Meer dan 63.000 rijksmonumenten


De Oliemeulen in Tilburg

Molen

Reitse Hoevenstraat 32
5042EH Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 17e eeuw eerste helft 19e eeuw (boerderij) 1930 (oostelijk gedeelte herbouwd)


Beschrijving van De Oliemeulen

Boerderij "de Oliemolen" oorspronkelijk XVII, tot de eerste helft van de XIX eeuw als zodanig in gebruik, daarna boerderij. De westzijde met woongedeelte en schuren onder langgerekt pannen schilddak, dan de achterzijde diep doorlopend tot aan de bovendorpels van de verschillende schuurdeuren. Oostelijk gedeelte herbouwd in 1930. Inwendig verbouwd, origineel gebint, schouw en schoorsteen aanwezig. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35726
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Dierenpark De Oliemeulen
Entree
Entree
Geopend 1987
Locatie Reitse Hoevenstraat 30, Tilburg
Coördinaten 51° 34′ NB, 5° 4′ OL
Lid van Dier en Park
Diersoorten Terrariumdieren, zoogdieren en vogels
Website

Dierenpark De Oliemeulen is een kleine dierentuin in Tilburg. Het bevindt zich in en rond een 17e-eeuwse boerderij. De dierentuin dankt zijn naam aan de olierosmolen in de boerderij. De Oliemeulen wordt erkend door het Ministerie van Landbouw, Natuur en Voedselkwaliteit.

Dieren

Dierenpark De Oliemeulen huisvest meer dan 150 diersoorten.[1] In de boerderij staan tientallen terraria en halfopen verblijven met reptielen, amfibieën, geleedpotigen en enkele kleine zoogdieren. Slangen, hagedissen, pijlgifkikkers en vogelspinnen maken het grootste deel van de verzameling uit. Op het terrein achter de boerderij staan diverse buitenverblijven. Hierin zijn diverse primaten ondergebracht, alsook gestreepte skunks, dwergmangoesten, diverse katachtigen, papegaaien, roofvogels, uilen en andere zoogdieren en vogels.

De Oliemeulen heeft zowel een recreatieve als een educatieve functie. Naast roofvogelshows en demonstraties met levende slangen en vogelspinnen heeft de dierentuin oom een educatief programma voor scholen.[1] De dierentuin is aangesloten bij Dier en Park, een dierentuinorganisatie voor kleinschalige dierentuinen.[2] De Oliemeulen dient ook als (tijdelijk) opvangcentrum voor exotische dieren.

Geschiedenis

"De Oliemolen" was in de 17e eeuw een boerderij met een rosmolen als oliemolen.[3] De oudst bewaard gebleven vermelding dateert uit 1648. Deze spreekt over een "oliemeulen aan de Cleyn Hoeven". Het register van de Heilige Geesttafel van Tilburg uit 1773 spreekt over een stuk land "gelegen aan d'n oliemoolen aan d'Hoeve".[1]

Rond 1880 werd de rosmolen vervangen door een windmolen. In 1925 werd deze door een storm verwoest.[1] Het oostelijke gedeelte van de boerderij, het huidige huisnummer 30, werd in 1930 herbouwd. Het westelijke gedeelte (nr. 32) is in originele staat gebleven.[3]

"De oliemolen" in april 1971

Op 26 november 1975 werd de boerderij een rijksmonument.[3] Het pand werd in 1979 in de oorspronkelijke stijl gerestaureerd. De molenstenen van de verwoeste molen zijn verwerkt rond de ingangen. In 1987 werd "Reptielenhuis De Oliemeulen" opgericht. Rond het begin van de jaren '90 werden ook andere dieren gehuisvest, waaronder papegaaien, roofvogels, wasberen en apen. In 1992 werd op het aanliggende perceel het zoogdier- en vogelpark geopend.[1]


Monumenten in de buurt van De Oliemeulen in Tilburg

Langgerekt bedrijfspand

Reitse Hoevenstraat 32
Tilburg
Langgerekt bedrijfspand. Woonhuis, stal en oliemolen in de huidige vorm eerste helft 19e eeuw. Pannen schilddak.

Wevershuisje

Reitse Hoevenstraat 36
Tilburg
Wevershuisje, tweede helft 19e eeuw. Begane-grond onder pannen zadeldak, links aansluitend tegen een puntgevel.

Wevershuisje

Reitse Hoevenstraat 38
Tilburg
Wevershuisje, tweede helft 19e eeuw. Begane-grond onder pannen zadeldak, dat doorloopt over de belendende panden.

Wevershuisje met gepleisterde gevel en pannen zadeldak

Reitse Hoevenstraat 40
Tilburg
Wevershuisje, 19e eeuw, met gepleisterde gevel en pannen zadeldak, links aansluitend tegen een puntgevel en rechts doorlopend over nr 42.

Wevershuisje met gepleisterde gevel en pannen zadeldak

Reitse Hoevenstraat 42
Tilburg
Wevershuisje, 19e eeuw, met gepleisterde gevel en pannen zadeldak, dat een geheel uitmaakt met dat over nr 40.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)