Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grevenbichtermolen (of Kingbeekmolen) in Grevenbicht

Molen

Watermolenstraat 12
6127AP Grevenbicht (gemeente Sittard Geleen)
Limburg

Bouwjaar: 1660 / 1887


Beschrijving van Grevenbichtermolen (of Kingbeekmolen)

In oorsprong uit vermoedelijk omstreeks 1600 daterende 'KINGBEEKMOLEN'; in schoon metselwerk opgetrokken molengebouw - gedeeltelijk witgeverfd met zwarte plint - zonder verdieping onder met rode Hollandse pannen gedekt zadeldak, bestaande uit een omstreeks 1850 grotendeels herbouwd gedeelte en een daarop aansluitende, over de toevoergoot heengebouwde uitbreiding met hoger opgetrokken, risalerend gedeelte onder insteekkap terzijde van de toevoergoot en met schoorsteen tegen de eindgevel in omstreeks 1877 opgetrokken ten behoeve van een Grasso-stoommachine (niet meer aanwezig) als hulpkrachtbron; kap van molengebouw geisoleerd met stucwerk; fraaie houten maalstoel, deels ijzeren drijfwerk en oorspronkelijk twee, thans een koppel(s) stenen; hamermolen; waterrad in 1887 vervangen door turbine; gemetselde toevoergoot met duiker onder de weg door en met maal- en losschuif onder het gebouw, bedoeld om voldoende verval te creeren om de molen te kunnen laten functioneren. Zowel vanwege de waardevolle oude onderdelen, de gaafheid van het geheel, als vanwege de duidelijke afleesbaarheid van de verschillende wijzen van aandrijving goed en fraai voorbeeld van een bedrijfsklare (turbine) watermolen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 357816
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Grevenbichtermolen
Grevenbicht-001.jpg
Basisgegevens
Plaats Grevenbicht
Waterloop Kingbeek
Bouwjaar 1660 / 1887
Type turbinemolen
Monumentnummer  357816
Externe link(s)
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Grevenbichtermolen op waterradmolens.nl
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Grevenbichtermolen (of Kingbeekmolen) is een watermolen bij Grevenbicht (gemeente Sittard-Geleen). De molen ligt op de Kingbeek en was oorspronkelijk een onderslagmolen.

Historie

De molen zou in 1660 als korenmolen zijn gebouwd. Het verhaal gaat dat de oorspronkelijke bewoners van Horis zich gevestigd hadden op een 5-tal hooggelegen punten. De mensen die toen een gemeenschap of dorp vormden hadden de landbouw als het hoofdmiddel van bestaan. Om het noodzakelijke meel te verkrijgen, zonder ver te hoeven lopen, werd besloten een molen in het dorp te bouwen. Na rijp beraad vond men aan de Rattenberg de geschikte plaats, aangezien hier het meeste verval was. Er werd een coöperatie van 24 leden gesticht, die een nieuwe beek groef tot aan de Rattenberg en verder naar de Oude Maas. Toen de molen klaar was, kreeg elk lid 2 weken maalrecht. De coöperatieve vereniging is meer dan drie eeuwen blijven bestaan. In het jaar 1820 is het maalrecht publiek verkocht en overgegaan aan de molenaar Arnoldus Baartz.

Het onderslagrad van de oorspronkelijke molen had een middellijn van 8,20 m en een breedte van 0,44 m. Met deze middellijn behoorde het waterrad van deze molen tot de grotere raderen in Limburg. In de tweede helft van de 19e eeuw werd dit rad enkele malen vernieuwd, waarbij de schoephoogte telkens werd aangepast. In 1887 werd Elisabeth Baken te Venray de nieuwe eigenaresse. Zij kocht de molen voor haar zoon Frans Roelofs, die toen molenaar-pachter was van de Armenmolen in Nieuwstadt. Bij een verbouwing door Roelofs, nog in hetzelfde jaar 1887, is het waterrad, vervangen door een verticale Girard-turbine. In 1893 werd ook door Roelofs een tweede hands 24 pk Grasso stoommachine uit 1877 geplaatst. De ketel raakte in 1926 door een hoge waterstand zodanig beschadigd dat hij door het Stoomwezen werd afgekeurd. De schoorsteen bij het huidige molengebouw herinnert nog aan de periode dat er op stoom werd gemalen. In 1916 kwam de molen in handen van Henricus Roelofs. Zijn zoon Willem Roelofs zou de laatste molenaar zijn die de molen in bedrijf hield. Zo zou deze familie de molen meer dan 70 jaar in bezit hebben.

Van de twee 16der maalkoppels is er nog een aanwezig. Een van beide koppels is in 1950 verwijderd om plaats te maken voor een kleine elektrische hamermolen. Hoewel het maalbedrijf rond 1960 is gestopt, is de molen nog steeds maalvaardig.

Trivia

  • De turbine van deze molen is de oudste nog werkende turbine van Nederlands fabricaat.
  • De voormalige machineruimte is ingericht als ontspanningsruimte. De bovenverdieping is ingericht als expositieruimte.
  • Het molengedeelte is in 2002 volledig gerestaureerd.
  • In de Grevenbichtermolen is tegenwoordig een klein café gevestigd.Monumenten in de buurt van Grevenbichtermolen (of Kingbeekmolen) in Grevenbicht

Voormalige pastorie van de Hervormde Gemeente

Heilig Kruisstraat 28
Grevenbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding Vml. pastorie van de Hervormde Gemeente van Grevenbicht gebouwd in 1899. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. De vml...

Rooms Katholieke Sint Catharinakerk

Aan de Greune Paol 1
Grevenbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding Rooms Katholieke Sint Catharinakerk gebouwd in 1907 naar een ontwerp van de architecten Jos. Cuypers en Jan Stuyt. De toegepaste ..

Herenhuis met bedrijfsgebouwen

Merker-Eyckstraat 25
Grevenbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding Herenhuis met bedrijfsgebouwen gebouwd in het derde kwart van de 19de eeuw. De toegepaste bouwstijl is traditionalistisch. Een g..

Herenhuis met bedrijfsgebouwen

Oude Kerkstraat 1
Papenhoven (Gemeente Sittard Geleen)
Inleiding Herenhuis met bedrijfsgebouwen gebouwd omstreeks 1850 in een traditionalistische stijl in opdracht van de gegoede familie Lammers..

Terrein waarin vermoedelijk een grafheuvel

-
Grevenbicht (Gemeente Sittard Geleen)
Terrein waarin vermoedelijk een grafheuvel. Datering: vermoedelijk Romeinse tijd.

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)