Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Buitensociëteit Bellevue in Tiel

Gebouw

Ophemertsedijk 2
4001PB Tiel
Gelderland

Bouwjaar: 1842


Beschrijving van Buitensociëteit Bellevue

Buitensocieteit "Bellevue". Gepleisterd pand met verdieping en gevel met risaliet, triglyphenlijst en houten fronton, gedateerd: 1842. Voor de risaliet galerij met Toscaanse zuilen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35584
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Bellevue
BellevueTiel.JPG
Locatie Ophemertsedijk 2, Tiel
Huidig gebruik Restaurant
Start bouw 1842
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 35584
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde
Zicht op Bellevue vanaf de Waal met Neeltje Jantje

Bellevue is een voormalige sociëteit en koffiehuis voor gegoede handelslieden aan de Kwelkade in de Nederlandse stad Tiel. Het is in 1842 gebouwd door Johanna Geertrui Busink, de weduwe van Gerrit Campagne. De Kwelkade in de Hertogenwijk was het eerste en voor tientallen jaren belangrijkste industriegebied van Tiel. Aan de achterzijde ligt Bellevue aan de Ophemertsedijk, waar de stoomschepen vroeger aanlegden. Het vormt een markant oriëntatiepunt in het gezicht op Tiel vanaf de Waal.

In en na de Eerste Wereldoorlog is de monumentale villa tijdelijk als woning in gebruik geweest. Later was de dienst Gemeentewerken van de gemeente Tiel er gevestigd. Na de verhuizing van die dienst naar het nieuwe stadhuis heeft Bellevue jaren leeg gestaan en raakte het steeds meer in verval. Sinds 1996, toen het naastgelegen café Belvédère werd gesloopt ten behoeve van de dijkverzwaring, is het nog het enige van de oude karakteristieke dijkhuizen.

Eind jaren negentig kocht een Tielse ondernemer Bellevue van de gemeente voor de prijs van 700.000 gulden, op voorwaarde dat er weer een horecabedrijf gevestigd zou worden. Horeca bleek uiteindelijk volgens hem financieel niet haalbaar: hij ging er zelf wonen en wilde er kantoor gaan houden.[1]

In oktober 2006 zou de gemeenteraad stemmen over het voorstel van B&W de bestemming te wijzigen. De burgemeester haalde het punt echter van de agenda omdat hij aanwijzingen had dat raadsleden 'onoorbaar' waren benaderd om hun stemgedrag te beïnvloeden, en deed aangifte bij het Openbaar Ministerie. Het komt zelden voor dat het Openbaar Ministerie onderzoek doet naar mogelijke beïnvloeding van raadsleden.

Onverwacht werd in maart 2007 in de gemeenteraad bekendgemaakt dat er toch kleinschalige horeca in Bellevue zou komen. De aanleiding voor de plotselinge wijziging is onduidelijk; wel is bekend dat de eigenaar een forse rijkssubsidie dreigde mis te lopen als de restauratie niet spoedig zou beginnen.

In april 2012 is in het pand een restaurant geopend, dat echter in december 2012 alweer failliet werd verklaard.[2] De eigenaar eiste bij de Raad van State tevergeefs ontheffing van de verplichting er een horecabdrijf te vestigen.[3] Ook een tweede horeca-ondernemer slaagde er niet in de exploitatie rond te krijgen. Daarop diende de eigenaar een plan bij de gemeente in waarbij alleen de begane grond voor horeca gebruikt wordt en het souterrain en de bovenverdieping een woon- en kantoorfunctie krijgen.[4] Ondanks een uitspraak van de rechter dat de eigenaar zich voldoende had ingespannen om horeca in Bellevue te krijgen, en dat een rendabele exploitatie niet mogelijk is gebleken, kreeg Bellevue in mei 2016 toch een horecafunctie.[5]


Monumenten in de buurt van Buitensociëteit Bellevue in Tiel

Kantongerecht

Nieuwe Tielseweg 1
Tiel
Inleiding Tussen 1879 en 1882 gebouwd GERECHTSGEBOUW naar ontwerp van rijksbouwmeester JOHAN FREDERIK METZELAAR (1818-1897). Het monumental..

Voormalige synagoge

Koninginnestraat 13
Tiel
V.m. SYNAGOGE. Eenvoudige rechthoekig gebouw onder pannen zadeldak en met spitsboogvensters. Boven de deur een stichtingssteen met het jaart..

Pand met lijstgevel, getoogde poort en twee hardstenen schamppalen

St. Agnietenstraat 26
Tiel
Pand met vroeg-19e eeuwse lijstgevel, verticaal geleed door drie in baksteen gebosseerde pilasters, waarboven de houten kroonlijst is omgeko..

Sacristie van de Sint-Maartenskerk

Kerkplein 2
Tiel
Sacristie. Ten zuid-oosten van de kerk de sacristie, oorspronkelijk aansluitend bij het in 1560 door Mr Cornelis Frederiks begonnen koor en ..

Pand met gepleisterde gevel onder rechte gootlijsten en zadeldak

St. Agnietenstraat 21
Tiel
Waarschijnlijk laat-middeleeuws pand met gepleisterde gevel onder rechte gootlijst en zadeldak. Vensters met acht-, zes- en vierruitsschuifr..

Kaart & Routeplanner