Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zuidpool in Usquert

Boerderij

Streeksterweg 79
9988RB Usquert (gemeente Eemsmond)
Groningen


Beschrijving van Zuidpool

Omschrijving BOERDERIJ "ZUIDPOOL". Boerderij bestaande uit fraai dwarsgebouwd voorhuis onder omgaand zadeldak met vier hoekschoorstenen waarop borden en achterhuis met aangebouwd woongedeelte met bijschuur. De voorgevel van het voorhuis is geleed door zes natuurstenen pilasters op basementen over de kelderverdieping. Omlijste ingang met halfrond gesloten bovenlicht waarop ornament. Dubbele stoep met balustraden. Gevelsteen met tekst en jaartal 1852 in noordgevel. Waardering BOERDERIJ "ZUIDPOOL" is van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de gaafheid; - de zeldzaamheid; - de nauwe verbondenheid met de slingertuin, chronologisch en ontwerpkunstig; - de architectuur- en bouwhistorische betekenis; - de markante ligging in het landschap. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35916
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Zuidpool in Usquert

Zuidpool

Streeksterweg 79
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving SLINGERTUIN aan de oost- en zuidzijde van boerderij "Zuidpool". De slingertuin dateert uit circa 1879 en is een ontwerp van J..

U-vormige gracht aan de zuid-, oost- en westzijde van de slingertuin

Streeksterweg 79
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Aan de zuid-, oost- en westzijde omvat een U-vormige GRACHT de slingertuin. Ten zuiden van de gracht loopt de Streeksterweg. ..

Aanjaagstation 1 Aanjaagstation WAPROG

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Het verdiepingloos KANTOORGEBOUW (1941-43, in een aan de Delftse School verwante architectuur) op rechthoekige plattegrond is ..

Aanjaagstation 2 Aanjaagstation, laagreservoir

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Het in de bodem verzonken LAAGRESERVOIR (1941-43) op rechthoekige plattegrond bestaat uit vier kelders. Boven de grond is het ..

Aanjaagstation 3 Aanjaagstation, pompgebouw

Streeksterweg 81
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving Het verdiepingloos, onderkelderde POMPGEBOUW (1941-43, in een aan de Delftse School verwante architectuur) op rechthoekige pla..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)