Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Loods van de Rijksbetonningsdienst (VVV-kantoor/museum) in Zoutkamp

Gebouw

Reitdiepskade 11
9974PJ Zoutkamp (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1875-1900 1900 1875-1900


Beschrijving van Loods van de Rijksbetonningsdienst (VVV-kantoor/museum)

Omschrijving In het laatste kwart van de 19de eeuw gebouwde LOODS van de Rijksbetonningsdienst. Verdiepingloos houten gebouw op rechthoekige plattegrond, opgetrokken op stenen voet en gedekt door een met pannen belegd afgeknot schilddak. De voor- en zijgevels uitgerust met deuren en zesruitsschuiframen. Het gebouw is thans in gebruik als VVV-kantoor en plaatselijk museum, aan welke functies het in- en uitwendig is aangepast. De waarde van dit gebouw ligt met name in de oorspronkelijke functie van loods van de Rijksbetonningsdienst, de karakteristieke ligging aan de (niet van rijkswege beschermde) binnenhaven en de relatie met de overige complex-onderdelen. Waardering Loods van de Rijksbetonningsdienst van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de betekenis voor de waterstaatkundige geschiedenis van de provincie Groningen; - de oorspronkelijke functie; - de markante ligging tegenover de (niet beschermde) binnenhaven; - de relatie met de overige complexonderdelen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35875
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Loods van de Rijksbetonningsdienst (VVV-kantoor/museum) in Zoutkamp

Drie gekoppelde deurenloodsen met scheepshelling

Reitdiepskade 1
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving Drie gekoppelde houten DEURENLOODSEN met bijbehorende SLEEPHELLING, bestaande uit geleiderails, lier en draaischijf. De houte..

Reitdiepssluizen, sluismeesterswoning

Sluisweg 22
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving SLUISMEESTERSWONING behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Rechthoekig onderkelde..

Reitdiepssluizen

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving REITDIEPSSLUIS. Centraal geplaatste schutsluis met aan beide zijden een dubbele uitwateringssluis, gebouwd in 1877. SCHUTSLUI..

Reitdiepssluizen, sluismeestersverblijf

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving SLUISMEESTERSVERBLIJF, behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Het gebouw is thans..

Reitdiepssluizen, buitenhaven

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving BUITENHAVEN, behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en bestaande uit een Kort en een Lang Hoofd, houten beschoe..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)