Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Villa Waalheuvel, monumentaal opgezet landhuis in Ubbergen

Kasteel Buitenplaats

Rijksstraatweg 24
6574AD Ubbergen
Gelderland

Bouwjaar: derde kwart 19e eeuw 1850 derde kwart 19e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Villa Waalheuvel, monumentaal opgezet landhuis

Monumentaal opgezet landhuis, ten dele daterend uit het derde kwart van de 19e eeuw, na 1916 in de huidige vorm gebracht en uitgebreid in opdracht van de Duitse bankier Alfred Hethey. Het gepleisterde rechthoekige complex heeft een vleugel aan de Rijksstraatweg, vermoedelijk uit het derde kwart 19e eeuw, met een verdieping en een door Toscaanse en Jonische muurzuiltjes gelede gevel in vormen, ontleend aan de Franse renaissance. Op deze vleugel een met leien gedekt schilddak met door frontons bekroonde en van wangstukken voorziene dakkapellen en oeil-de-boeufs. Voorgevel met door pilasters versierde en van een portiek met balustrade voorziene middenrisaliet. Op de linker hoek een veelhoekig torenvormig paviljoen, met achthoekige, door inzwenkende daken onderbroken bekroning in vormen die een datering omstreeks 1916 aannemelijk maken. Inwendig o.a. een zaal met betimmering en plafond met beschildering, hal met trap en 17e eeuwse schoorsteenmantel en op de verdieping kamers en gangen met betimmeringen, alles in op de renaissance geinspireerde vormen en waarschijnlijk daterend van de verbouwing omstreeks 1916. Het pand is gebouwd op een perceel, bestaande uit een heuvel, die deel uitmaakt van een parkaanleg, en een plateau, waarop een siertuin. De overgang tussen deze beide delen wordt gevormd door een aanleg met trappen, bordessen en terrassen in neobarokke trant. Hek met inrijpoort aan de straatweg in voor het tweede decennium van de 20e eeuw karakteristieke vormen. Aan de overzijde van de straatweg een overtuin met hek en een koetshuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35794
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Villa Waalheuvel, monumentaal opgezet landhuis
5
Recensie door: ()
Ik heb in dit pand vaak gelogeerd (rond 1960) toen mijn tante Riet Tebben er hoofd van de huishouding was toen het een militair opleidingscentrum met Aalmoezenier Groenendijk, de Graaf en Jobsen was. Er liggen veel mooie herinneringen uit mijn jeugd en ik zou Waalheuvel nog wel eens willen bezoeken.
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Villa Waalheuvel, monumentaal opgezet landhuis in Ubbergen

Voormalig tolhuis, wit gepleisterd pand ter breedte van drie traveeën, bestaande uit een iets vooruitspringend middenblok met verdieping onder zade ..

Rijksstraatweg 26
Ubbergen
Voormalig tolhuis, wit gepleisterd pand ter breedte van drie traveeën, bestaande uit een iets vooruitspringend middenblok met verdieping on..

Wit gepleisterd pand met lage verdieping onder een met pannen belegd laag schilddak. Horizontaal getrokken rillen in de pleister van de voorgevel. T-v ..

Rijksstraatweg 28
Ubbergen
Wit gepleisterd pand met lage verdieping onder een met pannen belegd laag schilddak. Horizontaal getrokken rillen in de pleister van de voor..

Eik en Dal

Ubbergensdijk 1
Ubbergen
"Eik en Dal", een in de tweede helft van de 19e eeuw tot burgerwoning gemetamorfoseerde oudere L-vormige boerderij, van belang als hoekoplos..

Oubergzicht

Rijksstraatweg 29
Ubbergen
"Oubergzicht", wit gepleisterde VILLA gebouwd in de stijl van een Zwitsers chalet, bestaande uit hoofdblok, achterbouw en serre. Begane-gron..

Avalon

Rijksstraatweg 31
Ubbergen
"Avalon", wit gepleisterde villa met verdieping onder een flauw hellend zadeldak met de nok evenwijdig aan de voorgevel langs de straatweg, ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (19)

Alle 19 foto's weergeven