Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Hervormde Kerk in Wadenoijen

Kerkelijk Gebouw

Lingedijk 23
4014MB Wadenoijen (gemeente Tiel)
Gelderland

Bouwjaar: 15e eeuw en later


Beschrijving van Hervormde Kerk

Herv. Kerk. Eenbeukige dorpskerk, bestaande uit een romaans, tufstenen schip, waarvan de muren rondboogvensters en lisenen met rondbogen bezitten en een hoger, 15e eeuws koor met driezijdige sluiting en natuurstenen banden. Gerestaureerd omstreeks 1955. Koor met houten balkenzolder; schip met ziende kap. Tot de inventaris behoren: de Lodewijk XIX-preekstoel met koperen lezenaar; een herenbank met overhuiving, omstreeks 1720 en twee koperen kronen, 18e eeuw. Houten gebodenbord met pilasters en gemarmerde omlijsting, 1711. In het middelste koorvenster een gebrandschilderd glas met alliantiewapen, 1728. Orgel met een manuaal en aangehangen pedaal gemaakt door A. van Gruisen in 1808 met gebruikmaking van 17e eeuws pijpwerk mogelijk van Anthonie Verbeek. Voorzien van onderkas en nieuwe mechaniek door A. de Graad in 2004. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35621
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Hervormde Kerk in Wadenoijen

Toren

Lingedijk 23
Wadenoijen (Gemeente Tiel)
Toren. Tufstenen bouwwerk uit de 12e eeuw met in de klokkeverdieping galmgaten met deelzuiltjes en ingesnoerde naaldspits. Mechanisch torenu..

Hervormde Pastorie

Lingedijk 21
Wadenoijen (Gemeente Tiel)
Hervormde Pastorie. Huis met verdieping en zadeldak, 1843. Deur met bovenlicht en pilasteromlijsting; vensters met schuiframen uit de bouwti..

Boerderij op T-vormige plattegrond

Lingedijk 63
Wadenoijen (Gemeente Tiel)
BOERDERIJ op T-vormige plattegrond, tweede kwart 19e eeuw. Woonhuis met rieten schilddak. Gesneden dubbele deur met bovenlicht en eenvoudig..

Boerderij op T-vormige plattegrond

Lingedijk 7
Wadenoijen (Gemeente Tiel)
Boerderij uit het midden der 19e eeuw op T-vormige plattegrond. Het woonhuis heeft een verdieping en een pannen schilddak. Deur uit de bouwt..

Hoeve Zuiderweert

Moleneind 18
Kapel Avezaath (Gemeente Tiel)
Hoeve "Zuiderweert". Boerderij, eerste helft 19e eeuw, op T-vormige plattegrond. Vensters met zesruitsschuiframen. Het woonhuis draagt een h..

Kaart & Routeplanner


Foto's (21)

Alle 21 foto's weergeven