Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote St.Bartholomeus in Beek

Kerkelijk Gebouw

Kerkberg 3 KERK
6573DN Beek (gemeente Ubbergen)
Gelderland

Bouwjaar: 1825-1826
Architect: J. Kayser,


Beschrijving van Grote St.Bartholomeus

St.Bartholomeus. Neoclassicistische hallenkerk uit 1825-1826 met Jonische zuilen en arcaden. Verbouwd tot een vierbeukige ruimte met zuilenrij in de as en exterieur in neorenaissancevormen met toren naast het koor door J.Kayser, 1891-1892. Houten bovenbouw op de toren, geinspireerd op de St.Stevenstoren in Nijmegen. Na beschadiging in de laatste wereldoorlog is de kerk in 1952 weer driebeukig gemaakt en van een cassettenplafond voorzien. Neobarok meubilair, uit andere kerken afkomstig: hoogaltaar afkomstig uit de v.m.R.K.Kerk te Westerblokker, communiebank afkomstig uit de v.m.St.Willibrorduskerk te Den Haag, preekstoel, biechtstoelen, alles eerste helft 19e eeuw. Orgel met Hoofdwerk en Onderwerk, in 1831 als eerste orgel gemaakt door H.D. Lindsen. In 1973 door Verschueren Orgelbouw gerestaureerd en geplaatst in een vroeg 19e eeuwse kas, aangekocht van de fa. Schijven te Brussel. Een nieuw vrij Pedaal werd toegevoegd. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35784
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Grote St.Bartholomeus in Beek

Toren van de kleine Bartholomeüs

Nieuwe Holleweg 2
Beek (Gemeente Ubbergen)
Toren Laat-gotische toren, waarschijnlijk eerste helft 16e eeuw, waarvan het onderste gedeelte is opgetrokken uit tufsteen. De door twee ron..

kleine Bartholomeüs

Nieuwe Holleweg 2
Beek (Gemeente Ubbergen)
Herv. Kerk. Eenbeukig, laatgotisch bouwwerk, bestaande uit een kort schip met lager rechthoekig gesloten koor, verbouwd in 1782 en 1826, ger..

Huis "Lindenhof"

Rijksstraatweg 177
Beek (Gemeente Ubbergen)
Huis "Lindenhof". Gepleisterd herenhuis uit het tweede kwart der 19e eeuw, bestaande uit een souterrain en bel-etage met afgeknot schilddak,..

Villa "Westerbeek"

Rijksstraatweg 110
Beek (Gemeente Ubbergen)
"Westerbeek, op markant hoog punt tegen de flank van de heuvelrug gebouwde villa met de voorgevel schuin op de as van de straatweg. Wit gepl..

De kern van de R.K.begraafplaats op de Geest vanwege het gietijzeren kruis, het priestergraf en diverse met wapens gedekte platte zerken en monumenten ..

Rijksstraatweg 110
Beek (Gemeente Ubbergen)
De kern van de R.K.begraafplaats op de Geest vanwege het gietijzeren kruis, het priestergraf en diverse met wapens gedekte platte zerken en ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)