Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Kerk voor de Evangelische Broedergemeente, opgetrokken in baksteen, naar eclectisch ontwerp in Haarlem

Kerkelijk Gebouw

Parklaan 34
2011KW Haarlem
Noord Holland

Bouwjaar: 1876
Architect: D.E.L. van den Arend


Beschrijving van Kerk voor de Evangelische Broedergemeente, opgetrokken in baksteen, naar eclectisch ontwerp

Naar eclectisch ontwerp van D.E.L. van den Arend in 1876 gebouwde KERK voor de Evangelische Broedergemeente, opgetrokken in baksteen op hardstenen sokkel met, ter contrast, witgepleisterde en -gestucte onderdelen. De recht afgesloten zaalkerk wordt overdekt door een pannen zadeldak dat aan de voorzijde aan het oog wordt onttrokken door de attieken te weerszijden van de ojiefvormig beƫindigde middenpartij met fioelvormige bekroning. De verder met hoek- en middenpilasters en boogfriezen opgesmukte voorgevel bevat de hoofdingang in het midden, voorzien van dubbele paneeldeuren met driepasmotief, een gestucte boognis met de naam van de kerk - Evangelische Broedergemeente - in vergulde letters, en een geprofileerde omlijsting, alsmede drie rondboogvensters met oorspronkelijke onderverdeling en geprofileerde omlijsting met kapiteeltjes. De linkerzijgevel bevat vier soortgelijke rondboogvensters en voorts twee steunberen. De gedeeltelijk door de belendende pastorie begrensde rechterzijgevel bezit in het vrijstaande gedeelte twee soortgelijke rondboogvensters. De door een punttop bekroonde achtergevel is, met uitzondering van het roosvenster in het midden, blind. Inwendig wordt de witgestucte kerkruimte overdekt door een gedrukt tongewelf met roosvormig, koperkleurig ventilatierooster in het midden. Voorts resteert nog het - mogelijk pas in een later stadium witgeverfde - houten meubilair volgens oorspronkelijk bankenplan, alsmede de op een twee treden tellende verhoging staande preekstoel aan de koorzijde, en twee - oorspronkelijk voor gasverlichting bestemde - achtarmige bronzen kroonluchters, opgehangen aan de trekstangen, alle uit de bouwtijd. De in het midden naar voren uitgebouwde gaanderij met balustrade en kroonlijst aan de portaalzijde bevat in de noordoosthoek een uit 1923 daterend door K.P. van Ingen gebouwd orgel van ondergeschikt belang. Voor de bouwtijd karakteristiek kerkgebouw van eenvoudige eclectische architectuur met bijbehorend, voor de Evangelische Broedergemeente kenmerkend sober, in witte kleuren uitgevoerd, interieur, als zodanig van belang wegens architectuur- en cultuurhistorische waarde. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 355029
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Kerk voor de Evangelische Broedergemeente, opgetrokken in baksteen, naar eclectisch ontwerp in Haarlem

Pastorie

Parklaan 32
Haarlem
Te rechterzijde van de kerk van de Evangelische Broedergemeente aansluitend PASTORIEGEBOUW, gelijktijdig in eclectische trant naar ontwerp v..

Breed statig pand met vooruitspringende middenpartij, natuurstenen hoekblokken, breed tympaan

Jansweg 42
Haarlem
Breed statig pand met vooruitspringende middenpartij, natuurstenen hoekblokken, breed tympaan. Natuurstenen consoles onder de vensterbanken,..

Pand met rechte kroonlijst

Jansweg 44
Haarlem
Pand met rechte kroonlijst, aanvang 19e eeuw. Onder een dak met buurnummer 42.

Pand met rechte kroonlijst onder zadeldak, smalle vensters, houten deuromlijsting

Nieuwe Gracht 58
Haarlem
Pand met rechte kroonlijst onder zadeldak, smalle vensters, houten deuromlijsting, einde 17e eeuw.

Pand met gepleisterde gevel met rechte kroonlijst, houten deuromlijsting en empire deur

Nieuwe Gracht 62
Haarlem
Pand met gepleisterde gevel met rechte kroonlijst, houten deuromlijsting en empire deur, begin 19e eeuw.

Kaart & Routeplanner

Route naar Kerk voor de Evangelische Broedergemeente, opgetrokken in baksteen, naar eclectisch ontwerp in Haarlem

Foto's (4)