Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk in Niekerk

Kerkelijk Gebouw

Kerkstraat 3
9972PC Niekerk (gemeente De Marne)
Groningen

Bouwjaar: 13e eeuw 1629 (herst.) 1300 13e eeuw 1629 (herst.)


Beschrijving van Hervormde kerk

Herv.Kerk. In 1629 hersteld kerkje waarvan het muurwerk echter nog wel 13e eeuws is, behoudens de westgevel. De kerk bezit een eenvoudige 18e eeuwse preekstoel met achterschot en klankbord; op de kuip koperen kaarsenarm. Herenbank met wapen Inn- en Knyphuizen-Lewe; overige banken met knoppen. In de vloer een aantal zerken. Eenklaviers orgel met aangehangen pedaal, in 1883 gemaakt door de fa P.van Oeckelen en Zonen te Harendermolen. Klokkenstoel met klok van A. Petit, 1762, diam. 71 cm. Mechanisch torenuurwerk, circa 1900. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35867
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kerk van Niekerk (Het Hogeland)
De kerk van Niekerk
De kerk van Niekerk
Plaats Niekerk
Gebouwd in 13e eeuw
Restauratie(s) 1629
Architectuur
Toren 1629
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De kerk van Niekerk is een oorspronkelijk in de 13e eeuw gebouwde kerk, gelegen op een wierde in Niekerk in de gemeente Het Hogeland in de Nederlandse provincie Groningen. De kerk is een rijksmonument en eigendom van de Stichting Oude Groninger Kerken.

Geschiedenis

De middeleeuwse kerk van Niekerk is gebouwd in de 13e eeuw, maar daar valt aan de buitenzijde weinig van te zien. Door een aangebrachte pleisterlaag zijn de middeleeuwse noord- en oostmuur aan het zicht onttrokken. De west- en de zuidmuur zijn bij een grootscheepse hersteloperatie in 1629 opnieuw opgetrokken met gebruikmaking van oude kloostermoppen. Ook deze muren zijn later bepleisterd. In de oostelijke muur zijn de oorspronkelijke siernissen, ondanks de pleisterlaag, duidelijk zichtbaar (zie afbeelding). De herstelwerkzaamheden in 1629 vonden plaats onder verantwoordelijkheid van de borgheer van Asinga en Panser, Evert Lewe, collator van de kerk. Deze Lewe was aandeelhouder van de West-Indische Compagnie, die het jaar daarvoor een grote slag had geslagen door de verovering van de Zilvervloot. Een herdenkingsteen in de westgevel van de kerk maakt hier melding van. Op de steen staat de volgende tekst te lezen:

"dese Kercke 1628 ter tydt
van t bemachtigen des Span
schen silvervloot nederge
worpen, is in t jaer 1629 als
Wesel en den Bosch erovert
van gronds op ter eren go
des end des selvest gemeen
te herbouwet end met dese
toorn vercyrt door beleid
van den EE-Evert Lewe tot
Asinga & c als collator end
Reynt Alyens
ende Eyse
Ubbens vogde
deser Kercke
inder tit 1629"

In deze periode werd ook de kerktoren geplaatst met een windvaan in de vorm van een leeuw, het symbool van de familie Lewe.[1] De luidklok in de toren is niet de originele, want die werd tijdens de Tweede Wereldoorlog weggeroofd door de Duitse bezetters. In 1952 werd een 'nieuwe' klok in gebruik genomen, die afkomstig was uit Goes. Deze klok is in 1762 gegoten door A. Petit.

Het eenklaviers kerkorgel is in 1883 gebouwd door de orgelbouwers Van Oeckelen.

Fotogalerij


Monumenten in de buurt van Hervormde kerk in Niekerk

Hervormde kerk, pastorie en consistorie

Kerkstraat 7
Niekerk (Gemeente De Marne)
Inleiding Voormalige PASTORIE met aangebouwde CONSISTORIE, behorend bij de Nederlands Hervormde kerk die reeds van rijkswege beschermd is (..

Wiemaheerd

Zoutkamperweg 1
Niekerk (Gemeente De Marne)
Wiemaheerdt. Mooi in de bocht van de weg gelegen boerderij van het kop-hals-romptype. Kop tussen twee kopgevels; allerwege zesruitsvensters.

Tuinderswoning

Hoofdstraat 23
Niekerk (Gemeente De Marne)
Omschrijving WOONHUIS voor tuinder opgetrokken uit rode geruwde baksteen op een gesinterd trasraam dat eindigt ter hoogte van de vensterdor..

Tuinderswoning, schoorsteen

Hoofdstraat 23
Niekerk (Gemeente De Marne)
Omschrijving Achter de woning staat een hoge SCHOORSTEEN uit omstreeks 1929, die vroeger de kassen verwarmde. De pijp is opgemetseld uit ee..

Landelijk pand onder dwars zadeldak met wolfeinden

Hoofdstraat 33
Houwerzijl (Gemeente De Marne)
Landelijk PAND onder dwars zadeldak met wolfeinden; zesruitsvensters ook in de lichtopeningen voor de zolder.

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)