Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk en toren (Sint-Pauluskerk) in Aldtsjerk

Kerkelijk Gebouw

Van Sminiaweg 29
9064KD Aldtsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: midden 12e eeuw (kerk) begin 13e eeuw (toren) 1550-1600 (uitbr./verb.) 1721 (herstel toren) 1849 (herstel toren) 18e eeuw (vensters schip) 19e eeuw (koorsluiting) 1976-'77 (rest. toren) 1150 midden 12e eeuw (kerk) begin 13e eeuw (toren) 1550-1600 (ui


Beschrijving van Hervormde kerk en toren (Sint-Pauluskerk)

Herv. Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. In de kern romaans kerkgebouw van baksteen met tufsteen bekleed, aan de noordzijde echter bepleisterd en begroeid. Koorsluiting 19e eeuws. Zware bakstenen toren met spaarvelden en romano- gotische siervelden in de gevels waartussen het zadeldak rust. In de kerk rijk gesneden preekstoel met achterschot; doopbekken op voet. Weelderig gesneden herenbank-Sminia met kap bekroond door opzetstuk en hoekvazen, (1700); in de bank negen Lod. XVI stoelen; van vroeg 17e eeuwse overhuifde en een niet overhuifde herenbank met panelen (XVII) boven de laatste, memoriekas in omlijsting met korinthische pilasters; banken met paneelwerk en andere met gesneden wangstukken, twee banken onder de orgeltribune. Twee beschilderde rouwkassen, twee renaissancezerken en meerdere 17e eeuwse. Orgel met Hoofdwerk en Bovenwerk, in 1883 gemaakt door Bakker en Timmenga. Klokkstoel met gelui van twee klokken, waarvan één van G. van Hall, 1611, diam. 99,3 cm. en één van P. Overney, 1671, diam. 122,5 cm. Mechanisch torenuurwerk G. de Looze, Leeuwarden, 1894, later voorzien van electrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35669
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Pauluskerk
Sint Pauluskerk
Sint Pauluskerk
Plaats Oudkerk (Aldtsjerk)
Gebouwd in 12e eeuw
Monumentnummer  35669
Architectuur
Bouwmateriaal baksteen,tufsteen
Toren 13e eeuw
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Pauluskerk in het Friese dorp Oudkerk (Aldtsjerk) is een van oorsprong romaans kerkgebouw. De kerk is opgebouwd in baksteen dat bekleed is met tufsteen. Het driehoekige koor is in de negentiende eeuw bepleisterd.

De toren, ook baksteen bekleed met tufsteen, dateert uit de dertiende eeuw. De top, met zadeldak, is romanogotisch.

Interieur Pauluskerk

Monumenten in de buurt van Hervormde kerk en toren (Sint-Pauluskerk) in Aldtsjerk

Grafheuvel van de familie Van Sminia

Van Sminiaweg 29
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding De GRAFHEUVEL met fraai geornamenteerde grafsteen op de begraafplaats van de Hervormde kerk in Aldtsjerk dateert uit 1857 en beho..

Rentenierswoning in ambachtelijk-traditionele stijl

Van Sminiaweg 85
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding Sober vormgegeven WOONHUIS in ambachtelijk-traditionele stijl uit het begin van de twintigste eeuw. Het pand ligt direct aan de v..

IJzeren geklonken ophaalbrug over de Murk

Van Sminiaweg 126
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding IJzeren geklonken OPHAALBRUG uit de jaren twintig over het riviertje de Murk tussen de Van Sminiaweg en de Rhaladijk op markante ..

De Klinze: prieel

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving PRIEEL behorend tot de buitenplaats De Klinze. Terzijde van het voorplein staat tussen de bomen een vrijstaand houten prieel ..

De Klinze: koetshuis

Van Sminiaweg 36
Aldtsjerk (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Voormalig KOETSHUIS behorende tot de buitenplaats De Klinze. Rechts van het hoofdgebouw staat een van oorsprong 19de-eeuws ko..

Kaart & Routeplanner

Route naar Hervormde kerk en toren (Sint-Pauluskerk) in Aldtsjerk

Foto's (2)