Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kruiskerk. Hervormde kerk in Burgum

Kerkelijk Gebouw

Nieuwstad 5
9251LM Burgum (gemeente Tytsjerksteradiel)
Friesland

Bouwjaar: 12e eeuw (toren, deel westgevel) 13e eeuw (uitbr. kerk en toren) verb. in de 14e eeuw, 1610-'11 en 1707 1952-'57 (rest.) 1200 12e eeuw (toren, deel westgevel) 13e eeuw (uitbr. kerk en toren) verb. in de 14e eeuw, 1610-'11 en 1707 1952-'57 (rest.)
Architect: A. Baart jr. (1952-'57) Baart jr A. Baart jr. (1952-'57)


Beschrijving van Kruiskerk. Hervormde kerk

Herv. Kerk en Toren, gelegen op een kerkhof. Het als parochiekerk gestichte gebouw is in de 13e eeuw onder de Reguliere Kanunniken uitgegroeid tot een in steen overwelfde driebeukige kerk met koor waarin duidelijke kenmerken van de romano-gotiek. Van het oudste kerkje bleef de toren van tufsteen behouden, later in baksteen verhoogd, evenals een gedeelte van de westmuren. De zijbeuken zijn na de Hervorming verwijderd,doch voornamelijk om statische redenen bij de restauratie omstreeks 1958 herbouwd. De kerk bezit een gesneden preekstoel met achterschot en klankbord, en tot twee herenbanken verwerkte onderdelen van 10 familiebanken. Orgel met Hoofdwerk en Rugpositief, in 1788 gemaakt door Lambertus van Dam. Fragmenten gewelfschildering. Klokkestoel met klok van J. Balthasar, 1662, diam. 119,5 cm. Mechanisch smeedijzeren torenuurwerk. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35634
Laatste wijziging: 2014-10-12 19:38:37.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Kruiskerk
Kruiskerk
Kruiskerk
Plaats Bergum
Gebouwd in 13e eeuw
Restauratie(s) 1952-'57
Gewijd aan Martinus
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  35634
Architectuur
Toren 12e eeuw
Interieur
Orgel Lambertus van Dam
Afbeeldingen
Interieur met orgel
Interieur met orgel
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Kruiskerk is een kerkgebouw in Bergum in de Nederlandse provincie Friesland.

Beschrijving

De kerk werd in de 13e eeuw gesticht. De onderste drie geledingen van de toren zijn van tufsteen. In de 13e eeuw werd de toren verhoogd en werd de kerk driebeukig met smalle spitsboogvensters. In de 14e eeuw werd de romanogotische kerk door uitbreidingen een kruiskerk. De dwarspanden zijn groter dan één van de traveeën. Het middenschip heeft een koepelgewelven. Op het plafond zijn muurschilderingen. Het orgel uit 1788 is gemaakt door Lambertus van Dam. In de toren van de kerk hangt een klok welke in 1662 is gegoten door Jurrien Balthasar. Op de klok komt o.a. voor het wapen van Aernt van Hillama, lid van een voorname familie, welke destijds het slot Hillama bewoonde.

In 1952-'57 werd naar plannen van A. Baart de zijbeuken die begin 17e eeuw waren afgebroken herbouwd. De kerk was oorspronkelijk gewijd aan Martinus. De kerk is een rijksmonument.

In de 14e eeuw werd het "Bergklooster" (of Barraconvent) gesticht door de Reguliere Kanunniken en gewijd aan "Sinte Nicolaas" aan de Kloosterlaan. Het was een klooster met rijke bezittingen en werd bewoond door talrijke monniken, die zich niet alleen bij geestelijk werk hielden, maar ook veel handwerk deden. Verschillende belangrijke overeenkomsten werden hier gesloten. In 1580 ging het in eigendom over aan de provincie en deze maakte bekend dat ieder het klooster mocht afbreken. Later bij resolutie van 6 november 1581 werd o.m. besloten dit klooster af te branden, "opdat de vijanden (Spanjaarden) daarvan geen roofnesten make".

Zie ook


Monumenten in de buurt van Kruiskerk. Hervormde kerk in Burgum

Boerderijtje met zesruitsvenster beneden en in de geveltop en met omlopende goot

Molenweg 1
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Boerderijtje blijkens jaartalankers uit 1736. Zesruitsvensters beneden en in de geveltop; omlopende goot.

Grafkelder van de familie Ferf

Schoolstraat 105
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Inleiding GRAFKELDER, gelegen aan de rand van het dorp. Opdrachtgever was Adrianus Eldering Ferf, van 1838 tot 1876 griffier bij het kanton..

Glinstra State

Schoolstraat 83
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Glinstra State, landhuis uit het tweede kwart van de 19e eeuw met halfrond gesloten vensters.

Glinstra State, orangerie

Schoolstraat 77
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Orangerie van Glinstra State onder schilddak met twee hoekschoorstenen met borden; ingang en tweemaal twee vensters halfrond gesloten naar d..

Laag dorpshuis met omlijste ingang, zesruitsvensters en versierde kroonlijst onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden

Schoolstraat 86
Burgum (Gemeente Tytsjerksteradiel)
Laag dorpshuis onder schilddak met twee hoekschoorstenen waarop borden; omlijste ingang, zesruitsvensters, versierde kroonlijst.

Kaart & Routeplanner


Foto's (31)

Alle 31 foto's weergeven