Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Onderneming De Onderneming in Vierhuizen

Molen

Hoofdstraat 25
9975VR Vierhuizen (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1858 1969 (rest.) 2010 (herst.)
Architect: Chr. Bremer (1969) Bremer 1969 Chr. Bremer (1969)


Beschrijving van Onderneming De Onderneming

Molen de Onderneming. Achtkante bovenkruier met stelling gebouwd in 1858. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35870
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Onderneming
De Onderneming
De Onderneming
Basisgegevens
Plaats Vierhuizen
Bouwjaar 1858
Type stellingmolen
Kenmerken achtkante bovenkruier
Functie korenmolen
Bestemming  Het malen van graan op vrijwillige basis
Monumentnummer  35870
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Onderneming is een korenmolen in het Groningse Vierhuizen in de gemeente Het Hogeland.

De stellingmolen werd in 1858 gebouwd ter vervanging van een kleine grondzeiler. De molen werd gebouwd in opdracht van het echtpaar Jacob Jans Loots een Geertruid Bolt, bakkers in Vierhuizen. In 1952 leek het met de molen gedaan: een sloopvergunning was al verkregen. In 1956 werd de molen door Jacob Loots, een kleizoon van de eerste eigenaars, verkocht. Dankzij een particulier initiatief bleef de molen behouden en is hij in 1969 gerestaureerd. In de jaren daarna kwam de molen in gebruik als lesmolen.

Bernard Dijk leidde hier van 1971 tot aan zijn overlijden in 2001 meer dan zeventig vrijwillige molenaars op. Dijk was (beroeps)watermolenaar van de Fransumerpolder en woonde met zijn echtgenote naast de poldermolen De Eolus aan het Aduarderdiep. Hij was medeoprichter van de Vereniging Vrienden van de Groninger Molens en initiatiefnemer voor de opleiding van vrijwillige molenaars in de provincie. Als instructeur van het Gilde van Vrijwillige Molenaars bleek hij een natuurtalent. Met zijn enorme kennis en zijn goede humeur wist hij vele harten voor de molens te winnen. Ook cabaretier Herman Finkers volgde bij Dijk enige tijd de opleiding tot vrijwillige molenaar, maar hij maakte die niet af.

Na het overlijden van Dijk nam Dhr Groen, een inwoner van Vierhuizen als vrijwillige molenaar het dagelijks beheer van de molen over. De Onderneming is geen lesmolen meer, maar draait nog regelmatig. De molen heeft op dit moment een restauratie nodig die wordt gerealiseerd door de nieuwe eigenaar, de Stichting Het Groninger Landschap.Monumenten in de buurt van Onderneming De Onderneming in Vierhuizen

Hervormde kerk en toren

Hoofdstraat 26
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
HERV.KERK EN TOREN op omheind kerkhof. Rechtgesloten zaalkerk, waarvan de muren grotendeels middeleeuws zijn; de vrijstaande toren werd in ..

Hek begraafplaats

Hoofdstraat 36
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK van de Algemene begraafplaats van Vierhuizen, volgens het jaartal in het hek vervaardigd in 1882 en vermoedelijk..

Klein Midhuizen

Noorderweg 1
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Klein Midhuizen. Boerderij van het kop-hals-romptype; de kop onderkelderd. Topgevels waarop schoorstenen met borden. In de top kleine lichto..

Midhuizen

Noorderweg 3
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Midhuizen. Grote boerderij van het Oldambtster type. Ingang in het midden van het voorhuis, bereikbaar langs bordes met gesmeed ijzeren leun..

Weegbrughuisje

Spoorstraat 68
Ulrum (Gemeente De Marne)
Omschrijving WEEGHUISJE opgetrokken in gesinterde baksteen, bestaande uit een rechthoekige gevelwand waar een "huisje" tegenaan is gebouwd...

Kaart & Routeplanner


Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven