Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Laurentius in Kekerdom

Kerkelijk Gebouw

Duffeltdijk 11
6579JD Kekerdom (gemeente Ubbergen)
Gelderland

Bouwjaar: 14e eeuw


Beschrijving van Laurentius

Rooms Katholieke Kerk. De R.K. Kerk van de H. Laurentius is een eenbeukig gebouw uit de 14e eeuw overwelfd door kruisribgewelven, waarvan de kapitelen rusten op korte schalkstukken. De kerk en de tegen de zuidzijde gebouwde eveneens 14e eeuwse sacristie zijn in 1835-'40 met een boogfries verhoogd, waarna in 1872 een neo-gotische toren verrees ter plaatse van een vorige uit 1837. Het koor volgens de Voorlopige Lijst in 1872 met oude steen opgetrokken in gotische trant. De Kerk bezit o.m. een preekstoel, twee koperen kaarsenkroontjes, 17e eeuw, en een gotische koperen kandelaar. Op een orgelgalerij uit het eerste kwart 19e eeuw een orgel met Hoofdwerk en Onderpositief, in 1865 gemaakt door F.C. Smits. In 1982 gerestaureerd door de fa. Vermeulen. Mechanisch torenuurwerk Addicks?, Amsterdam, 1922, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35817
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Laurentius in Kekerdom

De Duffelt

Botsestraat 25
Kekerdom (Gemeente Ubbergen)
Korenmolen. Ronde bakstenen beltmolen uit 1870, hersteld na een brand in 1938.

Boerderij van type kop-hals-romp met aangebouwde dwarsstal en mestvaalt

Botsestraat 9
Leuth (Gemeente Ubbergen)
BOERDERIJ (A) van type kop-hals-romp met aangebouwde dwarsstal en mestvaalt. Het VOORHUIS is opgetrokken in donkerrode baksteen op een rech..

Vrijstaande schuur

Botsestraat 9
Leuth (Gemeente Ubbergen)
De vrijstaande SCHUUR (B) is opgetrokken in baksteen op een rechthoekige plattegrond en telt één bouwlaag en een zolderverdieping. De schu..

Hervormde Kerk. Koor van de gotische dorpskerk. Eenbeukig gepleisterd bouwwerk met driezijdige sluiting, gerestaureerd omstreeks 1964 na zware oorlogs ..

Torenlaan 14
Gendt (Gemeente Lingewaard)
Herv.Kerk. Koor van de gotische dorpskerk. Eenbeukig gepleisterd bouwwerk met driezijdige sluiting, gerestaureerd omstreeks 1964 na zware oo..

Toren der Hervormde Kerk. Toren, waarvan de benedenverdieping resten van een romaanse kerk bevat. Klokkenverdieping met gekoppelde galmgaten binnen sp ..

Torenlaan 14
Gendt (Gemeente Lingewaard)
Toren der Herv.Kerk. Een 15e eeuwse toren, waarvan de benedenverdieping resten van een romaanse kerk bevat. Klokkenverdieping met gekoppelde..

Kaart & Routeplanner