Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Poldermolen in Ophemert

Molen

Ophemertsestraat 13
4061RA Ophemert (gemeente Neerijnen)
Gelderland

Bouwjaar: 1888


Beschrijving van Poldermolen

Poldermolen. Achtkante met riet gedekte houten poldermolen op gemetselde voet, herbouwd 1888. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35618
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Poldermolen (Wadenoijen)
Poldermolen van Wadenoijen, 2008
Poldermolen van Wadenoijen, 2008
Basisgegevens
Plaats Wadenoijen
Bouwjaar 1888
Type Grondzeiler
Kenmerken Houten, rietgedekte achtkant op stenen onderbouw
Vlucht 25 m
Functie Poldermolen
Bestemming  Het malen op natuurgebied De Steendert, op vrijwillige basis
Monumentnummer  35618
Externe link(s) en afbeelding
Molendatabase
De Hollandsche Molen
Poldermolen 2008
Poldermolen 2008
Portaal  Portaalicoon   Molens

De Poldermolen is een windmolen van het type grondzeiler. Hij is in 1888 gebouwd op de plaats van de in 1887 afgebrande molen aan de Lingedijk 131 in het dorp Wadenoijen in de Nederlandse provincie Gelderland. Hij heeft geen naam en wordt naar de functie poldermolen genoemd: hij werd gebruikt voor het bemalen van de dorpspolder. Vanwege de ongunstige ligging werd hij in 2010 verplaatst naar de Steendertse Uitweg in het natuurgebied De Steendert tussen Est en Ophemert.[1]

De molen is een houten achtkante poldermolen van het type grondzeiler op een gemetselde onderbouw, die thans op een betonnen fundering staat. Hij is uitgerust met een ijzeren scheprad dat een doorsnede heeft van 5,20 m en 40 cm breed is.

De wiekenvorm is Oudhollands. De roeden hebben een lengte van 25 m. De ijzeren, geklonken potroeden zijn in 1992 vervangen door gelaste, stalen roeden. Het gevlucht wordt op de wind gezet met behulp van een kruirad. Op 27 oktober 2013 is tijdens het draaien een van de wieken afgebroken.

De rietgedekte kap van de molen is voorzien van een zogenaamd Engels kruiwerk. De Vlaamse vang is voorzien van een vang- of wipstok.

De gietijzeren bovenas uit 1867 is gegoten door de firma L.I. Enthoven & Co. De as wordt gesmeerd met reuzel. De houten kammen (tanden) op de wielen worden elk jaar met bijenwas behandeld.

De molen is gerestaureerd in 1971 en 1992 en verplaatst in de periode januari 2009 - maart 2010. Erlangs is, zoals bij veel poldermolens, een damwand geplaatst, die ervoor zorgt dat er geen zand van onder de molen kan wegspoelen. Hij wordt tegenwoordig gebruikt voor het bemalen van De Steendert. Naast de molen is een blaffer gebouwd, waardoor het water bij hoog water vanzelf naar het natuurgebied stroomt.

Op zondag 27 oktober 2013 brak tijdens het draaien de binnenroede, waarbij het hekwerk van de buitenroede ook beschadigd is. Korte tijd later zijn beiden roeden gestreken. Precies een jaar later, op 27 oktober 2014, zijn de nieuwe roeden gestoken.

Overbrengingen

  • De overbrengingsverhouding is 1 : 0,36.
  • Het bovenwiel heeft 66 kammen en de bovenbonkelaar heeft 41 kammen. De koningsspil draait hierdoor 1,61 keer sneller dan de bovenas. De steek, de afstand tussen de kammen, is 14 cm.
  • De onderbonkelaar is van gietijzer.
  • Het waterwiel is ook van gietijzer en heeft een doorsnede van 4 m.

Eigenaren

  • 1888 - 1953: Dorpspolder Wadenoijen
  • 1953 - 1974: Polderdistrict Tielerwaard
  • 1974 tot heden: Molenstichting Gelders Rivierengebied

Fotogalerij

Externe link


Monumenten in de buurt van Poldermolen in Ophemert

Gepleisterde boerderij

Schuurkampseweg 2
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Gepleisterde boerderij, waarschijnlijk 18e eeuw, met rieten wolfdak en vensters met zes- en negenruitsramen en luiken. Oude roedenberg.

Boerderij op T-vormige plattegrond

Uilenburgsestraat 49
Ophemert (Gemeente Neerijnen)
Boerderij op T-vormige plattegrond, blijkens jaartalankers uit 1851. Het woonhuis heeft een verdieping, vensters met schuiframen en luiken e..

Boerderij onder rieten wolfdak

Bommelweg 39
Wadenoijen (Gemeente Tiel)
Boerderij uit de eerste helft 19e eeuw onder rieten wolfdak. Deur met gesneden panelen uit de bouwtijd in eenvoudige pilasteromlijsting met ..

Boerderij onder rieten wolfdak met in de voorgevel jaartalankers

Bommelweg 17
Wadenoijen (Gemeente Tiel)
Boerderij onder rieten wolfdak met in de voorgevel jaartalankers: 1809. Recht onderkelderd woonhuis; venters met luiken en schuiframen.

Hervormde zaalkerk

Dorpsstraat 8
Est (Gemeente Neerijnen)
Herv. Kerk. Eenvoudig zaalkerkje uit het midden der 18e eeuw. Tongewelf met trekbalken, klokketorentje boven de voorgevel, later aangebouwde..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)