Kruiskerk. Hervormde kerk in Burgum

Nieuwstad 5
9251LM Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 12e eeuw (toren, deel westgevel) 13e eeuw (uitbr. kerk en toren) verb. in de 14e eeuw, 1610-'11 en 1707 1952-'57 (rest.) 1200 12e eeuw (toren, deel westgevel) 13e eeuw (uitbr. kerk en toren) verb. in de 14e eeuw, 1610-'11 en 1707 1952-'57 (rest.)
Architect: A. Baart jr. (1952-'57) Baart jr A. Baart jr. (1952-'57)

Beschrijving van Kruiskerk. Hervormde kerk

Herv. Kerk en Toren, gelegen op een kerkhof. Het als parochiekerk gestichte gebouw is in de 13e eeuw onder de Reguliere Kanunniken uitgegroeid tot een in steen overwelfde driebeukige kerk met koor waarin duidelijke kenmerken van de romano-gotiek. Van het oudste kerkje bleef de toren van tufsteen behouden, later in baksteen verhoogd, evenals een gedeelte van de westmuren. De zijbeuken zijn na de Hervorming verwijderd,doch voornamelijk om statische redenen bij de restauratie omstreeks 1958 herbouwd. De kerk bezit een gesneden preekstoel met achterschot en klankbord, en tot twee herenbanken verwerkte onderdelen van 10 familiebanken. Orgel met Hoofdwerk en Rugpositief, in 1788 gemaakt door Lambertus van Dam. Fragmenten gewelfschildering. Klokkestoel met klok van J. Balthasar, 1662, diam. 119,5 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)