Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Complex "de Refter" in Ubbergen

Kerkelijk Gebouw

Rijksstraatweg 39
6574AC Ubbergen
Gelderland

Bouwjaar: 1910
Architect: J. van Groenendael


Beschrijving van Complex "de Refter"

Complex genaamd "de Refter", voormalig pensionaatsgebouw en kapel van het door Franse zusters geleide instituut "Notre dame des Agnes", gebouwd in 1910 door architect J.van Groenendael, ter plekke van een steile heuvelflank in de voormalige boventuin van het Huis Ubbergen. Neogotische kapel opgetrokken in rode baksteen met toepassing van gele voor decoratie en natuursteen voor lijstwerk, afdekplaten, pinakels, traceringen, balustrades etc. Eenbeukig schip van zes travee├źn overkluisd door bakstenen gewelven en bekroond door een hoge achtzijdige centraal geplaatste klokketoren. Aansluitend lager priesterkoor van twee traveeen met driezijdige sluiting, aan de noord- en zuidzijde geflankeerd door zijruimten met een verdieping en traptoren op de buitenhoeken. Pensionaatsgebouw, uitgevoerd in hetzelfde materiaal als de kapel. Het gebouw bestaat in zijn hoofdmassa uit een tegen de kapel aansluitend winkelhaakvormig blok van vijf bouwlagen en een kapverdieping met enkele en dubbele rijen dakkapellen. Twee traptorens over de volle hoogte van de beide vleugels gesitueerd op de korte gevels aan de zuidwestkant en de noordoostzijde. In de drie hoofdetages zijn kruisvensters met ontlastingsbogen aangebracht, in de uit twee lagen bestaande onderbouw vensters van kleinere omgang. Neogotische toegangsportaal tot het complex tussen de kapel en de villa Ter Meer. Inwendig fraai trappenhuis. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35789
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Complex "de Refter" in Ubbergen

Ter Meer

Rijksstraatweg 37
Ubbergen
"Ter Meer", in neo-renaissancestijl gebouwde villa, opgetrokken in baksteen met decoratie in pleister en natuursteen. De gevels worden geacc..

Maartenshof

Rijksstraatweg 48
Ubbergen
"Maartenshof", villa gelegen op een markant hoog punt in de zichtas van de straatweg achter de splitsing van de J.Dommer van Poldersveldtweg..

Villa "Dennenheuvel"

Rijksstraatweg 46
Ubbergen
Inleiding VILLA `Dennenheuvel' is gebouwd tussen 1899 en 1902 in een mengeling van Engelse Landhuisstijl en Art Nouveau, door de Nijmeegse ..

Beukenheim

Rijksstraatweg 50
Ubbergen
"Beukenheim", wit gepleisterde villa met vier travee├źn brede voorgevel op enige afstand evenwijdig aan de straatweg gelegen. Verhoogd midde..

Voormalig klooster van de Franse Zusters

Rijksstraatweg 41
Ubbergen
Voormalig klooster van de Franse Zusters, tot dit doel verbouwde villa, gesitueerd tegen de heuvelflank. Het huis bestaat uit een souterrain..

Kaart & Routeplanner


Foto's (15)

Alle 15 foto's weergeven