Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Vuurtoren van Urk in Urk

Weg En Waterwerk

Wijk 3 80
8321GA Urk
Flevoland

Bouwjaar: 1844
Architect: J. Valk

(2 recensies)

Beschrijving van Vuurtoren van Urk

Uit 1844 daterende, ronde, bakstenen VUURTOREN naar ontwerp van J. Valk; gebouwd op fundament van uit 1617 daterende vuurtoren. De toren is 13.90 m. hoog, is gecementeerd en wit geschilderd en heeft 4 verdiepingen. Het uit 1901 daterende gietijzeren lichthuis - met koperen koepel en, voorzien van omloop met balustrade - is waarschijnlijk vervaardigd door de gieterij Reineveld te Delft. In de toren enige rondboogvensters. Staafankers. Gebouw van algemeen belang wegens oudheidkundige waarden en uit oogpunt van geschiedenis der technische ontwikkelingen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35880
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (2)

Vuurtoren van Urk
4
Recensie door: ()
Mooi om onze vuurtoren hier te zien! Een belangrijk gebouw voor onze gemeenschap. Al bijna 400 jaar oud. Kan ik op deze site meer foto's toevoegen? Groet, Jan
Vuurtoren van Urk
3
Recensie door: ()
Hier vind je nog meer informatie over de vuurtoren van Urk. http://www.zoekenvindalles.nl/topics/Vuurtoren-Urk-Informatie-Gegevens-Geschiedenis-Fotos/973
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Vuurtoren van Urk
Vuurtoren Urk.jpg
Plaats Urk
Status actief
Start bouw 1844
Opening 1845
Architect J. Valk
Monument Ja, sinds 1981
Karakter Fl W 5s
Bouwwerk
Hoogte 18,5 m
Vorm rond
Kleur wit
Bouwmateriaal baksteen
Verdiepingen 4
Traptreden 65
Uitrusting
Lichtpatroon FlW 5s.gif FlW 5s
Lichthoogte 27 m boven zeeniveau
Lichtsterkte 40.000 cd
Nominale dracht 18 zeemijl
Radar Nee
Bemand Nee

De vuurtoren van Urk is een vuurtoren van 18,5 meter hoog die staat op Urk. De huidige vuurtoren werd in 1844 gebouwd en werkt sinds enkele jaren volledig automatisch. De vuurtoren is de enige langs het IJsselmeer en het Markermeer die de beschikking heeft over een draailicht (hierbij staat de lamp stil en draait de lens).

In 2009 is er bij onderhoudswerkzaamheden een nieuw koperen dak aangebracht.

geschiedenis

Al vanaf 1617 brandde er op Urk een vuur. Dit kolenvuur was bestemd voor de vissers van Urk en de schepen die vanaf Amsterdam naar de Noordzee voeren. Zij werden door dit vuur de weg gewezen. De eerste vuurboet werd gebouwd door de Amsterdamse burgemeester Gerrit Jacob Witsen namens de Staten van Holland en West-Friesland, die de heerlijke rechten op Urk bezaten.

In 1837 werd een vierkante baak gebouwd. Deze werd in 1844 weer afgebroken en in plaats daarvan werd de vuurtoren in de huidige vorm gebouwd.

Zie ook

Externe linksMonumenten in de buurt van Vuurtoren van Urk in Urk

Nederlands Hervormde Kerk

Wijk 3 96
Urk
Nederlands Hervormde kerk. Driebeukig rechtgesloten bakstenen GEBOUW; zadeldak; onversneden steunberen, rondboogvensters. Aan de noordzijde ..

Toren Nederlands Hervormde Kerk

Wijk 4 1
Urk
TOREN der Hervormde kerk. Zware toren, waarvan de vijf zijden door geblokte bakstenen lisenen worden afgesloten; boven de kroonlijst die het..

Bethelkerk

Wijk 3 3
Urk
Inleiding De met de voorgevel op het noorden (Wilhelminaplein) georiëenteerde, gereformeerde KERK (Bethelkerk) is gebouwd in 1885 als verv..

Bakkerij en bakkerswinkel, later schoenmakerij en schoenenwinkel

Wijk 3 28
Urk
Inleiding Twee bij elkaar behorende panden, waarvan het rechter waarschijnlijk omstreeks 1880 werd gebouwd. Het in meer traditionele Urker ..

Pand onder zadeldak

Wijk 4 68
Urk
PAND onder zadeldak. Houten puntgevel beschietingen met "viensters" en makelaars aan voor- en achtergevel, die tevens in hun benedenmuren ge..

Kaart & Routeplanner