Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde kerk (Sint-Petruskerk) in Jistrum

Kerkelijk Gebouw

Schoolstraat 2
9258CH Jistrum (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: ca. 1230 (toren) midden 13e eeuw (kerk) verb. in late 15e eeuw, 1607 en 18e eeuw 1947-'49 (rest.) 1230 ca. 1230 (toren) midden 13e eeuw (kerk) verb. in late 15e eeuw, 1607 en 18e eeuw 1947-'49 (rest.)

(1 recensie)

Beschrijving van Hervormde kerk (Sint-Petruskerk)

Herv.Kerk en toren, gelegen op een kerkhof. Bakstenen kerk uit de 13e eeuw blijkens kenmerken der romano-gotiek, zoals uitwendig het keperfries langs de bovenzijde der muren en inwendig de gewelven met ribben die in een ring samenkomen; halfronde koorsluiting en wat oudere rijzige toren. De kerk bezit een 17e eeuwse preekstoelkuip en een kraak uit 1677. Lijkbaar uit 1713. Eenklaviers mechanisch orgel, vermoedelijk gemaakt als schuilkerkorgel door C. Hoornbeek ca. 1715, in 2008 overgeplaatst vanuit de Geref. kerk te Jistrum en bij die gelegenheid gerestaureerd door de firma Bakker & Timmenga uit Leeuwarden. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35645
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen (1)

Hervormde kerk (Sint-Petruskerk)
3
Recensie door: ()
Wij hebben een schilderij van deze kerk geërfd.
Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Petruskerk
Schoolstraat 2
Schoolstraat 2
Plaats Eestrum
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  35645
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Petruskerk[1] of de Protestantse kerk van Eestrum is een van de vele middeleeuwse kerken in Friesland. Het is een goed bewaard gebleven en complete 13e-eeuwse romaanse kerk gebouwd van rode baksteen, gelegen aan de Schoolstraat 2 in het midden van Eestrum.[2] De kerk was ooit een rooms-katholieke kerk gewijd aan Petrus maar werd tijdens de reformatie in één week in 1587 ontdaan van heilige beelden en beschilderde muren en werd zo een protestantse kerk.[3] De kerk is geregistreerd als rijksmonument nummer 35645 en is gewaardeerd met een zeer hoge culturele historische waarde.[4]

Interieur en exterieur

Toren met windwijzer in de vorm van een paard op de kerktoren van Eestrum

Het schip en het halfrond gesloten priesterkoor stammen uit de 13e eeuw. De zadeldaktoren is gebouwd rond 1230.[1] Aan de hoeken van het schip zijn steunbeerachtige constructies gemetseld en de buitenmuren zijn aan de bovenzijde versierd met zogenaamde ‘keperfriezen`.[1] Het koor heeft vijf gelijkmatige aangebrachte rondboogvensters en in de zuidmuur bevinden zich twee grote spitsboogvensters en één rondboogvenster aan de zijde van de toren.[1] In de noordmuur bevinden zich twee rondboogvensters in het bovenste gedeelte van de muur en twee dichtgemetselde ingangen aan de onderzijde.[1]. Tijdens een renovatie werden twee hagioscopen ontdekt in de oostelijke travee. Zij werden hersteld in de oorspronkelijke staat.[3] Deze kleine vensters worden ook wel leprozenruitjes genoemd.

Het schip is overdekt met een romanogotisch koepelgewelf en in elke travee komen acht ribben samen in een ring.[1] De houten kansel, uit het derdekwart van de 17e eeuw, is gesitueerd aan de noordmuur op de plek waar het koor en schip samen komen.[1]

In Jistrum bevindt zich geen windwijzer in de vorm van een haan op de toren, maar een in de vorm van een paard. De haan is een christelijk symbool, dat verwijst naar Christus als Verlosser. Oorspronkelijk stond er op deze kerk ook een weerhaan, zoals op de meeste Friese kerken. Toen die er afwaaide was het goedkoper om hem te vervangen door het exemplaar in de vorm van een paard.[3]

In 2007 werd begonnen met de renovatie en werd het pijporgel uit de voormalige gereformeerde kerk van Eestrum hierheen verplaatst.[3] Tijdens de Tweede Wereldoorlog werd de klok uit 1759 door de Duitsers geroofd, de huidige bel is door de gemeente in 1949 aangebracht als vervanging.[3] In een gemeentelijk rapport wordt over de kerk geschreven: ‘Vermoedelijk het oudste, zeker het fraaiste in onze gemeente‘.[3] De kerk wordt nog elke zondag gebruikt en biedt plaats aan honderdvijftig bezoekers.

Referenties

  1. a b c d e f g Alle middeleeuwse kerken: van Harlingen tot Wilhelmshaven, P Karstkarel, p. 163
  2. historischekerken.nl. Geraadpleegd op 2010-04-04.
  3. a b c d e f Friesch Dagblad, Monumentale kerk van Jistrum: symbool van eeuwenlange vroomheid. Geraadpleegd op 2010-04-04.
  4. kich.nl (Kennisinfrastructuur Cultuurhistorie). Geraadpleegd op 2010-04-04.

Externe linksMonumenten in de buurt van Hervormde kerk (Sint-Petruskerk) in Jistrum

Boerderij onder rieten dak met woonhuis met zesruitsvensters uitgebouwd aan de lange zijde van het voorhuis

Schoolstraat 31
Jistrum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Boerderij van uitzonderlijke vorm, doordat het woonhuis is uitgebouwd aan de lange zijde van het voorhuis. Het geheel onder een rieten dak.Z..

Kop-hals-rompboerderij met zesruitsvensters in beganegrond en topgevel

Schoolstraat 54
Jistrum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Gaaf bewaarde boerderij van het kop-hals-romptype met zesruitsvensters in beganegrond en topgevel, in schoorsteenanker gedateerd 1865.

Boerderij onder grotendeels rieten dak met klein voorhuis met zesruitsvensters, ook in het woongedeelte van de schuur

Schoolstraat 59
Jistrum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Boerderij onder grotendeels rieten dak met klein voorhuis waarin zesruitsvensters. Ook in het woongedeelte van de schuur zesruitsvensters.

Poepekrús

Harstewei 1
Kootstertille (Gemeente Achtkarspelen)
Poepekrus. In de grond uitgegraven kruis, ter herinnering aan een waarschijnlijk 18e eeuwse doodslag van een poepe, hannekemaaier of lapkepo..

Oldambtster boerderij

De Koaten 26
Kootstertille (Gemeente Achtkarspelen)
Inleiding De Oldambtster BOERDERIJ is in het derde kwart van de vorige eeuw in het vm. agrarische dorp Kooten gerealiseerd. Op het erf is v..

Kaart & Routeplanner