"Kasteelsche Hof" of "Kasteel Ooy" in Ooij

Hezelstraat 24
6576JN Ooij (gemeente Ubbergen)

Bouwjaar: 1514 en later

Beschrijving van "Kasteelsche Hof" of "Kasteel Ooy"

"Kasteelsche Hof" of Kasteel Ooy. Van het in 1797 afgebroken kasteel zijn in het weiland achter de voorburcht nog resten aanwezig. Van de omgrachte voorburcht zijn bewaard gebleven: a) het z.g. Gouverneurshuis, een gewit, rechthoekig gebouw met verdieping en schilddak, blijkens jaartalankers in een der zijgevels uit 1514. Getoogde poort met blokken in de omlijsting, sierankers en vensters met 19e eeuwse schuiframen. Het rechter gedeelte na 1950 wegens bouwvalligheid grotendeels gesloopt. b) Een stalgebouw, omstreeks 1700, met pannen schilddak en getoogde poort in omlijsting van pilasters met hoofdgestel, alles in baksteen uitgevoerd. In 1944 ten dele verwoest en in 1950 gedeeltelijk herbouwd, waarbij het deel rechts van de poort in gewijzigde vorm als boerderij in quasi-oude trant werd opgetrokken. c). Nabij het stalgebouw een duiventoren met rond onderstuk en achthoekige bovenbouw, omstreeks 1700, bij de restauratie in 1950 van een spits voorzien. d). Muurfragmenten, waarschijnlijk 16e eeuw, bij het stalgebouw. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)