Meer dan 63.000 rijksmonumenten


Verminkt pand met zadeldak in Tholen

Woonhuis

Kerkstraat 19
4691CD Tholen
Zeeland

Bouwjaar: 1596 (jaartalankers)


Beschrijving van Verminkt pand met zadeldak

Verminkt pand met zadeldak. Aan de straatzijde afgewolfd. In de gecementeerde gevel schuifvensters en jaartalankers (1)596. Betegelde winkelpui. (bron: Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed)

Rijksmonument nummer: 35348
Laatste wijziging: 2014-10-12 20:04:29.0

Recensies en ervaringen

Toevoegen

Wikipedia artikel

Dit artikel is volledig afkomstig van Wikipedia en valt onder de CC BY-SA licentie
Schema zadeldak

Een zadeldak bestaat uit twee tegen elkaar geplaatste hellende dakschilden die elkaar in de nok snijden. Dit type dak is, vanwege zijn eenvoud, het meest voorkomende type dak in Nederland en België, met name in de traditionele bouw. Wanneer de dakschilden, op een en hetzelfde gebouw, van ongelijke lengte zijn, spreken we van een mank of asymmetrisch zadeldak.

Minder algemeen zijn kerktorens met een zadeldak, de zadeldaktorens.

Een zadeldak, met dakpannen gedekt, wordt traditioneel opgebouwd uit onder andere:

De moderne uitvoering bestaat uit zelfdragende dakelementen, die van goot tot nok lopen, deze elementen zijn dan voorzien van isolatie, een dampremmende laag en panlatten om met dakpannen te kunnen dekken.

Zie ook

  • Wolfsdak, zadeldak met afgeschuinde vlakken aan de korte kanten
  • Dakvorm voor andere dakvormen

Monumenten in de buurt van Verminkt pand met zadeldak in Tholen

Pand met trapgevel

Kerkstraat 21
Tholen
Pand met trapgevel. Treden met geprofileerde-natuurstenen dekplaten. Geprofileerde waterlijst en geprofileerde bogen met metselmozaïek. Sch..

Twee dwarspanden waarin de restanten verscholen zitten van het voormalig gasthuis

Kerkstraat 9
Tholen
Twee dwarspanden waarin de restanten verscholen zitten van het voormalig gasthuis. Gotische bogen in de bovenverdieping. Aan de begane grond..

Dwars pand met geverfde gevel en winkelpui

Kerkstraat 13
Tholen
Dwars pand met geverfde gevel en 19e eeuwse winkelpui. Bevat evenals de vorige panden elementen in zich van het v.m. gasthuis.

Pand met wit geverfde zijgevel, schilddak met hoekpirons, echte gevel met sierankers, geprofileerde bogen met metselmozaïek, geprofileerde waterlij ..

Markt 1
Tholen
Aan de zijde van de Markt wit geverfde zijgevel waarin schuifvensters en voordeuromlijsting met gecanneleerde posten. Schilddak met hoekpiro..

Pand met ingezwenkte lijstgevel, waarin wellicht nog restanten van de 17e-eeuwse toestand aanwezig zullen zijn, bijvoorbeeld de boogvullingen van mets ..

Markt 3
Tholen
Pand met ingezwenkte lijstgevel, waarin wellicht nog restanten van de 17e eeuwse toestand aanwezig zullen zijn, bijvoorbeeld de boogvullinge..

Kaart & Routeplanner


Foto's (1)