Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Zwaantje 't Zwaantje (Huitebuurstermolen) in Nijemirdum

Molen

nabij Sânfeartsdyk 1
8556ZA Nijemirdum (gemeente Gaasterlân Sleat)
Friesland

Bouwjaar: mog. 1878 1986 (rest.) 2007 (rest.) 1878 mog. 1878 1986 (rest.) 2007 (rest.)


Beschrijving van Zwaantje 't Zwaantje (Huitebuurstermolen)

Landschappelijk belangrijk tussen Nijemirdum en de IJsselmeerdijk in de Huitebuursterpolder gelegen monnikmolen (grondzeiler), geheten 't Zwaantje. In aanleg van ca. 1790 daterende, doch na brand in 1893 herbouwde poldermolen, die tot 1946 de Huitbuursterpolder op windkracht bemaalde. Bij gelegenheid van de installatie van een dieselmotor verloor de molen kap en wiekenkruis. In de jaren '70 kwam de molen stil te liggen. Restauratie vond plaats in 1986-'87. De molen is thans te omschrijven als:Poldermolen (achtkante bovenkruier) met zwaar gefundeerde uit gele Friese baksteen opgetrokken achtkante voet, waarop met riet gedekt houten achtkant; gedeelten van kap, wiekenkruis, staartwerk inrichting zijn vernieuwd of afkomstig van de vergelijkbare afgebroken poldermolen 'De Noordster' te Nieuwe Bildtdijk. Gerestaureerde poldermolen achtkante bovenkruier van algemeen belang voor de (Friese) molengeschiedenis en voor de bemalingsgeschiedenis van de Friese polders, in het bijzonder van die van de Huitebuursterpolder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 358041
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
('t) Zwaantje
't Zwaantje (2007)
't Zwaantje (2007)
Basisgegevens
Plaats Nijemirdum, Friesland
Bouwjaar 1893, mogelijk 1878
Type grondzeiler
Kenmerken houten achtkante bovenkruier, met stenen veldmuren, gedekt met riet
Vlucht 16,30 m
Functie poldermolen
Bestemming  bemalen van de Huitebuursterpolder, op vrijwillige basis
Restauraties  1987, 2007
Monumentnummer  358041
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Portaal  Portaalicoon   Molens

('t) Zwaantje (Fries: (It) Swaantsje), vroeger de Huitebuurstermolen genoemd, is een poldermolen in de buurt van het Friese dorp Nijemirdum, dat in de Nederlandse gemeente Gaasterland-Sloten ligt.

Beschrijving

't Zwaantje (2007)

Het Zwaantje is een grondzeiler, die enkele honderden meters ten zuiden van het dorp staat. Het is de enige overgebleven poldermolen van de gemeente Gaasterland-Sloten. Het Zwaantje werd in 1893 - en mogelijk al in 1878 - gebouwd voor de bemaling van de Huitebuursterpolder. Bij het Zwaantje zijn sporen te zien van een uit 1790 daterende molen die eerder door brand werd verwoest.

In 1956 verloor de molen zijn functie, toen zijn vijzel werd aangesloten op een elektromotor. De molen werd gedeeltelijk afgebroken, waarna de romp dienstdeed als gemaalbehuizing. Hierdoor bleef deze in redelijke staat. In de jaren tachtig werd de molen gerestaureerd. Daarbij werd gebruikgemaakt van onderdelen van de in 1983 gesloopte molen De Noordster in Nieuwebiltdijk. In 1987 werd het Zwaantje opnieuw als maalvaardige poldermolen in gebruik genomen, al kan hij ook in circuit malen.

De molen werd in 1996 eigendom van de Stichting De Fryske Mole. In 2007 werd hij voor het laatst gerestaureerd, waarbij onder meer de roeden en de vijzel werden vervangen. Het Zwaantje is een rijksmonument en is te bezichtigen als hij draait en op afspraak.

Zie ook


Monumenten in de buurt van Zwaantje 't Zwaantje (Huitebuurstermolen) in Nijemirdum

Boerderij met drie zesruitsvensters breed voorhuis onder zadeldak tegen topgevel

Lyklamawei 4
Nijemirdum (Gemeente Gaasterlân Sleat)
Boerderij met drie vensters breed voorhuis onder zadeldak tegen topgevel; in alle vensters zes ruiten.

Kerktoren van Nijemirdum

Lyklamawei 18
Nijemirdum (Gemeente Gaasterlân Sleat)
Op het kerkhof de toren van de in de 19e eeuw gesloopte kerk; in drie geledingen opgaande bakstenen toren met korte spits. Klokkenstoel met ..

Riniastate, hoofdgebouw

Star Numanwei 7
Oudemirdum (Gemeente Gaasterlân Sleat)
Omschrijving onderdeel 1: (Numanwei 7, Oudemirdum) HOOFDGEBOUW VAN HET COMPLEX RINIASTATE LANDHUIS RINIASTATE. Witgepleisterd hoofdgebouw ..

Riniastate 2 Riniastate, tuin en park

Star Numanwei 7
Oudemirdum (Gemeente Gaasterlân Sleat)
Omschrijving onderdeel 2: (Numanwei 7, Oudemirdum) HISTORISCHE TUIN- EN PARKAANLEG VAN RINIASTATE. Omstreeks 1843 tot stand gekomen histor..

Riniastate 3 Riniastate, voorm. dienstwoning annex stal

Star Numanwei 7
Oudemirdum (Gemeente Gaasterlân Sleat)
Omschrijving onderdeel 3: (Numanwei 7, Oudemirdum) VOORMALIGE DIENSTWONING ANNEX STAL OP RINIASTATE. Pal aan de achterzijde van het huis g..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)