Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Raadhuis in Sint Maartensdijk

Gebouw

Markt 3
4695CE Sint Maartensdijk (gemeente Tholen)
Zeeland

Bouwjaar: 1628


Beschrijving van Raadhuis

Raadhuis, bestaande uit drie aan de Markt gelegen, aan elkaar gekoppelde panden. Het oorspronkelijke raadhuis kwam in oorsprong waarschijnlijk tot stand in 1586-1587 en betrof het middelste gebouw. Het werd in 1628 voorzien van een nieuwe, getrapte middentopgevel. In de 18e eeuw werd het raadhuis verbouwd en de topgevel verwijderd. Bij een ingrijpende restauratie c.q. reconstructie in 1962-1964 is de getrapte topgevel teruggebracht. De gevel is versierd met gebeeldhouwde wapenstenen en maskers. Toen in 1971 het raadhuis het bestuurscentrum werd van Tholen, zijn de buurpanden bij het oude raadhuis getrokken. Het betreft links het in oorsprong laatgotische woonhuis (ca 1560) met waterlijst en schuifvensters, dat in 1962-1964 ingrijpend is gerestaureerd en een symmetrische gevelindeling kreeg. Rechts bevindt zich het woonhuis dat tussen 1875 en 1955 als bewaarschool in gebruik was. Dit huis heeft op de begane grond een voordeur met rijk gesneden bovenlicht en een kroonlijst op gesneden consoles. Het bovenlicht is bij de restauratie in 1962-1964 aangebracht. Naast de voordeur drie Empirevenster met gesneden middenstijl. Op de verdieping bevinden zich drie 9-ruits schuifvensters. De gootlijst is voorzien van rijk gesneden consoles. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35416
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Raadhuis in Sint Maartensdijk

Hoekpand met ingezwenkte lijstgevel aan de Markt

Markt 1
Sint Maartensdijk (Gemeente Tholen)
Hoekpand Markt-Kaaystraat met ingezwenkte lijstgevel aan de Markt. Was in oorsprong een gecementeerd pand met symmetrische gevelindeling, XV..

Pand met gecementeerde ingezwenkte tuitgevel bekroond door een lijstje

Markt 5
Sint Maartensdijk (Gemeente Tholen)
Pand met ingezwenkte tuitgevel bekroond door een lijstje en voorzien van kleine sierankers. Gecementeerde plint met panelen en cirkelvormige..

Pand met trapgevel aan de markt door jaartalankers gedateerd 1592

Markt 58
Sint Maartensdijk (Gemeente Tholen)
Pand met trapgevel aan de Markt door jaartalankers gedateerd 1592. Treden met hardstenen dekplaten. Schuifvensters. Op de begane grond toega..

Pand met trapgeveltje met drie overhoekse pinakels en ongewoon driedelig venster in de top, fraaie ontlastingsboog

Markt 57
Sint Maartensdijk (Gemeente Tholen)
Pand met trapgeveltje met drie overhoekse pinakels en ongewoon driedelig venster in de top, fraaie ontlastingsboog. Voordeur met bovenlicht ..

Pand met gepleisterde lijstgevel onder schilddak

Markt 55
Sint Maartensdijk (Gemeente Tholen)
Pand met gepleisterde lijstgevel onder schilddak. Schuifvensters. Hardstenen stoeppalen verbonden door ijzeren staven. Vormt een geheel met ..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)