Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Sint-Maartenskerk in Sint Maartensdijk

Kerkelijk Gebouw

Hazenstraat 1
4695CV Sint Maartensdijk (gemeente Tholen)
Zeeland

Bouwjaar: 15e eeuw


Beschrijving van Sint-Maartenskerk

N.H.Kerk. Laat-gotische pseudobasiliek waarvan de koren dateren uit het begin en het schip uit de tweede helft van de 15e eeuw. In- wendig: een grafmonument van Floris van Borssele en Oda v. Bautersen, plm 1425. Grafmonument van Cornelis Liens plm 1640. Preekstoel 17e eeuw. Enkele overhuifde kerkbanken, eerste helft 17e eeuw. Wetsbord 1612. Borden met de 12 artikelen van het Onze Vader. Orgel met Hoofdwerk en Nevenwerk, in 1882 gemaakt door P. Flaes. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35410
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:54:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Sint-Maartenskerk
Kerk van Sint-Maartensdijk, de Maartenskerk.
Kerk van Sint-Maartensdijk, de Maartenskerk.
Afbeeldingen
Het orgel in 2006.
Het orgel in 2006.
Portaal  Portaalicoon   Christendom

De Sint Maartenskerk is de dorpskerk van Sint Maartensdijk. Deze oude kerk staat op een afgelegen plaats achter het marktplein. De kerk is in gebruik door de Hersteld Hervormde Gemeente van Sint Maartensdijk.

De Sint Maartenskerk heeft een driebeukig pseudobasilikaal schip, hetgeen wil zeggen dat de zijbeuken lager zijn dan de middenbeuk en een lichtbeuk ontbreekt, en een hoofdkoor met zijkapel. De toren bestaat uit een witte bergstenen ingang, een bakstenen geleding en een spits met klokkentorentje. De kerk is geheel in gotische stijl.

Al sinds de veertiende eeuw is er sprake van een kerk, maar in de vijftiende eeuw begon men aan de bouw van een grotere kerk. De stenen onderkant van de toren dateert uit de veertiende eeuw.

In de kerk bevinden zich een zeventiende-eeuwse preekstoel met een achttiende-eeuwse trap en onder het negentiende-eeuwse orgel staat een achttiende-eeuwse herenbank waar vroeger de vooraanstaande families zaten. Een van die families was de familie Liens. Leden van deze familie zijn in de kerk begraven en speelden een belangrijke rol in de kerkgeschiedenis van Sint Maartensdijk.Monumenten in de buurt van Sint-Maartenskerk in Sint Maartensdijk

Toren Sint-Maartenskerk

Hazenstraat 1
Sint Maartensdijk (Gemeente Tholen)
TOREN N.H.Kerk. Gedeeltelijk in de N.H.Kerk ingebouwde toren. 14e eeuws. Op het eind van de 15e eeuw voorzien van steunberen en een trapt..

Pand onder zadeldak met een rechthoekige uitbouw aan de achterzijde waar het huis voorzien is van een diepe tuin

Hazenstraat 2
Sint Maartensdijk (Gemeente Tholen)
Ten opzichte van de kerk mooi gelegen fors pand onder zadeldak evenwijdig aan de straat met een rechthoekige uitbouw aan de achterzijde waar..

Pand met gecementeerde lijstgevel

Markt 10
Sint Maartensdijk (Gemeente Tholen)
Pand met in de 19e eeuw gecementeerde lijstgevel. Lijst met consoles en gedecoreerde panelen in het fries. Natuurstenen stoeppalen, verbonde..

Dwarspand met aan de markt een gevel met middentop

Markt 22
Sint Maartensdijk (Gemeente Tholen)
In oorsprong 17e eeuws dwarspand met aan de Markt een gevel met middentop. Restanten van de 17e eeuwse toestand. Op de verdieping: 4 sierank..

Marktpomp

Marktpomp a/d/ markt
Sint Maartensdijk (Gemeente Tholen)
Marktpomp. Een in Lodewijk XVI vormen uitgevoerde hardstenen pomp. Onderdelen van het ornament zwart geschilderd.

Kaart & Routeplanner