Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Grote of Sint-Maartenskerk in Tiel

Kerkelijk Gebouw

Kerkplein 4
4001MX Tiel
Gelderland

Bouwjaar: Circa 1420-1430


Beschrijving van Grote of Sint-Maartenskerk

Grote of St. Maartenskerk. Van de groots opgezette, doch nimmer voltooide laat-gotische kruiskerk zijn bewaard gebleven het in oorsprong pseudobasilicale later aan de zuidzijde van bovenvensters voorziene schip,gebouwd van 1420 tot omstreeks 1430 bestaande uit een met een houten tongewelf overdekte middenbeuk op achthoekige, bakstenen pijlers, een noorderzijbeuk en een omstreeks 1450 verdubbele zuidelijke zijbeuk. Over de zijbeuken stergewelven. In het westelijke deel van de zijbeuk een in 1554 gebouwde doopkapel met kruisribgewelven op natuurstenen zuiltjes met versierde schachten. Boven de doopkapel een met een stergewelf gedekte librije. Tegen de noorderzijbeuk een portaal met puntgevel en spitsbogige ingang, afgesloten door een hek met bekronend tekstbord in gesneden Lodewijk XIV-omlijsting, midden 18e eeuw. Het herstel van de zware oorlogsschade is gereedgekomen in 1966. Tot de inventaris behoren: 12 panelen, midden 16e eeuw, met medaillons, waarin heiligen, omgeven doorlofwerk, renaissance 6 hiervan aangebracht tegen de kuip van de in oude stijl vervaardigde moderne preekstoel. Koperen lezenaar, 17e eeuw. Koperen voorzangers, marmeren epitaaf voor Stephanus van Welteren, 1709; zes gesneden rouwborden 18e eeuw en zerken, 15e, 16e, 17e eeuw. Kerkhof met beplanting. Orgel met Hoofdwerk, Bovenwerk en vrij Pedaal, in 1854 gemaakt door C.G.F. Witte voor de Nieuwkerk te Dordrecht. In 1962 gerestaureerd en overgeplaatst naar Tiel. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35568
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Maartenskerk (Tiel)
Tiel Rijksmonument 35568 Grote of St.Maarten kerk.JPG
Plaats Tiel
Coördinaten 51° 53′ NB, 5° 26′ OL
Gebouwd in 1420-1450
Restauratie(s) 1965
Gewijd aan Martinus van Tours
Monumentale status Rijksmonument
Monumentnummer  35568
Lijst van rijksmonumenten in Tiel
Portaal:  Christendom

De Grote of Sint-Maartenskerk is een kerk in Tiel in de provincie Gelderland. Het is een onvoltooide laatgotische kruiskerk, bestaande uit een schip met klokkentoren en een losstaande sacristie.

De klokkentoren is van tufsteen, de schepen zijn van baksteen: 1420–1430 hoofdbeuk en noorderzijbeuk, 1450 dubbele zuiderzijbeuk, 1554 doopkapel.

In 2016 besloten de vijf gezamenlijke protestantse kerken van Tiel om wegens financiële tekorten het gebruik van drie kerken te beëindigen, waaronder de Sint Maarten. Het plan is wel om de kerk open te stellen op bepaalde kerkelijke feestdagen, zoals met kerst en pasen.[bron?]

Toren van de Sint-Maartenskerk

Carillon

In de 16e eeuw zijn tien klokken gehangen die bij verschillende gelegenheden geluid konden worden. Van deze klokken resteert alleen de klok genaamd Salvator nog.[1] Het carillon is in 1964 geplaatst. Op 5 september 2014 werd het 50-jarig bestaan gevierd middels een programma met uitvoeringen.

Externe links


Monumenten in de buurt van Grote of Sint-Maartenskerk in Tiel

Toren van de Sint-Maartenskerk

Kerkplein 4
Tiel
Toren. Met turfsteen bekleed, na 1440 opgetrokken bouwwerk, bestaan de uit drie geledingen, elk versierd met drie van traceringen voorziene ..

Sacristie van de Sint-Maartenskerk

Kerkplein 2
Tiel
Sacristie. Ten zuid-oosten van de kerk de sacristie, oorspronkelijk aansluitend bij het in 1560 door Mr Cornelis Frederiks begonnen koor en ..

Gepleisterd huis met verdieping en schilddak, haaks op het plein

Kerkplein 5
Tiel
Een gepleisterd huis met verdieping en schilddak, haaks op het plein, 18e of 19e eeuw.

Pand bestaande uit gedeelten. Aan het Kerkplein een zes assen breed huis met verdieping en schilddak

Kerkplein 6
Tiel
Pand, bestaande uit gedeelten. Aan het Kerkplein een zes assen breed huis met verdieping en schilddak, van midden 19e eeuws karakter.

Gepleisterd dwarshuis met zadeldak

Achterweg 3
Tiel
Een gepleisterd dwarshuis met zadeldak, waarin twee dakkapellen met gebogen frontons. De beide vensters in het linker deel van de gevel hebb..

Kaart & Routeplanner