Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Hersteller in Sintjohannesga

Molen

Hoge Dijk 132
8464NZ Sintjohannesga (gemeente Skarsterlân)
Friesland

Bouwjaar: 1857 1979-'81 (rest.)


Beschrijving van De Hersteller

Landschappelijk mooi gelegen POLDERMOLEN, type achtkante bovenkruier (grondzeiler), geheten "de Hersteller". In 1857 gebouwde poldermolen die destijds een bijdrage heeft geleverd aan de bemaling van de grote Sint Johannes gasterveenpolder. Als laatste en enige van vijf dergelijke molens is "de Hersteller" bewaard en, in 1981, gerestaureerd. Poldermolen met uit gele friese baksteen opgetrokken achtkante voet, waarop met riet bekleed houten achtkant uit de bouwtijd; kap, wiekenkruis, staartwerk en het gaande werk in 1981 aangepast volgens het oorspronkelijk bestek. In de molen is de molenaarswoning ondergebracht. In 1981 gerestaureerde poldermolen van algemeen belang voor de (Friese) molengeschiedenis en voor de bemalingsgeschiedenis van de Friese polders - in het bijzonder van die van de grote Sintjohannesgaster veenpolder. Zie tevens de overwegingen bij het Koninklijk besluit no 8 van 17 juni 1987 inzake de afwijzing van een verzoek tot plaatsing op de vastgestelde lijst, waarin is bepaald dat de molen op de lijst wordt geplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 359671
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Hersteller
Sintjohannesga - Molen De Hersteller met zeilen.jpg
Basisgegevens
Plaats Sintjohannesga
Bouwjaar 1857
Type grondzeiler
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie poldermolen, thans woning
Bestemming  Woning
Monumentnummer  359671
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De windmolen De Hersteller bij Sintjohannesga werd gebouwd in 1857. De molen is een achtkante grondzeiler. De functie was poldermolen.

Tekst op gedenksteen:

In 1857 werd ik hier gebouwd De jaren 1979 tot 1981 leidden tot mijn behoud De Hersteller 1e van de 6 molens die de St. Johannesgaster veenpolder tot 1931 bemaalde.

Het naast de molen gelegen elektrisch gemaal De Grie heeft de functie van de molen overgenomen. De molen staat langs de N924.

Geschiedenis

Tijdens de ontvening zijn veel bewoners uit de kop van Overijssel naar deze omgeving getrokken. Na de Gieterse ontvening liepen de polders vol water die bij harde wind de bebouwing bedreigde. Rond 1860 is de Grote Veenpolder door vier windmolens drooggemalen. De Hersteller is alleen overgebleven, de bevolking redde de molen van de sloop.

Zie ook

Externe linkMonumenten in de buurt van De Hersteller in Sintjohannesga

Kop-rompboerderij

Streek 2
Sintjohannesga (Gemeente Skarsterlân)
Een boerderij van middelgrote omvang, streekeigen type. Het woongedeelte en schuurgedeelte sluiten op elkaar aan zonder apart halsgedeelte. ..

Betonnen klokkenstoel

t.o. Binnendijk 26
Rottum (Gemeente Skarsterlân)
In de betonnen klokkestoel een klok uit 1414. Overhuiving afgedekt, met rode pannen. Eigendom van de gemeente. Klokkestoel met klok van anon..

Klokkenstoel op kerkhof

Schoterweg 11
Rotstergaast (Gemeente Skarsterlân)
Kerkhof met overhuifde houten klokkestoel.

Kerk van Oudehaske, orgel

Badweg 1
Oudehaske (Gemeente Skarsterlân)
AANGEPASTE OMSCHRIJVING BEHORENDE BIJ HET ADEMAORGEL IN DE HERVORMDE KERK, BADWEG 1 TE OUDEHASKE [GEMEENTE SKARSTERLâN] Kerkgebouw vanwe..

De Greveling

Jousterweg 140
Oudehaske (Gemeente Skarsterlân)
Boerderij met dwars woongedeelte. Het woongedeelte onderkelderd, omlijste ingang in het midden, zesruitsvensters en grote dakkapel; schildda..

Kaart & Routeplanner

Route naar De Hersteller in Sintjohannesga

Foto's (1)