Mariakerk. Hervormde kerk en toren in Oentsjerk

Wynzerdyk 9
9062GP Oentsjerk (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1230 (schip) 14e eeuw (toren) 1656 (verb.) 1937 (rest.) 1974-'76 (rest.) 1230 ca. 1230 (schip) 14e eeuw (toren) 1656 (verb.) 1937 (rest.) 1974-'76 (rest.)

Beschrijving van Mariakerk. Hervormde kerk en toren

Herv. kerk en toren, gelegen op een kerkhof. Met uitzondering van de 19e eeuwse koorsluiting zijn schip en toren nog romaans; beide zijn uit baksteen opgetrokken. Aan de noordzijde van het schip moeten van romaanse vensters. In de kerk 17e eeuwse preekstoelkuip en klankbord; doopbekken op voet; 17e eeuwse overhuifde herenbank en een aantal zeer eenvoudige banken met bewerkte wangen. Zandstenen epitaaf omstreeks 1640. Vier rouwkassen, waarvan twee 18e eeuws en een ruitvormig rouwbord. In de toren zes grote gebeeldhouwde zerken, 16e en vroeg 17e eeuws, waaronder een door Vincent Lucas. Orgel in 1871 gemaakt door P. van Oeckelen. Klokkenstoel met klok van Herman(nus?), 1493, diam. 112,3 cm. Mechanisch torenuurwerk D. Wielinga, Franeker, 1930, gerestaureerd in 1975. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)