Meer dan 63.000 rijksmonumenten


remise Frans Halsstraat van HTM in 's Gravenhage

Woonhuis

Parallelweg 225
2525NL 's Gravenhage
Zuid Holland

Bouwjaar: 1906 1906 1906
Architect: A.A. Schadee Schadee, A.A. A.A. Schadee


Beschrijving van remise Frans Halsstraat van HTM

REMISEGEBOUW c.a. Het als een hal geconstrueerde remisegebouw bevat vier sprongsgewijze in lengte toenemende tramstallingsruimten, elk voorzien van drie inrijbanen met rails, perrons te weerszijden, en een verhoogde lichtkap in het midden, alsmede aan de noordzijde van de Ter Borchstraat en door een met muur en toegangshek afgesloten binnenplaats onderbroken reeks aaneengesloten dienstruimten, waaronder een smederij met smidse en een stookruimte met schoorsteen. De architectonische vormgeving van het gebouw sluit aan op de reeds bij monumentnummer 353811 gegeven omschrijving. Het feitelijk remisegedeelte telt aan de zijde van de Frans Halsstraat en de Parallelweg twaalf vensterassen, corresponderend met de inrijbanen, terwijl de vier langgerekte lichtkappen erboven telkens worden afgesloten door topgevels met natuurstenen afdekplaten en bekroningen; zij waren in oorsprong elk voorzien van een houten luik. De kortste stallingsruimte, aan de Wouwermansstraat, telt acht vensterassen, de volgende ruimten zijn telkens ter lengte van twee vensterassen uitgebreid. Het betreft alle getoogde vensters met kleine stalen onderverdeling. De hoge smalle inrijdeuren aan de binnenplaatszijde zijn in de benedenhelft van panelen en in de bovenhelft van glasruiten voorzien, alsmede van sierlijke gehengen. Inwendig bevat het remisegedeelte de oorspronkelijke draagconstructie, bestaande uit stalen I-kolommen en geklonken vakwerkliggers, terwijl de bakstenen buitenmuren aan de binnenzijde van steunberen zijn voorzien en de lichtkappen van houten spanten. Van de perrons resteert eveneens de oorspronkelijke stalen draagconstructie, waarmee tevens de tramrails zijn verbonden. Zowel in- als uitwendig bevindt zich aan de bovenzijde de nummeraanduiding van 1 tot en met 12 van de inrijbanen. Bij de uiteinden van de trambanen zijn trappen gesitueerd naar de onderliggende reparatieruimten. De in verwante trant gebouwde, lagere, dienstruimten bezitten getoogde vensters van verschillend formaat, deels gekoppeld, en een platte afdekking. Deels zijn zij geintegreerd met de gebouwen onder monumentnummer 353821 en 353827. Hoofdgebouw van het remise-complex, thans dienend tot stalling van historisch trammaterieel met bijbehorende remises en dienstruimten als zodanig van belang en behorend bij monumentnummer 353811. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 353816
Laatste wijziging: 2014-12-09 19:55:05.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Haags Openbaar Vervoer Museum
Remise Frans Halsstraat, de huisvesting van het museum
Remise Frans Halsstraat, de huisvesting van het museum
Locatie Vlag van Nederland Den Haag
Opgericht 1989
Website
Portaal  Portaalicoon   Kunst & Cultuur
HTM 117, CSA-I bus uit 1967 van het Haags Bus Museum.
Motorwagen 164 uit 1908 van het Haags Openbaar Vervoer Museum.

Het Haags Openbaar Vervoer Museum (HOVM) is sinds 1989 gevestigd in een oude tramremise, de remise Frans Halsstraat te Den Haag. Deze remise is gebouwd in 1906 en is tot 1983 in gebruik geweest bij de Haagsche Tramweg Maatschappij (HTM).

Sinds 1983 is er het historisch trammaterieel van HTM gestald. Het gebouwencomplex staat sinds 1988 op de Rijksmonumentenlijst. In 1990 werd een omvangrijke restauratie afgerond zodat het gebouw nu weer te bewonderen is in de oorspronkelijke staat van 1906.

Zestien Haagse museumtrams en acht autobussen staan op de gemeentelijke monumentenlijst.

In het museum werken de twee stichtingen SHTM (Stichting Haags Tram Museum) en HBM (Haags Bus museum) samen om een beeld te geven van het tram- en busvervoer in Den Haag in het verleden, heden en toekomst.

Het Haags Openbaar Vervoer Museum is geopend van april tot en met oktober op elke zondag van 13.00 tot 17.00 uur. In deze periode worden op zondagen (niet in 2007 en 2008) vanuit het museum ritten met historische Haagse elektrische trams door Den Haag gehouden.

Sinds begin augustus 2007 was het museum gesloten wegens een omvangrijke verbouwing aan het remisecomplex. In december 2008 vond de officiële heropening plaats. Het museum heeft in mei 2009 zijn poorten weer geopend voor het publiek en er vinden ook weer ritten met historisch materieel plaats. Als geste was het museum in 2010 gratis toegankelijk.

Van september t/m november 2011 werd de tentoonstelling 'Retourtje Leiden' gehouden ter gelegenheid van het 80-jarige bestaan van de NVBS en de opheffing van de tramlijnen tussen Den Haag en Leiden precies een halve eeuw geleden. Zo veel mogelijk van de nog bewaard gebleven museumwagens van de Blauwe Tram en de Gele Tram zijn hiertoe bijeengebracht.

Historisch trammaterieel

Historisch busmaterieel

Zie ook

Externe links


Monumenten in de buurt van remise Frans Halsstraat van HTM in 's Gravenhage

Ketenhuis

Parallelweg 225
's Gravenhage
KETELHUIS. Met de dienstvleugel van het remisegebouw geintegreerde, twee bouwlagen tellend, ketelhuis onder plat dak. Aan de zijde van de Te..

Pekelremise en werkplaats

Parallelweg 225
's Gravenhage
PEKELREMISE EN WERKPLAATS. Vrijstaande, plat afgedekte, pekelremise ter lengte van vijf vensterassen en met afgeschuinde zijde op de zuidhoe..

Ommuring met hekwerken

Parallelweg 225
's Gravenhage
OMMURING MET HEKWERKEN. Aan de zijde van Parallelweg en Ter Borchstraat bewaard gebleven ommuring rondom het remiseterrein. In baksteen opge..

Dienstwoning

Parallelweg 227
's Gravenhage
DIENSTWONING. Deels met de dienstvleugel van het remisegebouw geintegreerde bovenwoning, met verdieping en ten dele met kapverdieping gebouw..

R.K. Kerk van de Heilige Martha

Hoefkade 623
's Gravenhage
Inleiding. H. Marthakerk. Aan drie zijden vrijstaand kerkgebouw uit 1908-1909, gebouwd naar ontwerp van N. Molenaar sr. in neo-gotische s..

Kaart & Routeplanner