokken uit IJsselsteen met aan de bovenzijde enkele uitkragende lagen rode steen. Aan de zijde van de Molenstraat bevindt zich de rondbogige toegang met dubbele deuren onder hardstenen latei en dito wapensteen; aan weerszijden van de wapensteen is het boogsegment opgevuld met lagen metselwerk. In de romp enkele kleine vensters. De oorspronkelijke balklagen en zolders zijn nog grotendeels aanwezig, evenals de kuip en rolvloer bovenop het muurwerk. De molenromp is van belang vanwege zijn oudheidkundige waarde, en vanwege de wijze van uitvoering en situering ook van architectuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 360096
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Stadsmolen
De Stadsmolen
De Stadsmolen
Basisgegevens
Plaats Axel
Bouwjaar 1750 / 2000
Type stellingmolen
Kenmerken Ronde stenen molen
Vlucht 23,80 m
Functie korenmolen
Bestemming  Malen van graan (momenteel op vrijwillige basis)
Monumentnummer  360096
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
eigen website
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Stadsmolen is een korenmolen aan de Molenstraat in Axel (tegenwoordig gemeente Terneuzen). Het is een ronde bakstenen stellingmolen uit 1750, gedekt met dakleer, die een in 1747 afgebrande houten molen verving. De molen torent boven de omgeving uit, mede doordat hij op een bastion is gebouwd.

Geschiedenis

De Stadsmolen was in bedrijf tot 1911. In dat jaar werd de molen onttakeld en werd het maalwerk gemechaniseerd. De romp brandde in de jaren 50 van de 20e eeuw af en bleef doelloos staan. In de jaren 80 ontstond het plan tot herbouw, waarmee uiteindelijk in 1998 werd begonnen. De restauratie nam twee jaar in beslag en veel onderdelen werden vernieuwd. De trappen naar de zolders zijn breder en veiliger gemaakt dan in de meeste andere molens, met het oog op bezoekers.

Inrichting

De molen is uitgerust met twee koppels maalstenen, een buil en een pletmachine. Buil en pletmachine worden elektrisch aangedreven. Eigenaar van de Stadsmolen is de Stichting Exploitatie Axelse Molen, die de molen overnam van de voormalige gemeente Axel. Deze gemeente had de romp van de Stadsmolen in 1995 gekocht van de laatste molenaar, dhr. J. Misseghers.

De Stadsmolen draait van april tot eind oktober regelmatig op zaterdagen en is dan te bezoeken. Hij is ook in gebruik als trouwlocatie voor kleine gezelschappen.

Foto's


Monumenten in de buurt van Stadsmolen in Axel

Woonhuis, ontworpen in rijke overgangsarchitectuur met in de voorgevel chalet-stijl invloeden

Stationsstraat 3
Axel (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Omstreeks 1917 gebouwd woonhuis, ontworpen in rijke overgangsarchitectuur met in de voorgevel chalet-stijl invloeden. Omschrijvi..

woonhuis

Markt 2A
Axel (Gemeente Terneuzen)
Inleiding Het WOONHUIS uit 1909 staat in het centrum van Axel, haaks achter het rijksmonument Markt 2. Het betreft het voormalige woonhuis ..

Winkelpand, uitgevoerd in late overgangsarchitectuur

Markt 2
Axel (Gemeente Terneuzen)
Inleiding In 1920 gebouwd winkelpand, uitgevoerd in late overgangsarchitectuur. Oorspronkelijk was het gebouw tweezijdig aangebouwd. Momen..

Fundering kasteel

Burchtlaan
Axel (Gemeente Terneuzen)
Terrein waarin overblijfselen van het kasteel van de Heren van Axel. Datering: Middeleeuwen.

Dubbel woonhuis met pannen zadeldak. Zijtoppen met vlechtingen. Kroonlijst met zolderlichten. Omlijste voordeur met panelen in de omlijsting - staafan ..

Nieuwendijk 90
Axel (Gemeente Terneuzen)
Dubbel woonhuis met pannen zadeldak. Zijtoppen met vlechtingen. Kroonlijst met zolderlichten. Omlijste voordeur met panelen in de omlijsting..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven