De Hersteller in Sintjohannesga

Hoge Dijk 132
8464NZ Sintjohannesga (gemeente Skarsterlân)

Beschrijving van De Hersteller

Landschappelijk mooi gelegen POLDERMOLEN, type achtkante bovenkruier (grondzeiler), geheten "de Hersteller". In 1857 gebouwde poldermolen die destijds een bijdrage heeft geleverd aan de bemaling van de grote Sint Johannes gasterveenpolder. Als laatste en enige van vijf dergelijke molens is "de Hersteller" bewaard en, in 1981, gerestaureerd. Poldermolen met uit gele friese baksteen opgetrokken achtkante voet, waarop met riet bekleed houten achtkant uit de bouwtijd; kap, wiekenkruis, staartwerk en het gaande werk in 1981 aangepast volgens het oorspronkelijk bestek. In de molen is de molenaarswoning ondergebracht. In 1981 gerestaureerde poldermolen van algemeen belang voor de (Friese) molengeschiedenis en voor de bemalingsgeschiedenis van de Friese polders - in het bijzonder van die van de grote Sintjohannesgaster veenpolder. Zie tevens de overwegingen bij het Koninklijk besluit no 8 van 17 juni 1987 inzake de afwijzing van een verzoek tot plaatsing op de vastgestelde lijst, waarin is bepaald dat de molen op de lijst wordt geplaatst. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)