Meer dan 63.000 rijksmonumenten


"Kasteelsche Hof" of "Kasteel Ooy" in Ooij

Kasteel Buitenplaats

Hezelstraat 24
6576JN Ooij (gemeente Ubbergen)
Gelderland

Bouwjaar: 1514 en later


Beschrijving van "Kasteelsche Hof" of "Kasteel Ooy"

"Kasteelsche Hof" of Kasteel Ooy. Van het in 1797 afgebroken kasteel zijn in het weiland achter de voorburcht nog resten aanwezig. Van de omgrachte voorburcht zijn bewaard gebleven: a) het z.g. Gouverneurshuis, een gewit, rechthoekig gebouw met verdieping en schilddak, blijkens jaartalankers in een der zijgevels uit 1514. Getoogde poort met blokken in de omlijsting, sierankers en vensters met 19e eeuwse schuiframen. Het rechter gedeelte na 1950 wegens bouwvalligheid grotendeels gesloopt. b) Een stalgebouw, omstreeks 1700, met pannen schilddak en getoogde poort in omlijsting van pilasters met hoofdgestel, alles in baksteen uitgevoerd. In 1944 ten dele verwoest en in 1950 gedeeltelijk herbouwd, waarbij het deel rechts van de poort in gewijzigde vorm als boerderij in quasi-oude trant werd opgetrokken. c). Nabij het stalgebouw een duiventoren met rond onderstuk en achthoekige bovenbouw, omstreeks 1700, bij de restauratie in 1950 van een spits voorzien. d). Muurfragmenten, waarschijnlijk 16e eeuw, bij het stalgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35823
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van "Kasteelsche Hof" of "Kasteel Ooy" in Ooij

Toren der hervormde kerk

Hezelstraat 13
Ooij (Gemeente Ubbergen)
Toren der Herv. Kerk. Eenvoudige bakstenen bouwwerk, begin 15e eeuw, met ingesnoerde, achtzijdige spits.

Hervormde Kerk

Hezelstraat 9
Ooij (Gemeente Ubbergen)
Herv. Kerk. Het gebouw bestaat uit: het in 1660 geheel verbouwde en van een driezijdige koorsluiting voorziene, in oorsprong rechthoekig ges..

Gepleisterde boerderij, onder rieten wolfsdak

Hezelstraat 20
Ooij (Gemeente Ubbergen)
Gepleisterde boerderij, 17e of 18e eeuw onder rieten wolfdak. Vensters met luiken en zesruitsschuiframen uit het midden der 19e eeuw.

Gepleisterde boerderij

Hezelstraat 18
Ooij (Gemeente Ubbergen)
Gepleisterde boerderij, 17e of 18e eeuw, met het door een rieten schilddak gedekte woongedeelte dwars voor de stal. Tegen de zijgevel van de..

Hoeve De Plak

Leuthsestraat 2
Ooij (Gemeente Ubbergen)
Hoeve "De Plak", op de hoek van de Leuthsestraat en de Kruisstraat. Gepleisterde, op een terp gelegen hoeve, waarvan het met een rieten schi..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)