Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kloosterwijtwerd in Usquert

Boerderij

Kloosterwijtwerderweg 4
9988NV Usquert (gemeente Eemsmond)
Groningen

Bouwjaar: ca. 1650 (voorhuis) 1813 (verb. voorhuis) 1843 (schuur) 1861 (schuur) 1650 ca. 1650 (voorhuis) 1813 (verb. voorhuis) 1843 (schuur) 1861 (schuur)


Beschrijving van Kloosterwijtwerd

Grote boerderij van het kop-hals-romptype, blijkens datumsteen in de voorste puntgevel herbouwd in 1813. Het voorste gedeelte van het voorhuis vormt een groot onderkelderd vertrek met kastenwand tegen de achterwand en schouw tegen de voorgevel. In het halsgedeelte is een gotische schouw aangebracht met twee wapenschilden: het Johannieterkruis en het wapen van Joh.Munter (gestorven 1461) commandeur van Kloosterwijtwerd. In de achterwand replica's van haardstenen, rond een origineel exemplaar gedateerd 1587. In de hall in het schuurgedeelte is een gebeeldhouwd reliƫf ingemetseld voorstellende de kruisdragende Christus met Veronica; beneden twee wapenschilden, met het Johannieterkruis en een met de Franse lelie, die ook in het wapen van Joh.Munter voorkomt. De tuin zou aangelegd zijn ter plaatse waar het klooster gestaan heeft. In de tuin particuliere begraafplaats met kapelletje en toegangspoort, 18e eeuw. Grafzerk voor Evert Josten, overleden 1652. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35911
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kloosterwijtwerd in Usquert

Wierde en kloosterterrein (Kloosterwijtwerd)

bij Kloosterwijtwerderweg 4 Kloosterwijtwerderweg 4 2 bij Kloosterwijtwerderweg 4
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Wierde en kloosterterrein. Datering: --. Het monument is van algemeen belang wegens zijn wetenschappelijke betekenis.

Huize de Landbouw

Stationsstraat 2
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Inleiding Een jaar na de opening van de spoorlijn Sauwerd-Roodeschool werd in 1895 tegenover het station het voormalige HOTEL De Landbouw g..

Hervormde kerk

Kerkstraat 9
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Herv.Kerk op omheind kerkhof. Oorspronkelijk overwelfd, bakstenen kerkgebouw met wellicht jongere driezijdige sluiting. In de kerk 18e eeuws..

Biwema

Streeksterweg 2
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving VILLA "Biwema" bestaande uit een twee bouwlagen hoog gedeelte waar een gedeelte van een bouwlaag tegenaan is gezet. Het pand h..

Biwema, koetshuis

Streeksterweg 2
Usquert (Gemeente Eemsmond)
Omschrijving KOETSHUIS bij villa opgetrokken in gepleisterde baksteen op een trasraam van rode klinkers, afgezet met een geglazuurde rollaa..

Kaart & Routeplanner


Foto's (18)

Alle 18 foto's weergeven