Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hunsingosluis met sluismeestershuisje (Kleine Sluis) in Zoutkamp

Weg En Waterwerk

Hunsingoweg/ Panserweg
9974ZA Zoutkamp (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1859

(1 recensie)

Beschrijving van Hunsingosluis met sluismeestershuisje (Kleine Sluis)

Omschrijving HUNSINGO SLUIS of Kleine Sluis met SLUISMEESTERSHUISJE. Uit rode handvormsteen opgetrokken open dubbelkerende uitwateringssluis, volgens een stichtingssteen gebouwd in 1859. Het metselwerk is afgedekt met hardstenen dekplaten. De deursponningen zijn voorzien van hardstenen aanslagen. In het door hardstenen hoekstukken opgesloten metselwerk zijn hardstenen haalkommen opgenomen voorzien van smeedijzeren pennen. Het binnenhoofd is uitgerust met een paar in 1956 aangebrachte azobéhouten puntdeuren, waarvan de beplanking ontbreekt. De ebdeuren zijn ieder voorzien van een stalen duwboom met ketting en ijzeren kaapstanders met een gietijzeren draaiwerk. Het buitenhoofd is uitgerust met twee paar azobéhouten puntdeuren. Deze vloeddeuren zijn ieder voorzien van een stalen duwboom met ketting en ijzeren kaapstanders met een gietijzeren draaiwerk. Op de kaapstanders staat vermeld: 'G.J.Wispelwey & co, machinefabriek, ijzer- metaalgieterij, en ketelmakerij, Zwolle'. De vloeddeuren zijn te verankeren met in hardstenen blokken te plaatsen sluitbomen. Alle deuren zijn aan de bovenzijde afgehangen aan in de hardstenen aanslagen opgenomen halsbeugels. Houten remmingwerken aan de binnenzijde. De sluis is aan binnen- en buitenzijde voorzien van in het metselwerk ingekaste enkele schotbalksponningen, aan de buitenzijde voorzien van gemetselde vleugels met hardstenen dekplaten en hoekstukken. De sluiskolk is afgeschermd door een smeedstalen hek. Houten SLUISMEESTERSHUISJE onder met koper gedekt aan voorzijde doorlopend zadeldak met verzorgde houten details, windveer en vensters met zesruiterschuiframen. Hardstenen stichtingssteen met het opschrift: 'gebouwd 1859'. De 20ste-eeuwse gelaststalen draaibrug (welke de oorspronkelijke geklonken ijzeren draaibrug vervangt) valt wegens te weinig monumentale waarde buiten de bescherming van rijkswege. Waardering Hunsingo Sluis of Kleine Sluis. Uitwateringssluis met sluismeestershuisje van algemeen belang wegens: - de ouderdom; - de betekenis voor de waterstaatkundige geschiedenis van de provincie Groningen, in het bijzonder voor de afwatering van een groot gedeelte van Hunsingo; - het materiaalgebruik en de vormgeving; - de markante ligging; - de relatie met de nabijgelegen eveneens beschermde Reitdiepssluis uit 1877. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35874
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Hunsingosluis met sluismeestershuisje (Kleine Sluis)
1
Recensie door: ()
Bouwval
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hunsingosluis met sluismeestershuisje (Kleine Sluis) in Zoutkamp

Reitdiepssluizen, buitenhaven

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving BUITENHAVEN, behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en bestaande uit een Kort en een Lang Hoofd, houten beschoe..

Reitdiepssluizen, sluismeesterswoning

Sluisweg 22
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving SLUISMEESTERSWONING behorende tot de in 1877 aangelegde Reitdiepssluizen en gebouwd in diezelfde tijd. Rechthoekig onderkelde..

Drie gekoppelde deurenloodsen met scheepshelling

Reitdiepskade 1
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving Drie gekoppelde houten DEURENLOODSEN met bijbehorende SLEEPHELLING, bestaande uit geleiderails, lier en draaischijf. De houte..

Loods van de Rijksbetonningsdienst (VVV-kantoor/museum)

Reitdiepskade 11
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving In het laatste kwart van de 19de eeuw gebouwde LOODS van de Rijksbetonningsdienst. Verdiepingloos houten gebouw op rechthoeki..

Reitdiepssluizen

Sluisweg
Zoutkamp (Gemeente De Marne)
Omschrijving REITDIEPSSLUIS. Centraal geplaatste schutsluis met aan beide zijden een dubbele uitwateringssluis, gebouwd in 1877. SCHUTSLUI..

Kaart & Routeplanner


Foto's (13)

Alle 13 foto's weergeven