Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verminkt pand met zadeldak in Tholen

Woonhuis

Kerkstraat 19
4691CD Tholen
Zeeland

Bouwjaar: 1596 (jaartalankers)


Beschrijving van Verminkt pand met zadeldak

Verminkt pand met zadeldak. Aan de straatzijde afgewolfd. In de gecementeerde gevel schuifvensters en jaartalankers (1)596. Betegelde winkelpui. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35348
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw.

Een mank zadeldak is een asymmetrisch zadeldak met één verdieping aan de kant van het langste gedeelte van het dak en twee (of soms drie) verdiepingen aan de andere kant.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt opgebouwd uit onder andere:

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten

Monumenten in de buurt van Verminkt pand met zadeldak in Tholen

Pand met trapgevel

Kerkstraat 21
Tholen
Pand met trapgevel. Treden met geprofileerde-natuurstenen dekplaten. Geprofileerde waterlijst en geprofileerde bogen met metselmozaïek. Sch..

Twee dwarspanden waarin de restanten verscholen zitten van het voormalig gasthuis

Kerkstraat 9
Tholen
Twee dwarspanden waarin de restanten verscholen zitten van het voormalig gasthuis. Gotische bogen in de bovenverdieping. Aan de begane grond..

Dwars pand met geverfde gevel en winkelpui

Kerkstraat 13
Tholen
Dwars pand met geverfde gevel en 19e eeuwse winkelpui. Bevat evenals de vorige panden elementen in zich van het v.m. gasthuis.

Pand met wit geverfde zijgevel, schilddak met hoekpirons, echte gevel met sierankers, geprofileerde bogen met metselmozaïek, geprofileerde waterlij ..

Markt 1
Tholen
Aan de zijde van de Markt wit geverfde zijgevel waarin schuifvensters en voordeuromlijsting met gecanneleerde posten. Schilddak met hoekpiro..

Pand met ingezwenkte lijstgevel, waarin wellicht nog restanten van de 17e-eeuwse toestand aanwezig zullen zijn, bijvoorbeeld de boogvullingen van mets ..

Markt 3
Tholen
Pand met ingezwenkte lijstgevel, waarin wellicht nog restanten van de 17e eeuwse toestand aanwezig zullen zijn, bijvoorbeeld de boogvullinge..

Kaart & Routeplanner

Route naar Verminkt pand met zadeldak in Tholen

Foto's (1)