Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Gepleisterde boerderij met hoog, rieten schilddak in Tiel

Boerderij

Lingeweg 1
4003CH Tiel
Gelderland


Beschrijving van Gepleisterde boerderij met hoog, rieten schilddak

Gepleisterde boerderij met hoog, rieten schilddak, 18e eeuw. Vensters met luiken. Bescherming betreft uitsluitend het hoofdgebouw van de boerderij met aan de achterzijde van het hoofdgebouw gelegen met riet gedekte schuurberg, welke als schuur wordt gebruikt. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35604
Laatste wijziging: 2014-10-11 14:32:19.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Gepleisterde boerderij met hoog, rieten schilddak in Tiel

'Nieuw-geerestein'

Burgemeester Meslaan 121
Tiel
"Nieuw-Geerestein". Gepleisterd landhuis met verdieping en schilddak, bekroond met schoorstenen, waarop smeedijzeren versieringen. Vensters ..

Zorgvliet

Burgemeester Meslaan 81
Tiel
Huis Zorgvliet. Uit het midden van de 19e eeuw daterend classicistisch herenhuis. Op rechthoekige grondslag gesitueerd wit geschilderd here..

t huis ten ham'

Daver 1
Kerk Avezaath (Gemeente Buren)
"'t Huis ten Ham". Herenboerderij met verdieping en zadeldak tussen puntgevels. Het huis draagt, met zijn getoogde vensters, waarin zes- en ..

Boerderij op T-vormige plattegrond

Burgemeester Meslaan 78
Tiel
Boerderij op T-vormige plattegrond. Het woongedeelte heeft een verdieping en een rieten schilddak. Jaartalankers: 1849. Vensters met 20-ruit..

De Korenbloem

Molenstraat 2
Zoelen (Gemeente Buren)
Molen "De Korenbloem". Een gemetselde, ronde korenmolen, 1806.

Kaart & Routeplanner