Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gedeelte van het voormalig fabriekscomplex van de textielfabriek Van den Bergh Krabbendam, oorspronkelijk Lancierskazerne in Tilburg

Nijverheid Industrie

Sint Josephstraat 126
5017GL Tilburg
Noord Brabant

Bouwjaar: 1842


Beschrijving van Gedeelte van het voormalig fabriekscomplex van de textielfabriek Van den Bergh Krabbendam, oorspronkelijk Lancierskazerne

Gedeelte van het voormalig fabriekscomplex van de textielfabriek Van den Bergh Krabbendam. Gebouwd in 1842 als Lancierskazerne; in 1859 in gebruik genomen als textielfabriek. Langgerekt bakstenen gebouw met verdieping en pannen wolfdak. De voorgevel heeft een houten kroonlijst en wordt onderbroken door een risalerend gedeelte met fronton en ingangspartij. Rondbogige parterrevensters, rechthoekige verdiepingsvensters. Aan de westzijde zijn in de recente tijd enkele traveeën afgebroken, waarna een nieuwe zijgevel werd opgetrokken, waarin de stichtingssteen herplaatst werd. Uit deze steen blijkt dat voor het pand in 1842 op last van Koning Willem II de eerste steen werd gelegd. Achter deze vleugel drie vleugels op carrevormige plattegrond, zonder verdieping en met zadeldaken, die oorspronkelijk aan de kazerne verbonden zijn geweest. Ten westen van de uit 1842 daterende vleugel van de St. Josephstraat een schoorsteen, opgetrokken in 1904. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35719
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Hoofdingang Lancierskazerne
De appartementen aan de Kazernehof zijn op het vroegere BeKa-terrein om de monumentale schoorsteen heen gebouwd
Voorkant Regionaal Archief Tilburg aan de Kazernehof 75

De Lancierskazerne is een voormalig kazernecomplex in Tilburg dat gebouwd is in 1842 in opdracht van koning Willem II door aannemer Adriaan Goijaerts[1] en is de oudst bewaarde caveleriekazerne van Nederland is. Het oude kazernegebouw aan de St.-Josephstraat herbergt een aantal kantoren en het Regionaal Archief Tilburg is gevestigd aan de Kazernehof in de voormalige paardenstallen.

Geschiedenis

Na de Tiendaagse Veldtocht van 1831, bedoeld om de Belgen te onderdrukken, trok Willem II zich in Tilburg terug en werden zijn troepen ingekwartierd bij de bevolking. Om de overlast weg te nemen werden in 1841 drie stallen gebouwd, waar tweehonderd paarden konden verblijven. In 1842 werd hiernaast een kazerne gebouwd voor tweehonderd manschappen.

Hier werd het 2e en 3e eskadron van het 4e regiment Ligte dragonders gehuisvest en aldus werd Tilburg een garnizoensstad. In 1843 werden de dragonders door lansiers vervangen en ook werd toen een manege gebouwd. Op 30 april 1856 vertrokken de militairen alweer en kwam de kazerne in bezit van de gemeente Tilburg.

De gemeente verkocht het complex in twee delen, en wel aan P.J. van den Bergh, die er een volderij en wollenstoffenfabriek in vestigde, en N.N. de Kanter, die er een leerlooierij in bedreef. Door dit alles veranderden er een aantal zaken. In 1904 bouwde Van den Bergh een ketelhuis met hoge schoorsteen op de binnenplaats. Nadat De Kanter in 1896 zijn deel aan Van den Bergh had verkocht, bouwde deze een weverij bij. Aldus ontstond de firma BeKa (Van den Bergh-Krabbendam). In 1968 sloot deze firma haar poorten, waarna de Lancierskazerne in 1976 opnieuw in bezit kwam van de gemeente. Een deel van de fabrieksgebouwen werd afgebroken en de resterende opstallen, waaronder de paardenstallen en de schoorsteen, werden geklasseerd als rijksmonument.

Op 16 september 1988 vestigde het Gemeentearchief van Tilburg zich in een deel van het complex. Tegenwoordig is het Regionaal Archief Tilburg erin gevestigd.

Externe bron


Monumenten in de buurt van Gedeelte van het voormalig fabriekscomplex van de textielfabriek Van den Bergh Krabbendam, oorspronkelijk Lancierskazerne in Tilburg

Blokvormig pand met verdieping onder met leien gedekt omlopend schilddak met hoekschoorstenen

Sint Josephstraat 135
Tilburg
Laat 19e eeuws, eclectisch, in schoonwerk opgetrokken, blokvormig pand met verdieping onder met leien gedekt omlopend schilddak met hoekscho..

Eclectisch, in schoonwerk opgetrokken, blokvormig pand met verdieping onder met pannen gedekt omlopend schilddak

Sint Josephstraat 137
Tilburg
Uit 1875 daterend, eclectisch, in schoonwerk opgetrokken, blokvormig pand met verdieping onder met pannen gedekt omlopend schilddak. De voor..

Duvelhok

Sint Josephstraat 133
Tilburg
Fabrieksgebouw, bestaande uit twee evenwijdige vleugels met verdieping en zadeldaken, gedekt door pannen, midden 19e eeuw. Vensters met zesr..

Pand zonder verdieping onder met pannen gedekt zadeldak

Sint Josephstraat 131
Tilburg
Uit ca. 1860 daterend pand zonder verdieping onder met pannen gedekt zadeldak; de deels gepleisterde, deels in schoonwerk opgetrokken gevels..

Eclectisch, in schoonwerk opgetrokken, blokvormig pand met verdieping onder met pannen gedekt omlopend schilddak met hoekschoorstenen

Sint Josephstraat 122
Tilburg
Uit ca. 1870 daterend, eclectisch, in schoonwerk opgetrokken, blokvormig pand met verdieping onder met pannen gedekt omlopend schilddak met ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (2)