Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Koetshuis in Leusden

Kasteel Buitenplaats

Treekerweg 46
3832RT Leusden
Utrecht

Bouwjaar: 1890-1892
Architect: Jan Pothoven


Beschrijving van Koetshuis

Inleiding In 1890-'92 naar ontwerp van Jan Pothoven in opdracht van A.J. de Beaufort gebouwd KOETSHUIS met dienstwoning, poortgebouw en ommuurde binnenplaats, behorend tot de buitenplaats Den Treek. Het gebouw is thans als woonhuis in gebruik en in de periode 1987 - 2002 verbouwd en gerestaureerd door H. Buiten. Koetshuis met dienstwoning is uitgevoerd op rechthoekige grondslag in eclectische, op Franse architectuurvoorbeelden geïnspireerde trant met witgepleisterde baksteenmuren op een natuurstenen plint, voorzien van geblokte hoeklisenen en rondboogvensters, onder samenstel van met leien en zinken roeven gedekte, afgeplatte schilddaken met omlopende kroonlijsten. Het hoofdgebouw is - uitgezonderd de twee bouwlagen tellende torenachtige middenpartij aan de noordzijde - opgetrokken met één, hoge bouwlaag rondom een, in oorsprong, met een glazen kapverdieping in schilddakvorm overdekte binnenplaats. Deze is toegankelijk via drie dubbele en twee enkele paneeldeuren. De brede koetsenstalling-vleugel bevat voorts aan de westzijde van de binnenplaats een uitbouw, in oorsprong bestemd voor de stalling van gastpaarden. De oostelijke vleugel was ten dele ingericht als paardenstal met halfronde hooiluikkapel aan de binnenplaatszijde en ten dele als dienstwoning met twee halfronde dakkapellen aan de oostzijde. De risalerende middenpartij aan de noordzijde bevat een tweelicht met deelzuiltje en een halfronde dakkapel. Het aan de zuidzijde gesitueerde poortgebouw, door middel van hoge tuinmuren met het hoofdgebouw verbonden, heeft aan de buitenzijde een brede, recht afgesloten doorgang en een ziende kap. Waardering Koetshuis met dienstwoning, poortgebouw en ommuurde binnenplaats zijn van algemeen belang vanwege architectuurhistorische waarde en als onderdeel bij de buitenplaats Den Treek. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 359724
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Koetshuis in Leusden

Den Treek: Tuinmanswoning met overstekend dak, rustend op houten zuilen

Treekerweg 44
Leusden
Omschrijving onderdeel 6: TUINMANSWONING MET SCHUUR. Aan de Treekerweg staat een bakstenen witgeschilderd woonhuis uit het einde van de ..

Den Treek: De Ossenstal

Treekerweg 11
Leusden
Omschrijving onderdeel 7: BOERDERIJ 'DE OSSENSTAL' MET SCHUUR. Ten noorden van het hoofdgebouw staat een hoog opgetrokken boerderij gebouw..

Den Treek: Dienstwoning (vm. Oranjerie)

Treekerweg 21
Leusden
Omschrijving onderdeel 11: DIENSTWONING. Terzijde van het hoofdgebouw staat een witgepleisterde dienstwoning (oorspronkelijk oranjerie) ui..

Den Treek: Jachthuis

Treekerweg 17
Leusden
Omschrijving onderdeel 10: JACHTHUIS. Ten noorden van het hoofdgebouw aan een weiland staat een 19de-eeuws bakstenen jachthuisje, thans in..

Hopschuur

Treekerweg 13
Leusden
Omschrijving onderdeel 13: HOPSCHUUR. In een weiland bij de tuinmuur staat een 19de-eeuwse houten hopschuur. De op rechthoekige grondslag o..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)