Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Restanten in Tholen

Woonhuis

Markt 26
4691BX Tholen
Zeeland

Bouwjaar: 1778


Beschrijving van Restanten

Restanten v.m. Huis Lichtenbergh. Pand met twee vleugels haaks op elkaar gebouwd in de hoek van de Markt met de Stoofstraat, in 1778 gesticht, gemutileerd door het slopen van de kap, alsmede door het inbrengen van een winkel in het linker gedeelte. Bewaard gebleven een gedeelte van de oorspronkelijke hardstenen borstwering met zwart geschilderde ornamenten en vensteromlijstingen met geprofileerde onderdorpels. Inwendig een zaal waarin een gesneden gemarbreerd-geverfde schoorsteenomlijsting in Lod. XV vormen en waarvan ook alle overige architectonische onderdelen de wat rococo vormen uit de bouwtijd hebben bewaard. Een kleinere zaal, waarin boven de toegangsdeur naar de salon fraai stucwerk met alliantie-wapens. Aan de tuinzijde een rechte gevel met vensters in de trant van het tweede kwart van de 19e eeuw, alsmede een rococo omlijste gedenksteen, die betrekking heeft op de stichting van het huis in 1778. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35362
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Restanten in Tholen

R.K. Onze Lieve Vrouwekerk

Markt 22
Tholen
Inleiding Rooms katholieke zaalkerk, gelegen aan de Markt in het centrum van de stad, in 1900 in opdracht van de katholieke parochie van On..

Ford pand met gepleisterde en geverfde lijstgevel

Markt 21
Tholen
Ford pand met gepleisterde en geverfde lijstgevel. Schilddak met hoekschoorstenen en drie dakkapellen. Het pand is thans in gedeelten bewoon..

Fors pand met gepleisterde en geverfde lijstgevel

Markt 19
Tholen
Fors PAND met gepleisterde en geverfde lijstgevel. Schilddak met hoekschoorstenen en drie dakkapellen. Het pand is thans in gedeelten bewo..

Fors pand met gepleisterde en geverfde lijstgevel

Markt 17
Tholen
Fors pand met gepleisterde en geverfde lijstgevel. Schilddak met hoekschoorstenen en drie dakkapellen. Voordeuromlijsting met consoles, XI..

Pand met aan de straatzijde een trapgevel

Stoofstraat 5
Tholen
PAND met aan de straatzijde een trapgevel. De treden gedekt met natuurstenen dekplaten. Sierankers en jaartalankers 1622. Geprofileerde k..

Kaart & Routeplanner