Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Terptsjerke. Hervormde Kerk en toren in Akkrum

Kerkelijk Gebouw

Om'e Toer 4
8491CV Akkrum (gemeente Boarnsterhim)
Friesland

Bouwjaar: 1759 (kerk) 1882 (toren)


Beschrijving van Terptsjerke. Hervormde Kerk en toren

Herv. Kerk en toren op omheind kerkhof. In 1759 herbouwde kerk met toren die in 1882 ommetseld is. In de vensters gebrandschilderde glazen door de Gebr. Gonggrijp van Sneek; preekstoel uit de bouwtijd; 17e eeuwse overhuifde herenbank. Orgelkas in 1821 gemaakt door J.A. Hillebrand. In 1856 verving P. van Oeckelen het binnenwerk door een nieuw instrument met Hoofdwerk en Bovenwerk. Klokkenstoel met gelui van 2 klokken, waarvan een van P. Vermaten, 1698, diam. 120,8 cm. en een moderne klok. Mechanisch torenuurwerk Gebr. van Bergen, Midwolda, eerste kwart 20ste eeuw. In de kerk staat opgesteld de gescheurde klok van P. Vermaten, 1698, diam. 104 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35935
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Terptsjerke
Hervormde Kerk
Oostzijde
Oostzijde
Plaats Akkrum
Gebouwd in 1759
Restauratie(s) 2000
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  35935
Architectuur
Toren 1882
Interieur
Orgel P. van Oeckelen
Afbeeldingen
Noordzijde
Noordzijde
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Terptsjerke is een kerkgebouw in Akkrum in de Nederlandse provincie Friesland. Het is een rijksmonument.

Beschrijving

Op de gevelsteen boven de ingang aan de noordzijde van de Terptsjerke staat vermeld dat de eerste steen werd gelegd door Augustinus Lycklama à Nijeholt (oud 17 jaar) op 13 maart 1759. De zaalkerk is gebouwd op het hoogste punt van de terp van Akkrum ter vervanging van een eerdere, afgebroken kerk. De windvaan boven het koor is een meerman.

De kerktoren werd in 1882 ommetseld en het zadeldak werd vervangen door een ingesnoerde torenspits. Bij de bouw van de kerktoren waren, aan de belangrijkste kant van het dorp, slechts twee wijzerplaten. Deze waren geplaatst aan de zuidoost- en de noordoostzijde, waar de meeste bebouwing stond. In de jaren vijftig is aan de zuidwestgevel nog een derde wijzerplaat geplaatst. In 2014 werd aan de noordwestgevel van de toren, een vierde wijzerplaat aangebracht.[1] Van de twee klokken uit 1698 werd de kleinste, die gescheurd was, vervangen door een klok uit 1950.

De kerk heeft vier ramen van gebrandschilderd glas met wapens gemaakt door Thomas en Tjalling Gonggrijp. Sinds de laatste restauratie in 2000 vormen de grafzerken uit de 16e en 17e eeuw weer het middenpad in de kerk.

De kerk had een orgel dat in 1821 gemaakt was door J.A. Hillebrand. Dit verhuisde in 1856 naar de Koepelkerk in Veenhuizen. De Terptsjerke kreeg toen een nieuw orgel van Petrus van Oeckelen, die zich bij het maken van de orgelkas baseerde op het ontwerp van het Hillebrandorgel. Het instrument heeft 17 registers en twee manualen. Het is sinds 1978 in fasen gerestaureerd door de orgelbouwer Mense Ruiter (1983, 2001 en 2010).[2]

Zie ook


Monumenten in de buurt van Terptsjerke. Hervormde Kerk en toren in Akkrum

Doopsgezinde pastorie

Dringelstrjitte 3
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Doopsgezinde Pastorie. Deftig woonhuis met verdieping, de gevel afgesloten door forse kroonlijst. Omlijste ingang en zeslichtsvensters op de..

Pand met omlijste ingang, verdieping met zesruitsvensters en forse kroonlijst onder schilddak

Heechein 4
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Pand met verdieping onder schilddak. De gevel waarin op de verdieping zesruitsvensters afgesloten door forse kroonlijst. Omlijste ingang.

Zonnewijzer met voetstuk

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding ZONNEWIJZER met VOETSTUK, 18de-eeuws en thans deel uitmakend van het complex Welgelegen dat bij testament werd gesticht door Sus..

Tuinmuur met balustrade

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding TUINMUUR MET BALUSTRADE, ontworpen door architect SF. Hoekstra te Akkrum en behorende bij het door hem ontworpen complex Welgeleg..

Betonmuur

Heechein 5
Akkrum (Gemeente Boarnsterhim)
Inleiding BETONMUUR van omstreeks 1900, gelegen op de oostelijke grens van het kerkterrein en dat van het complex Welgelegen. De muur vorm..

Kaart & Routeplanner


Foto's (17)

Alle 17 foto's weergeven