Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Wiemaheerd in Niekerk

Boerderij

Zoutkamperweg 1
9972TC Niekerk (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 1853


Beschrijving van Wiemaheerd

Wiemaheerdt. Mooi in de bocht van de weg gelegen boerderij van het kop-hals-romptype. Kop tussen twee kopgevels; allerwege zesruitsvensters. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35868
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
De Wiemaheerd in Niekerk aano 2002
Eerste steen ter gelegenheid van de bouw van de Wiemaheerd in 1853

De Wiemaheerd is een monumentale kop-hals-rompboerderij aan de Zoutkamperweg 1 te Niekerk in de Nederlandse provincie Groningen. Het gebouw is in 1976 aan de landbouw onttrokken en is erkend als rijksmonument.

Geschiedenis

Wiemaheerd was een van de edele heerden van Niekerk. Eigenaar Eyse Wijma verkocht in 1500 de rechten van de toenmalige boerderij Wijmaheerd aan Abeko Tamminga van de Tammingaheerd van Hornhuizen.

De huidige boerderij Wiemaheerd in Niekerk werd in 1853 gebouwd in opdracht van de landbouwer Renne Lammerts Dijkhuis (1792-1859) en zijn echtgenote Geertruid Jans Beukema (1806-1871). Dijkhuis was boer en bezat de boerderij Menneweer in Vierhuizen. De boerderij Wiemaheerd met 26 hectare land was in het bezit van zijn echtgenote, wier familie al sinds 1759 eigenaar van deze landerijen was. Dijkhuis overleed zes jaar na de bouw van de nieuwe boerderij, zijn vrouw overleed in 1871. Bij de boedelscheiding na haar overlijden was het de bedoeling dat een van de kinderen de Wiemaheerd zou verkrijgen. Doordat zijn bod, 36.000 gulden, te laag was moest de boerderij verkocht worden en kwam deze in 1872 het bezit van Willem Diekhuis. Na zijn dood in 1935 werd de boerderij verkocht aan Harko Jan Boer van de Ikemaheerd (Zoutkamperweg 2). Een nazaat van hem verkocht de boerderij in 1976, waarmee deze aan de landbouw werd onttrokken. De landerijen worden sinds 1951 gebruikt door de eigenaren van de Ikemaheerd.


Monumenten in de buurt van Wiemaheerd in Niekerk

Hervormde kerk

Kerkstraat 3
Niekerk (Gemeente De Marne)
Herv.Kerk. In 1629 hersteld kerkje waarvan het muurwerk echter nog wel 13e eeuws is, behoudens de westgevel. De kerk bezit een eenvoudige ..

Hervormde kerk, pastorie en consistorie

Kerkstraat 7
Niekerk (Gemeente De Marne)
Inleiding Voormalige PASTORIE met aangebouwde CONSISTORIE, behorend bij de Nederlands Hervormde kerk die reeds van rijkswege beschermd is (..

Tuinderswoning

Hoofdstraat 23
Niekerk (Gemeente De Marne)
Omschrijving WOONHUIS voor tuinder opgetrokken uit rode geruwde baksteen op een gesinterd trasraam dat eindigt ter hoogte van de vensterdor..

Tuinderswoning, schoorsteen

Hoofdstraat 23
Niekerk (Gemeente De Marne)
Omschrijving Achter de woning staat een hoge SCHOORSTEEN uit omstreeks 1929, die vroeger de kassen verwarmde. De pijp is opgemetseld uit ee..

Zuidema's klap

Kanaalstraat 12
Niekerk de Marne (Gemeente De Marne)
Inleiding OPHAALBRUG over het Hunsingokanaal, genaamd Zuidema's klap, die getuige het jaartal in de hameipoort in 1879 is geconstrueerd. En..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)