Pastorie in Haarlem

Parklaan 32
2011KW Haarlem

Architect: D.E.L. van den Arend

Beschrijving van Pastorie

Te rechterzijde van de kerk van de Evangelische Broedergemeente aansluitend PASTORIEGEBOUW, gelijktijdig in eclectische trant naar ontwerp van D.E.L. van den Arend in 1876 uitgevoerd in baksteen met hardstenen plint met twee bouwlagen onder deels met pannen, deels met zink gedekte mansardekap met omlopende kroonlijst. De ingang, met omlijsting, bovenlicht en luifel, bevindt zich in het midden van de overigens blinde rechterzijgevel en wordt mede geaccentueerd door de getoogde dakkapel met omlijsting. De gevel aan de straatzijde bevat boven en beneden elk vier getoogde T-vensters, en voorts witgepleisterde hoek- en middenpilasters en cordonlijsten. In de achtergevel eveneens getoogde T-vensters. Voor de bouwtijd karakteristiek pastoriegebouw van eenvoudige eclectische architectuur, van belang als onderdeel bij de gelijktijdig en door dezelfde architect ontworpen kerk van de Evangelische Broedergemeente. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)