Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Contributiehuisje in Burum

Gebouw

Westernieuwkruisland 17
9850AA Burum (gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Friesland

Bouwjaar: 1828 1855 (windrichtinginstallatie)


Beschrijving van Contributiehuisje

CONTRIBUTIEHUISJE gebouwd in 1828 en voorzien in 1855 van een mechanische windrichting-installatie, gelegen op de dijk van Rintjehoek bij Kollumerpomp. In 1828 op de toenmaals zeewerende dijk van de Lauwerszee voor het "Waterschap Zeedijken Contributie Kollumerland en Nieuw Kruisland" gebouwd contributie- annex stormwachterhuis. Eenvoudig schuins tegen de kruin van de dijk gevleid uit baksteen opgetrokken onderkelderd vierkant gebouwtje onder met verglaasde friese pannen gedekt tentdak; topschoorsteen met bord, bekroond door een binnen afleesbare mechanische windrichting-installatie in de vorm van een metalen wimpel met leguaan en in ajour het jaartal 1855; eenvoudige gootlijst; staafankers. In de gevel aan zeezijde drie 15-ruitsschuiframen met opgeklampte luiken; in elk der zijgevels twee dito vensters met luiken (in een waarvan steentje met opschrift "Contributiehuis gebouwd in het jaar 1828"); in de gevel aan landzijde opgeklampte deur en dito venster met luiken. Op kroonhoogte een gedeeltelijk omlopende houten stelling gedragen door houten jukken. Links van het gebouwtje leiden aan landzijde betonnen treden op naar de kruin van de dijk. Eenvoudig maar met zorg vormgegeven in 1828 gebouwd voormalig contributie- annex stormwachterhuisje met mechanische windrichting-installatie uit 1855 van belang voor de 19e en 20e eeuwse dijkbewakingsgeschiedenis van Friesland in het algemeen en die van het "Waterschap Zeedijken Contributie Kollumerland en Nieuw Kruisland" in het bijzonder. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 353642
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Contributiehuisje in Burum

Westermolen

Foijingaweg 55
Kollumerpomp (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Molen. Monnikmolen uit 1845.

Gedenkteken voor het sluiten van de Lauwerszeedijk

t.h.v. Sylsterwei 26 Sylsterwei 26 t.h.v. Sylsterwei 26
Engwierum (Gemeente Dongeradeel)
Gedenkteken. Op de dijk ten zuiden Dokkumer Nieuwe Zijlen het gedenkteken ter herinnering aan het sluiten van de dijk in 1729 met wapens Veg..

Dokkumer Nieuwe Zijlen

t.o. Sylsterwei 26 Sylsterwei 26 t.o. Sylsterwei 26
Engwierum (Gemeente Dongeradeel)
Sluizen van het Dokkumer Grootdiep, z.g. Dokkumer Nieuwe Zijlen. Gebouwd 1725-1729 naar model van Mellema, in 1834 hersteld; in de afsluitdi..

Feitsmastate

Willem Loréweg 30
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Boerderij (kop-hals-romptype) met lang voorhuis onder zadeldak tussen twee topgevels; in het midden de kelder; topgevel met smalle bovenlich..

Phaesmazathe

Willem Loréweg 24
Kollum (Gemeente Kollumerland en Nieuwkruisland)
Boerderij (kop-hals-romptype) waarvan de kop uit een woonhuis onder schilddak met twee hoekschoorstenen bestaat. Midden 19e eeuwse gotiseren..

Kaart & Routeplanner

Route naar Contributiehuisje in Burum

Foto's (7)