Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Langgerekt huis met schilddak in Thorn

Woonhuis

Wijngaard 3
6017AG Thorn (gemeente Maasgouw)
Limburg

Bouwjaar: 18e eeuw


Beschrijving van Langgerekt huis met schilddak

Langgerekt huis met schilddak. Belangrijk door de ligging op de hoek met de Kloosterberg. XVIII. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35537
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Principe schilddak

Een schilddak of schildkap is een daktype dat wordt gevormd door twee driehoekige schilden of dakvlakken aan de korte kant en twee trapeziumvormige schilden aan de lange kant van het gebouw.

Het is een aangepast zadeldak. Door aan de korte kanten van het gebouw dakschilden aan te brengen ontstaat deze dakvorm. Door ruime overstekken, waarin meestal de dakgoot is opgenomen, te gebruiken kunnen "natte" muren voorkomen worden.

Het schilddak is een daktype met een nok, de plaats waar twee dakschilden elkaar aan de bovenzijde snijden. Meestal hebben de vier dakvlakken dezelfde helling. Soms worden de uiteinden van een schilddak versierd met een piron.

Voordelen

Een schilddak heeft een aerodynamische vorm: van alle daktypes is het schilddak samen met het tentdak het beste bestand tegen windstoten en wordt daarom veelvuldig in het buitengebied toegepast. Een ander kenmerk is de rondom doorlopende dakgoot. Het traditionele zadeldak biedt op zolder meer ruimte, maar door variaties in schuinte kan dit verschil beperkt worden of vergroot worden.


Monumenten in de buurt van Langgerekt huis met schilddak in Thorn

Pand onder zadeldak evenwijdig aan de straat

Wijngaard 5
Thorn (Gemeente Maasgouw)
Pand, onder zadeldak, XVIII, evenwijdig aan de straat. Voorgevel XIX B, met rechthoekige spaarvelden en een korte zijvleugel aan de achterzi..

Pand, onder zadeldak evenwijdig aan de straat

Wijngaard 7
Thorn (Gemeente Maasgouw)
Pand, onder zadeldak, XVIII, evenwijdig aan de straat. Voorgevel XIX B, met rechthoekige spaarvelden en een korte zijvleugel aan de achterzi..

Gietijzeren pomp met lantaarnpaal

Wijngaard 8
Thorn (Gemeente Maasgouw)
Gietijzeren pomp met lantaarnpaal.

Monument in de vorm van een afgeknotte zuil

Wijngaard 8
Thorn (Gemeente Maasgouw)
Monument in de vorm van een afgeknotte zuil.

Groot L-vormig huis met dakschild aan de voorzijde

Wijngaard 9
Thorn (Gemeente Maasgouw)
Groot L-vormig huis met dakschild aan de voorzijde, XVIII. Voorgevels gepleisterd. Om de terrassen-tuin een muur, aan de achterzijde voorzie..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)