Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren in Vierhuizen

Kerkelijk Gebouw

Hoofdstraat 26
9975VS Vierhuizen (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: middeleeuwen 1843 (herb. toren) 1500 middeleeuwen 1843 (herb. toren)


Beschrijving van Hervormde kerk en toren

HERV.KERK EN TOREN op omheind kerkhof. Rechtgesloten zaalkerk, waarvan de muren grotendeels middeleeuws zijn; de vrijstaande toren werd in 1843 door een in de kerk gebouwde westtoren vervangen. In de kerk preekstoel met trap, achterschot en klankbord en mooi gesneden kuip. Koperen doopbekken uit 1824 op gesmeed ijzeren voet. Twee herenbanken en alle overige banken met knoppen op de hoeken. Nog in geheel oorspronkelijke staat verkerend eenklaviers orgel met aangehangen pedaal, in 1892 gemaakt door de fa P. van Oeckelen en Zonen te Harendermolen. Klokkenstoel met klok van N. Rovier en A. Aubertin, 1630, diam. 100 cm. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35869
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van Vierhuizen
De kerk van Vierhuizen in 2014
De kerk van Vierhuizen in 2014
Plaats Vierhuizen
Gebouwd in 12e of 13e eeuw
Monumentale status rijksmonument
Monumentnummer  35869
Architectuur
Toren 1843
Afbeeldingen
De kerk in 2012
De kerk in 2012
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Vierhuizen is een oorspronkelijk in de 12e of de 13e eeuw gebouwde kerk, gelegen op een wierde in Vierhuizen in de Nederlandse provincie Groningen.

Geschiedenis

De kerk van Vierhuizen is waarschijnlijk gebouwd in de 12e, maar uiterlijk in de 13e eeuw. De middeleeuwse kerkmuren, gedeeltelijk van tufsteen, gaan verborgen achter een pleisterlaag die in 1869 is aangebracht. De oude vrijstaande tufstenen kerktoren werd in 1839 afgebroken en in 1843 vervangen door een nieuwe toren, die werd ingebouwd aan de westkant van de kerk.

De luidklok dateert uit 1630 en werd geschonken door leden van het geslacht Lewe: Anna Lewe van de borg Panser en Geert Lewe van de borg Bewsum. Beide borgen lagen in de omgeving van Vierhuizen. De klok is gegoten door Nicolas Rovier en André Aubertin. Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de klok weggeroofd door de Duitse bezetters, maar hij werd na de bevrijding van de Duitse bezetting in Nederland teruggevonden en weer in de toren gehangen.

Op de toren staat een windvaan in de vorm van een leeuw, het symbool van de familie Lewe. De torens van de naburige kerken van Ulrum en van Niekerk hebben eveneens een leeuw als windvaan.[1]

Het kerkorgel is in 1892 gebouwd door de orgelbouwersfirma Van Oeckelen.

De kerk is erkend als rijksmonument. Eigenaar van de kerk is de Stichting Oude Groninger Kerken. In 2007 werd de kerk gerestaureerd. Het jaar daarvoor werd een bedrag van € 900.000 voor de restauratie verkregen door de uitverkiezing van de kerk in het AVRO-programma De Restauratie, dat gesponsord werd door de BankGiro Loterij.


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren in Vierhuizen

Hek begraafplaats

Hoofdstraat 36
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Inleiding BEGRAAFPLAATSHEK van de Algemene begraafplaats van Vierhuizen, volgens het jaartal in het hek vervaardigd in 1882 en vermoedelijk..

Onderneming De Onderneming

Hoofdstraat 25
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Molen de Onderneming. Achtkante bovenkruier met stelling gebouwd in 1858.

Klein Midhuizen

Noorderweg 1
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Klein Midhuizen. Boerderij van het kop-hals-romptype; de kop onderkelderd. Topgevels waarop schoorstenen met borden. In de top kleine lichto..

Midhuizen

Noorderweg 3
Vierhuizen (Gemeente De Marne)
Midhuizen. Grote boerderij van het Oldambtster type. Ingang in het midden van het voorhuis, bereikbaar langs bordes met gesmeed ijzeren leun..

Weegbrughuisje

Spoorstraat 68
Ulrum (Gemeente De Marne)
Omschrijving WEEGHUISJE opgetrokken in gesinterde baksteen, bestaande uit een rechthoekige gevelwand waar een "huisje" tegenaan is gebouwd...

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)