Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Pastorie bij Sint-Lambertuskerk in Eindhoven

Kerkelijk Gebouw

Hoogstraat 301
5654NB Eindhoven
Noord Brabant

Bouwjaar: 1910
Architect: W. te Riele


Beschrijving van Pastorie bij Sint-Lambertuskerk

In 1909 door W. te Riele Gzn. ontworpen, bij de H. Lambertuskerk behorende, PASTORIE, opgetrokken in baksteen met twee bouwlagen onder omlopend, met leien gedekt schilddak in een gemengd neogotische, neo-Renaissancistische bouwtrant; de smalle, rechte vensters worden door korf- en spitsboogvormige blindnissen bekroond. Te rechterzijde een erkerpartij met afgeschuinde zijden en topgevels, alsmede ronde glas-in-loodvensters. In de rechterzijgevel de ingang in een spitsboogvormige portiek. Aan de achterzijde een lage aanbouw in dezelfde trant onder zadeldak. Karakteristieke, gemengd neogotische, neo-Renaissancistische, pastorie, van belang als onderdeel bij de neogotische kruisbasiliek H. Lambertus. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 356427
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Lambertuskerk
De Lambertuskerk in Eindhoven.
De Lambertuskerk in Eindhoven.
Plaats Eindhoven
Denominatie Rooms-katholiek
Coördinaten 51° 26′ NB, 5° 28′ OL
Gebouwd in 1910-1911
Gewijd aan Lambertus van Maastricht
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  356432
Architectuur
Architect(en) Wolter te Riele
Bouwmateriaal Baksteen en natuursteen
Stijlperiode Neogotiek
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint-Lambertuskerk is een rooms-katholieke kerk in Eindhoven, genoemd naar de heilige Lambertus van Maastricht. Het is een neogotische kruisbasiliek die in 1910-1911 werd gebouwd naar een ontwerp van Wolter te Riele uit 1909. De kerk en de naastgelegen vrijstaande pastorie staan beide op de Nederlandse lijst van rijksmonumenten.

Geschiedenis

De eerste voorganger van de Sint-Lambertuskerk stond in Blaarthem, dat tezamen met Gestel de heerlijkheid Gestel en Blaarthem vormde. De oudste vermelding van deze kerk stamt uit de 14e eeuw. In Gestel stond een kapel. Nadat de Hervormden in 1648 de Blaarthemse Lambertuskerk naastten betrokken zowel de bewoners van Blaarthem als die van Gestel een schuurkerk. Beide kerken werden bediend door de pastoor van Blaarthem. In 1798 kregen de katholieken hun oorspronkelijke kerk weer terug. Deze was echter bouwvallig en in 1800, tijdens een zware storm, werd ze verwoest.

De Gestelse schuurkerk was nog bruikbaar, en de pastoor wenste dat daar ook de nieuwe parochiekerk zou komen. In 1803 werd de eerste steen daarvoor gelegd, maar dit kerkje was spoedig te klein. Van 1833-1835 werd een waterstaatkerk gebouwd, wat in 1910 werd vervangen door de huidige Lambertuskerk.

In 1972 bepaalde de bisschop van Den Bosch, mgr. Jan Bluyssen dat de kerk aan de eredienst diende te worden onttrokken teneinde te worden gesloopt. Dit leidde tot fel protest van de parochianen die de kerk meer dan twee maanden bezet hielden, hetgeen uiteindelijk leidde tot het behoud van de kerk, die later een rijksmonument zou worden.[1]

Beschrijving

De kerk is opgetrokken in baksteen en afgedekt met een combinatie van leien zadel-, schild- en lessenaarsdaken. De spitsboogvensters zijn uitgevoerd in verschillende afmetingen en voorzien van natuurstenen maaswerk. De glas-in-loodvulling van de vensters bestaat grotendeels uit eenvoudige geometrische figuren, met religieuze voorstellingen bij het koor en het transept.

De kerk bestaat uit een vierzijdige ingangstoren met een achthoekige spits, een veelhoekig gesloten koor, twee eveneens gesloten zijkapellen en een doopkapel. De toren is aan elk van de vier zijden voorzien van een uurwerk en twee hoge galmgaten. De op de toren aangebrachte lantaarn is relatief laag en gedecoreerd met vier kleine hoektorentjes. De achthoekige spits is evenals de rest van het dak met leien gedekt.

De Lambertuskerk maakt een onderdeel uit van een monumentaal complex waaronder het Mariaklooster, twee patronaatsgebouwen te weten een jongens- en een meisjespatronaat (Het Mariapatronaat) en een begraafplaats.

De kerk en bijgebouwen worden in stand gehouden door de Stichting Sint Lambertusgemeenschap in het Eindhovense stadsdeel Gestel.

Externe link


Monumenten in de buurt van Pastorie bij Sint-Lambertuskerk in Eindhoven

Sint-Lambertuskerk

Hoogstraat 299
Eindhoven
In 1909 door W. te Riele Gzn. ontworpen, in 1910-11 gebouwde neogotische KRUISBASILIEK, genaamd H. Lambertus, met vierzijdige ingangstoren e..

Dubbel woonhuis, deel van de oude lintstructuur van Gestel

Hoogstraat 313
Eindhoven
Inleiding Dubbel WOONHUIS, gebouwd in het laatste kwart van de negentiende eeuw aan de Hoogstraat, deel van de oude lintstructuur van Geste..

Huize Kera (thans "Ritahuis")

Hoogstraat 231
Eindhoven
Inleiding FABRIKANTENWONING, gebouwd in 1919 in opdracht van textielfabrikant Kerssemakers. Het pand is in een sobere stijl uitgevoerd met ..

-

St Claralaan 1
Eindhoven
Inleiding De OMMURING met POORT en BRUG rondom het Clarissenklooster en de kloostertuin maakt onderdeel uit van het in 1950 - 1953 naar o..

Clarissenklooster 'Rapelenburg'

St Claralaan 1
Eindhoven
Inleiding Het in 1950-1953 door C.H. de Bever gebouwde kloostergebouw van het complex CLARISSENKLOOSTER 'Rapelenburg' is gelegen op een o..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)