Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Toren van de voormalige Hervormde Kerk in Eastermar

Kerkelijk Gebouw

Torenlaan 11
9261VZ Eastermar (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 13e eeuw 1300 13e eeuw


Beschrijving van Toren van de voormalige Hervormde Kerk

Toren van de v.m. Herv. Kerk. Ver buiten de kom van het dorp gelegen nog wel 13e eeuwse bakstenen toren. Mechanisch torenuurwerk Gebr. van Bergen, Midwolda, 1924. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35666
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oude Kerk van het Hoogzand van Oostermeer
Kerktoren van de oude kerk op het Hoogzand van Oostermeer
Kerktoren van de oude kerk op het Hoogzand van Oostermeer
Plaats Hoogzand
Gebouwd in 13e eeuw (?)
Gesloopt in 1868
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Oude Kerk van het Hoogzand van Oostermeer was een in 1868 afgebroken kerkgebouw in Hoogzand in de Nederlandse provincie Friesland.

Geschiedenis

Een tekening van kerk en toren door Jacobus Stellingwerff uit 1721

Oorspronkelijk lag de plaats Oostermeer ten noorden van de huidige plaats op het Hoogzand. Vanwege de vervening is Oostermeer in de loop der tijd naar het zuiden verplaatst, naar de oever van de Lits. De oude middeleeuwse kerk van Oostermeer werd gebouwd in de oorspronkelijke nederzetting het Hoogzand van Oostermeer.[1] De oude kerk werd vanwege zijn bouwvallige staat in de tweede helft van de 19e eeuw afgebroken. De toren bleef echter gespaard. Deze toren staat op de begraafplaats en tegen de toren werd, na de afbraak van de oude kerk, een opbaarruimte annex doodgravergebouwtje gebouwd. In 1997 werd de toren gerestaureerd, waarbij de karakteristieke klimop behouden bleef. Sinds de restauratie heeft de toren weer een luidklok. De oude klok was tijdens de Tweede Wereldoorlog door de Duitsers gestolen. De kerktoren is erkend als rijksmonument.

Op een prent uit 1721 (zie afbeelding) zijn kerk en toren door Jacobus Stellingwerff afgebeeld.

De nieuwe hervormde kerk werd eveneens in het Hoogzand gebouwd, circa 400 meter zuidelijker aan de Torenlaan. Ook deze in eclectische stijl gebouwde kerk is een rijksmonument, samen met het naastgelegen verenigingsgebouw en de pastorie er tegenover.


Monumenten in de buurt van Toren van de voormalige Hervormde Kerk in Eastermar

Pastorie

Torenlaan 1
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving De PASTORIE bij de Nederlands Hervormde kerk is een in Eclectische stijl gebouwd blokhuis uit 1875. Het door architect D.D. Du..

Nederlands Hervormde kerk

Torenlaan 14
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Een in eclectische trant uitgevoerde KERK, naar een ontwerp van R. Kielstra. De aannemer was K.F. Ozinga uit Dokkum. De kerk i..

Gebouw voor Christelijke Belangen

Torenlaan 12
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving GEBOUW voor Christelijke Belangen gebouwd in 1924, met elementen uit de Interbellumstijl. Met de uitvoering was belast J.D. Sc..

Nieuw Stedma

Grote Hornstweg 16
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving Het VOORHUIS van de boerderij uit 1912 is met aan Art Nouveau verwante stijlelementen opgetrokken in roodbruine strengpersstee..

Nieuw Stedma, bijschuur

Grote Hornstweg 16
Eastermar (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Omschrijving BIJSCHUUR uit omstreeks 1912 van bruine gezande baksteen onder met zwarte Friese golfpannen gedekt zadeldak met wolfseind en u..

Kaart & Routeplanner


Foto's (4)