Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Woonhuis met bakstenen gevel en rechte kroonlijst met consoles en panelen onder schilddak met hoekschoorstenen (vormt een geheel met nr. 9) in Steenwijk

Woonhuis

Gasthuisstraat 7
8331JM Steenwijk (gemeente Steenwijkerland)
Overijssel

Bouwjaar: mog. late middeleeuwen (kern) 1850-1900 (uiterlijk) 1500 mog. late middeleeuwen (kern) 1850-1900 (uiterlijk)


Beschrijving van Woonhuis met bakstenen gevel en rechte kroonlijst met consoles en panelen onder schilddak met hoekschoorstenen (vormt een geheel met nr. 9)

In aanleg vermoedelijk 18e-eeuws of ouder, maar wat betreft het huidige voorkomen tweede helft 19e-eeuws onderkelderd woonhuis op rechthoekige plattegrond, rustend op hardstenen plint, opgetrokken uit (aan de achterzijde van een blokbepleistering voorziene) baksteen en gedekt door een met Hollandse pannen belegd schilddak met twee hoekschoorstenen (die aan de voorzijde met afdekplaat); voor- en achterschild worden doorbroken door een koekoek, respectievelijk voorzien van een eenvoudig geprofileerde omlijsting en met dito gesneden wangen en een houten topgeveltje, waarin twee vlieggaten; de eenvoudig geprofileerde dakgoot wordt, voor zover aan de voorzijde in het zicht liggen, gedragen door aardig gesneden consoles, terwijl de gootlijst over dat gedeelte is opgewerkt met panelen; staafankers. De drie travee├źn brede voorgevel is beganegronds uitgerust met een aardig opgeklampte deur met schijnnaald en bovenlicht met eenvoudig glas-in-loodraam en is gevat in een geprofileerde getoogde omlijsting; twee-treeds hardstenen stoepje; terzijde twee schuiframen met T-verdeling in geprofileerde getoogde omlijsting; op de verdieping drie dergelijke schuiframen. De van een blokbepleistering voorziene achtergevel heeft beganegronds een deur, waarnaast openslaande deuren en op de verdieping drie stolpvensters met onderverdeeld bovenlicht. De eind 19e-eeuwse houten veranda achterlangs het eveneens beschermde buurpandje Gasthuisstraat 9 (zie aldaar) loopt tot even voorbij de achterdeur. Beide panden zijn, hoewel koud tegen elkaar aan gebouwd, overigens via de gang van nr. 7 die van voor naar achter loopt en de verschillende deuren die daarop uit komen, met elkaar verbonden en vormen als zodanig een geheel; het doorlopen van de veranda houdt met deze vermoedelijk in de 19e eeuw gegroeide situatie mede verband. Het interieur bevat nog enkele 18e- en 19e-eeuwse onderdelen als deuren met Lodewijk-XIV-motieven en een geornamenteerd stucplafond. De kelder wordt gedekt door een tongewelf. In aanleg 18e-eeuws of ouder, maar wat betreft de huidige vormgeving tweede helft 19e-eeuws herenhuis, van belang wegens de eenvoudige maar verzorgde 19e-eeuwse vormgeving en daarmee kenmerkend voor de 19e-eeuwse geschiedenis van Steenwijk, de aanwezige bouwsporen van ouder datum, de genoemde interieuronderdelen en de aantoonbare 19e-eeuwse relatie (van woonhuis en aangrenzende werkplaats?) met het eveneens beschermde 19e-eeuwse en oudere buurpandje Gasthuisstraat 9. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 353486
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Monumenten in de buurt van Woonhuis met bakstenen gevel en rechte kroonlijst met consoles en panelen onder schilddak met hoekschoorstenen (vormt een geheel met nr. 9) in Steenwijk

Verdiepingloos pandje met bakstenen gevel met dubbele opengeklampte deur onder drie schilddaken (vormt een geheel met nr. 7, was mog. een werkplaats)

Gasthuisstraat 9
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Wat uiterlijk betreft midden 19e-eeuws aandoend, doch te oordelen naar de bouwsporen via de 18e eeuw te herleiden tot vermoedelijk zelfs de ..

Huis met gevel met rechte kroonlijst en gewijzigde onderpui

Markt 48
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Huis met gevel met rechte kroonlijst. Onderpui gewijzigd.

Huis met ingezwenkte halsgevel met aanzetkrullen en zonder topafdekking

Markt 40
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Huis met ingezwenkte halsgevel waarvan de topafdekking ontbreekt. Aanzetkrullen. XVIIIc.

Pand met gepleisterde ingezwenkte halsgevel met natuurstenen bekroning

Gasthuisstraat 15
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Pand met gepleisterde ingezwenkte halsgevel met natuurstenen bekroning.

Doopsgezinde kerk

Onnastraat 10
Steenwijk (Gemeente Steenwijkerland)
Sobere, vroeg 19e eeuwse Doopsgezinde Vermaning (datumsteen 28 junij 1828), op rechthoekige plattegrond. Het gebouw dat aan de voorgevel got..

Kaart & Routeplanner


Foto's (5)