Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Ambtmanshuis in Tiel

Woonhuis

Ambtmanstraat 17
4001MC Tiel
Gelderland

Bouwjaar: Vanaf 16e eeuw


Beschrijving van Ambtmanshuis

AMBTMANSHUIS. In een houtrijke tuin op de hoek van de Achterweg gelegen pand, dat na restauratie in 1939 in gebruik genomen is als Polderhuis voor de Tielerwaard. Het gebouw bestaat uit: a. Twee parallel lopende vleugels, evenwijdig aan de Ambtmanstraat, gebouwd voor de Ambtman Adriaan van Bueren in 1525-1527. De vleugels dragen zadeldaken, aan de westzijde afgesloten door puntgevels; aan de oostzijde, die tevens de voorkant is, door topgevels met ingezwenkte zijkanten en bakstenen frontons. De lange gevels hebben houten kroonlijsten; in de noordgevel getoogde 18e eeuwse vensters, die evenals alle andere vensters zesdelige schuiframen bezitten. b. Op de zuid-oosthoek een aanbouw onder een zadeldak tussen puntgevels en met in de oostgevel vensters met kruiskozijnen en luiken, evenals de vierkante toren tegen de noordgevel daterend uit 1562-'63. De toren heeft kleine vensters in gebeeldhouwde renaissanceomlijstingen en een ingesnoerde spits met bekroning. c. Op de noord-oosthoek, naast de toren een aanbouw met gebogen voorgevel, afgedekt door een houten kroonlijst en een schilddak dragend, begin 18e eeuw. Inwendig heeft het onderkelderde gebouw op de verdieping een zaal met moerbalken op peerkraalsleutelstukken, bij de restauratie naar een nog bewaard authentiek exemplaar gecopieerd. In deze zaal voorts een schouw van eikehout, tweede helft 17e eeuw. Voorhal met stucwerk in Lodewijk XV-vormen door Rieff en twee kamers met stucplafonds in dezelfde stijl. Voorts een Lodewijk XIV-schouw; twee dessus-de-portes, eerste kwart 18e eeuw; een keukenschouw en gesneden keukenkast, eerste kwart 18e eeuw; alsmede een kamer met schouw en stucplafond uit het midden der 19e eeuw. Langs de Ambtmanstraat en een gedeelte van de Achterweg een smeedijzeren hek met gemetselde hekpijlers, waarop Lodewijk XIV-bekroningen. Voor de hekpijlers aan de Ambtmanstraat twee kanonslopen als schamppalen. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35556
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Ambtmanshuis in Tiel

Breed pand van negen vensterassen, met verdieping en schilddak

Ambtmanstraat 15
Tiel
Breed pand van negen vensterassen, met verdieping en schilddak, derde kwart 19e eeuw. Het pand bestaat uit een linkergedeelte ter breedte va..

Gepleisterd pand ter breedte van vijf vensterassen met verdieping en zadeldak en gepleisterd hoekpand ter breedte van acht vensterassen met verdieping ..

Ambtmanstraat 30
Tiel
Ambtmanstraat 30 is een gepleisterd pand ter breedte van vijf vensterassen met verdieping en zadeldak. De in pleister gebosseerde voorgevel ..

Oud Burger Mannen- en Vrouwenhuis

Ambtmanstraat 24
Tiel
"Oud-Burger Mannen- en Vrouwenhuis". Langgerekt bakstenen gebouw, bestaande uit twee evenwijdig aan de straat lopende vleugels met verdiepin..

Ambtmanshuis

Ambtmanstraat 17
Tiel
Koetshuis van het Ambtmanshuis. Gepleisterd rechthoekig gebouw met houten kroonlijst en schilddak.

Ambtmanstuin

Ambtmanstraat 17
Tiel
Omschrijving De diepe, rechthoekige TUIN omvat een stelsel van paden slingerend door lobvormige gazons en perken. Deze gazons en de perken ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (3)