Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Nederlands Hervormde Kerk in Tienhoven

Kerkelijk Gebouw

Lekdijk 74
4235VN Tienhoven (gemeente Zederik)
Zuid Holland

Bouwjaar: 12e eeuw 1100 12e eeuw

(1 recensie)

Beschrijving van Nederlands Hervormde Kerk

NED. HERV. KERK. In oorsprong eenbeukige, 12e eeuwse dorpskerk gewijd aan de H. Nicolaas. Van deze romaanse kerk zijn tufstenen muurgedeelten aan de zuid- en de westzijde bewaard, evenals de onderbouw van de toren. Het schip is verhoogd in XIV en XV B, het vijfzijdig gesloten koor is gebouwd XVa en een verhoging van de toren vond plaats tegelijk met de laatste verhoging van het schip. De kerk draagt houten tongewelven met trekbalken; de toren heeft een kruisribgewelf. Inventaris: eiken preekstoel (XVII), herenbank (XVII) en twee koperen kaarsenkronen (XVII). Kerk en toren zijn gerestaureerd van 1950-'59. Klokkenstoel met klok van T. Both, 1588, diam. 58,8 cm. Mechanisch torenuurwerk, Eijsbouts, 1958, elektrische opwinding. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35631
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen (1)

Nederlands Hervormde Kerk
2
Recensie door: ()
de foto van interieur van de kerk zoals hier getoond is niet van de tienhovense kerk aan de lekdijk 74 , zoals alle andere foto`s van de buitenkant het wel zijn . dit vraagt om een aanpassing!!!!
Toevoegen

Monumenten in de buurt van Nederlands Hervormde Kerk in Tienhoven

Café Welgelegen: voormalige schuur

Lekdijk 75
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Inleiding Buitendijks, in een bocht van de dijk, aan de rivier de Lek gelegen complex van voormalig veerhuis met SCHUUR (2). Het veerhuis f..

Café Welgelegen: voormalige veerhuis

Lekdijk 75
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Inleiding Buitendijks, in een bocht van de dijk, aan de rivier de Lek gelegen complex van voormalig VEERHUIS(1) behorend bij het complex ve..

Het Huys Herlaar

Lekdijk 84
Tienhoven (Gemeente Zederik)
Hekpijlers van "Het Huys Herlaar", oostelijk van het dorp aan de Lekdijk gemetselde hekpijlers met zandstenen dekplaten en gebeeldhouwde, wa..

Dijkbewakingspaal nummer 5

Lekdijk West 2
Lopik
Inleiding In tijden van hoge waterstanden werden zogenaamde dijklegers ingesteld, die zich op bepaalde plaatsen langs de dijk verzamelden...

Hoekpand met hoog zadeldak en gepleisterde lijstgevel

Nieuwstraat 30
Ameide (Gemeente Zederik)
HOEKPAND Peperstraat met hoog zadeldak en gepleisterde lijstgevel XIX A ?, waarin Empire-schuiframen. Stoephek.

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)