Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis in Tiel

Gebouw

Ambtmanstraat 24
4001MC Tiel
Gelderland

Bouwjaar: 1804


Beschrijving van Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis

"Oud-Burger Mannen- en Vrouwenhuis". Langgerekt bakstenen gebouw, bestaande uit twee evenwijdig aan de straat lopende vleugels met verdieping en zadeldak. Gedateerd op een steen in de achtergevel: 1804. De statige, 11 vensterassen brede voorgevel heeft in baksteen gebosseerde hoekdammen, een houten kroonlijst en een middenrisaliet, waarboven een goot, houten fronton met rond venster. Deuromlijsting met pilasters, hoofdgestel, dubbele deur met gesneden kalf en bovenlicht, waarin lantaarn. Stoep met balusterhek. In de van hardstenen dorpels voorziene vensters 15- en 12-ruitsschuiframen. Inwendig in het voorportaal stucwerk, gesigneerd: "Rieff". (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35559
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis
Tiel Rijksmonument 35559 Ambtmanstraat 24.JPG
Locatie Ambtmanstraat 24, Tiel
Huidig gebruik Woonvoorziening voor ouderen
Start bouw 1804
Monumentstatus Rijksmonument
Monumentnummer 35559
Portaal  Portaalicoon   Civiele techniek en bouwkunde

Het huidige Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis is een monumentaal pand in de Ambtmanstraat in de Nederlandse stad Tiel. Het is in 1804 gebouwd ter vervanging van het oorspronkelijke 'Gasthuis' in de Gasthuisstraat.

Het is een langgerekt, neoclassicistisch gebouw met empire-details. Het bestaat uit twee evenwijdig aan de straat lopende vleugels met een verdieping en een zadeldak. De symmetrische voorgevel heeft elf vensterassen, geblokte bakstenen hoekpilasters, een houten kroonlijst en een middenrisaliet. Daarboven bevindt zich een groot, driehoekig houten fronton met een rond raam waarin een rijksappel is aangebracht.

In het voorportaal bevindt zich stucwerk met een satyrkop en festoenen. De regentenkamer op de begane grond is nog aanwezig, evenals de kamerstructuur met een centrale gang op de bovenverdieping.

Geschiedenis

Het 'Gasthuis' is de oudste instelling van Tiel; de eerste vermelding dateert van 1367. Het was een logement voor vreemdelingen en bood opvang aan armen, wezen, zieken en bejaarden.

Kennelijk was het niet eenvoudig het tehuis rendabel te exploiteren. In 1658 besloot de magistraat niemand in het gasthuis aan te nemen dan alleen personen die na hun dood daar al hun goederen nalaten. In 1674 meldden de gasthuismeesters dat het gasthuis "nauwelicx bestendich is om met haer incomsten t onderhouden desselfs proveniers en domesticquen, als oock dat het ten tijden der fransen veel geleden heeft...". De Fransen hebben bij hun vertrek bedden, lakens en dekens meegenomen. Verder heeft men in het gasthuis veel zieke soldaten moeten verplegen. Het stadsbestuur vindt het goed dat de vijf burgercompagnieën een collecte langs de huizen doen om te vergaren "half afgesletene laeckens, hemden off geldt".[1]

In de negentiende eeuw was het een belangrijk verzorgingshuis. In 1967 verhuisden de laatste bewoners naar een nieuw tehuis. De opbrengst van het resterende kapitaal gebruikt de Stichting Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis sindsdien om projecten voor ouderen te financieren.

Van 1967 tot het begin van de 21e eeuw heeft het gebouw dienstgedaan als kantoorgebouw van de gemeente Tiel. In 2009 is het verkocht aan een woningcorporatie, die het samen met het naastgelegen pand heeft verbouwd tot een woonvoorziening voor ouderen die intensieve zorg nodig hebben. Hiermee is de oorspronkelijke functie hersteld.

Ter gelegenheid van het 650-jarig bestaan verscheen in 2014 een boek over de geschiedenis van het Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis.[2]


Monumenten in de buurt van Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis in Tiel

Dubbel herenhuis

Ambtmanstraat 20
Tiel
Inleiding DUBBEL HERENHUIS gebouwd in 1894 naar ontwerp van de Nijmeegse architect D. SEMMELINK (1855-1899) in opdracht van de Tielse advoc..

Breed pand van negen vensterassen, met verdieping en schilddak

Ambtmanstraat 15
Tiel
Breed pand van negen vensterassen, met verdieping en schilddak, derde kwart 19e eeuw. Het pand bestaat uit een linkergedeelte ter breedte va..

Ambtmanshuis

Ambtmanstraat 17
Tiel
AMBTMANSHUIS. In een houtrijke tuin op de hoek van de Achterweg gelegen pand, dat na restauratie in 1939 in gebruik genomen is als Polderhu..

Gepleisterd pand ter breedte van vijf vensterassen met verdieping en zadeldak en gepleisterd hoekpand ter breedte van acht vensterassen met verdieping ..

Ambtmanstraat 30
Tiel
Ambtmanstraat 30 is een gepleisterd pand ter breedte van vijf vensterassen met verdieping en zadeldak. De in pleister gebosseerde voorgevel ..

Herenhuis met acht vensterassen brede lijstgevel, bij een samentrekking van oudere huizen opgetrokken

Ambtmanstraat 12
Tiel
Herenhuis met acht vensterassen brede lijstgevel, bij een samentrekking van oudere huizen omstreeks 1800 opgetrokken. Hardstenen plint; deur..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)